Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες τις προτάσεις της για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, με στόχο να γίνουν αυτοί απλούστεροι και να είναι καλύτερη η εφαρμογή τους.
Μιλώντας σε συνέδριο του ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών, ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι ο γενικός στόχος των αναθεωρημένων κανόνων θα είναι η διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους και της οικονομικής ανάπτυξης.
«Η απλοποίηση, η ισχυρότερη υιοθέτηση από τις χώρες και η καλύτερη εφαρμογή θα είναι τα καθοριστικά χαρακτηριστικά ενός βελτιωμένου πλαισίου, με τον γενικό στόχο της στήριξης της βιωσιμότητας του χρέους και της βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε.
Πολυετή σχέδια δαπανών
Όπως είπε, ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα ήταν η προετοιμασία από τις χώρες πολυετών σχεδίων για τις δαπάνες τους, τα οποία θα ήταν συνεπή με μία μείωση του δημόσιου χρέους σε συνετά επίπεδα. Τα σχέδια αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και δεσμεύσεις για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, αντίστοιχα με τα σχέδια για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
Ο Επίτροπος είπε επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να στραφούν προς έναν μόνο δείκτη δαπανών για την αξιολόγηση των επιδόσεων τους, αντί να χρησιμοποιούν πολλούς δείκτες, οι οποίοι δεν μπορούν συχνά να παρατηρηθούν και αναθεωρούνται στη συνέχεια.
Μεγαλύτερα περιθώρια χειρισμών
Για να διασφαλισθεί ότι οι κυβερνήσεις θα θεωρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες ως δικούς τους - αυτό που στην ορολογία της ΕΕ αποκαλείται ιδιοκτησία (οwnership) – θα μπορούν οι χώρες να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια στη διαμόρφωση των δημοσιονομικών σχεδίων τους ενόσω τηρούν τις κοινές αρχές της ΕΕ, όπως τη βιωσιμότητα του χρέους.
Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις
Σύμφωνα με τον Τζεντιλόνι, οι χώρες που δεσμεύονται για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα μπορούν να έχουν περισσότερο χρόνο για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, ώστε η βιωσιμότητα του χρέους και η ανάπτυξη να ενισχύονται αμοιβαία.
Η επιλογή αυτή υπάρχει και με τους σημερινούς κανόνες, αλλά αρκετές χώρες της ΕΕ, και κυρίως η Ιταλία, θέλουν την επέκτασή της.
Ο Επίτροπος έκανε λόγο και για ισχυρότερη επιβολή των κανόνων, κάτι που ζητά η Γερμανία. «Για παράδειγμα, κυρώσεις που θα βλάπτουν τη φήμη μίας χώρας στην περίπτωση παράβασης των εθνικών σχεδίων καθώς και αξιόπιστες διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος που θα βασίζονται στο χρέος.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!