Κάθε πολίτης ή επιχείρηση θα μπορεί να πληροφορείται για την πιστοληπτική του ικανότητα, η οποία θα συγκαθορίζει τη δυνατότητα χρηματοδότησης τους από τις τράπεζες.
Η δυνατότητα αυτή δίνεται με τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, την οποία προβλέπει πολυνομοσχέδιο που καταθέτει το υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα στη Βουλή.
Βασικός σκοπός της Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης είναι η βελτίωση και επιτάχυνση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων.
Υπολογισμός της πιθανότητας αθέτησης πληρωμής
Βασικό έργο της είναι η συλλογή και αξιολόγηση πρωτογενών πληροφοριών του Δημοσίου και τραπεζικού τομέα και ο υπολογισμός της πιθανότητας αθέτησης πληρωμής για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
«Ετσι, κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, επιχείρηση και φορέας δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα θα μπορεί, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει δωρεάν από την Αρχή την πιστοληπτική του βαθμολόγηση, η οποία θα αποτελεί τη βάση για ευκαιρίες νέας χρηματοδότησης», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Για κάθε πολίτη ή επιχείρηση θα υπάρχει, επομένως, ενιαία εικόνα για το σύνολο των οφειλών τους στο δημόσιο και τις τράπεζες.
Αντιμετώπιση της ασύμμετρης πληροφόρησης
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, βασικός στόχος είναι να μην υπάρχει η ασύμμετρη πληροφόρηση ως προς την πιστοληπτική ικανότητα των οφειλετών, που οδηγεί σε μη επιθυμητά αποτελέσματα, όπως, ενδεικτικά:
- ότι οι οφειλέτες δανείζονται περισσότερα χρήματα από όσα είναι σε θέση να εξοφλήσουν υπό κανονικές συνθήκες ή ότι οι πιστωτές είναι πρόθυμοι να δανείσουν ένα μόνο μέρος των χρημάτων που ο οφειλέτης μπορεί σταθερά να εξοφλεί,
- ότι όσο οι οφειλέτες έχουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες από τους πιστωτές, αυτοί δύνανται να συνάπτουν συμβάσεις δανείου χωρίς καμία πρόθεση να τις εξυπηρετήσουν,
- ότι οι πιστωτές τείνουν να μην εγκρίνουν τις αιτήσεις δανειοδότησης σε οφειλέτες που διαθέτουν στην πραγματικότητα επαρκή πιστοληπτική ικανότητα, ελλείψει επαρκών στοιχείων για τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και είναι πιθανό να εγκρίνουν αιτήσεις οφειλετών που δεν είναι αξιόχρεοι προς το Δημόσιο, αλλά επιδιώκουν περισσότερο ενεργά τη χορήγηση δανείου.