Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τίτλοι τέλους για την ενισχυμένη εποπτεία - Η επόμενη ημέρα και οι 22 εκκρεμότητες

Νέα σελίδα ανοίγει για την ελληνική οικονομία, που μετά από μια περιπέτεια 12 ετών βγαίνει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και βρίσκεται εκ νέου σε μια οικονομική κανονικότητα.

Οι τίτλοι τέλους της δύσκολης περιόδου για την χώρα που ήρθε μετά από τα επώδυνα μνημόνια για τον ελληνικό λαό, θα πέσουν οριστικά αύριοπου η Ελλάδα θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής  παρακολούθησης, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζουν σήμερα η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος και Πορτογαλία. 

Η Ελλάδα θα μπορεί να ασκεί ελεύθερα την οικονομική της πολιτική, με προτεραιότητες που θα προσδιορίζονται από την κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες, ενώ θα υπόκειται στους ίδιους κανόνες ελέγχου στους οποίους υπόκεινται και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. 

Ωστόσο, η επιστροφή της στην κανονικότητα γίνεται σε μία δύσκολη συγκυρία, με την ακρίβεια να πλήττει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και όλες τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για έναν βαρύ ενεργειακά χειμώνα που μπορεί να φέρει μια σειρά από ανατροπές στον προϋπολογισμό.

Μεταπρογραμματική παρακολούθηση

Η  έξοδος από την εποπτεία δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμία παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφού θα συνεχιστεί μέχρι η Ελλάδα να εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων έως το 2059. Η χώρα, όμως θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, ενώ  θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση της πορείας της ανά εξάμηνο, αντί ανά τρίμηνο που ίσχυε σήμερα.

Παράλληλα, η παράταση της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής για ακόμα ένα έτος παρέχει δημοσιονομική ευελιξία στην κυβέρνηση για λήψη μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και το 2023 αλλά οι βηματισμοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί  λόγω των πληγών που εξακολουθούν να ταλανίζουν την οικονομία, με κυριότερη το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο αναμένεται να μειωθεί στο 180,2% στο τέλος του 2022 (από το 193,3%το 2021).

Όπως άλλωστε σημειώνεται και στην έκθεση για το ευρωπαϊκό εξάμηνο, τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος, όπως είναι η χώρα μας, θα πρέπει να ακολουθήσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023, ιδίως περιορίζοντας την αύξηση των εθνικών τρεχουσών δαπανών κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συνεχιζόμενη, προσωρινή και στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που είναι πιο ευάλωτες στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, καθώς και τη στήριξη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Για την περίοδο μετά το 2023, οι χώρες με χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ τους θα πρέπει να ακολουθήσουν μια δημοσιονομική πολιτική με στόχο την επίτευξη σταδιακής μείωσης του χρέους και δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα μέσω, σταδιακής μείωσης των ελλειμμάτων τους, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν

Η πανδημία, η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία άφησαν πίσω τους μια σειρά από προαπαιτούμενα τα οποία δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της εποπτείας, τα οποία συνδέονται με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Η λίστα έχει ήδη καθοριστεί και περιλαμβάνει 22 προαπαιτούμενα με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο.

Η αποτίμηση για το πώς έχει προχωρήσει η Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί αρχές Οκτωβρίου, όταν θα επισκεφθούν την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών. Η σχετική έκθεση θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο. Βάσει των συμπερασμάτων της, το Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασίσει για την εκταμίευση ή όχι των 748 εκατ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019, σε συνδυασμό με τις περαιτέρω παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Αναλυτικά, η λίστα με τα 22 προαπαιτούμενα: 

1. Παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2023 σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

2. Τελική εκκαθάριση όλων -συνταξιοδοτικών και μη- των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

3. Να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ

4. Έναρξη της διαδικασίας για την είσπραξη του υπολοίπου 30% του clawback του 2021 μέσω δόσεων (σ.σ.: εγγραφή παρόχων σε πρόγραμμα δόσεων). Η συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback για το 2022 πρέπει να γίνει έως τον Οκτώβριο.

5. Ουσιαστική πρόοδος προς την εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Στόχος είναι να φτάσει στο 25% του συνολικού πληθυσμού που είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα έως τα τέλη Οκτωβρίου και στο 50% έως το τέλος του 2022.

6. Κεντρικές προμήθειες: Τακτικές ενημερώσεις για την πρόοδο έως τον Οκτώβριο.

7. Πλαίσιο αφερεγγυότητας: Έναρξη Ανταγωνιστικού Διαλόγου για τον φορέα ακινήτων με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές

8. Κρατικές εγγυήσεις: Θα πρέπει να εξεταστούν οι εγγυήσεις ύψους 470 εκατ. ευρώ που έχουν καταπέσει, με πληρωμές 156,5 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο.

9. Εξάλειψη των εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας (Ν. Κατσέλη): Το 95% των υποθέσεων με επανακαθορισμένες ημερομηνίες ακρόασης θα πρέπει να έχει ημερομηνία ακρόασης έως τα τέλη Οκτωβρίου. Το υπόλοιπο 5% θα έχει ημερομηνία ακρόασης το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022. Τελεσίδικη δικαστική απόφαση για το 25% των υποθέσεων ορίζεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

10. Δικαιοσύνη: Η βελτιωμένη λειτουργικότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα πρέπει να αναπτυχθεί πλήρως και να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία

11. Κτηματολόγιο: Το 65% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας θα πρέπει να αναρτηθεί και η επικύρωση του 95% των δασικών χαρτών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

12. Να εγκριθεί η νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις. Τα 10.119 ακίνητα που ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών θα εντοπιστούν και θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο. Για τα ακίνητα που ανήκουν σε άλλα υπουργεία, η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης θα πρέπει να γίνει έως το τέλος Οκτωβρίου.

13. Μεταβίβαση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου (ΟΑΚΑ) στο Υπερταμείο. Περαιτέρω πρόοδος στην προετοιμασία της λεπτομερούς μελέτης σκοπιμότητας, συμπεριλαμβανομένου σχετικού επιχειρηματικού σχεδίου.

14 Ιδιωτικοποιήσεις: Όλες οι εκκρεμείς ενέργειες θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

15. Εγνατία Οδός: Ολοκλήρωση και λειτουργία ενός μετωπικού και τριών πλευρικών σταθμών διοδίων και υποβολή του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο

16. Γούρνες Ηρακλείου: Οικονομικό κλείσιμο το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

17 Αττική Οδός: Έναρξη της φάσης των δεσμευτικών προσφορών.

18 Περιφερειακός λιμένας Αλεξανδρούπολης: Επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή.

19 Περιφερειακός λιμένας Ηγουμενίτσας: Υποβολή δεσμευτικών προσφορών και επιλογή του μειοδότη.

20. Παραχώρηση Υπόγειας Αποθήκευσης Αερίου Νότιας Καβάλας: Δεσμευτικές προσφορές και επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή έως τον Οκτώβριο με την έγκαιρη έκδοση του πλαισίου καθορισμού των τιμολογίων από τη ΡΑΕ.

21. Περιφερειακός λιμένας Ηρακλείου: Υποβολή δεσμευτικών προσφορών έως τα τέλη Οκτωβρίου.

22. Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας: Να ψηφιστεί έως τον Οκτώβριο. Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων μας φέρνει στο τέλος Οκτωβρίου.

Κ. Μητσοτάκης: Κλείνει ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο

Η 20ή Αυγούστου του 2022 είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες: με τον πιο επίσημο τρόπο, η χώρα μας εξέρχεται από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. Για να ξεπροβάλει, όμως, ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης ευρωπαϊκής εποπτείας.

«Η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων. Τραπεζικοί έλεγχοι και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. Υποβάθμιση της εθνικής 'Αμυνας, της δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Αλλά και περιθωριοποίηση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Όλα αυτά ανήκουν, ευτυχώς, στο παρελθόν», συνεχίζει ο πρωθυπουργός.

Και προσθέτει: «Στο παρελθόν ανήκουν, επίσης, και οι πληγές που άνοιξαν στον κορμό της κοινωνίας μας, αυτά τα 12 χρόνια: φανατισμοί, φωτιές, βία, αλλά και τραγικοί θάνατοι, όπως εκείνοι της Marfin. Τυφλή αμφισβήτηση των θεσμών. Πάνω και κάτω πλατείες, όπου φύτρωσε το ψέμα δίπλα στο δηλητήριο της Χρυσής Αυγής. Για ν' ακολουθήσει, μετά, μία τετραετία δημαγωγίας που κόστισε 100 δισ. και έσπρωξε τον τόπο στο χείλος του γκρεμού. Χρειάστηκαν σκληρές μάχες κατά του λαϊκισμού για να παραμείνει η χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Μόνον όποιος δεν λησμονεί βρίσκει τη δύναμη να προχωρεί. Γι' αυτό και οφείλουμε να διδαχθούμε από την πρόσφατη εμπειρία. Από τις διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες που οδήγησαν στα Μνημόνια με σπατάλες πέρα από τις αντοχές μας. Από τις πολιτικές που επιδείνωσαν τις συνέπειές τους. Αλλά και από τους χειρισμούς που απέτρεψαν την πιο γρήγορη έξοδο από την εποπτεία των διεθνών εταίρων μας».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα σήμερα είναι μία άλλη Ελλάδα. Εμφανίζει υψηλή ανάπτυξη και μεγάλη πτώση της ανεργίας, που ήδη μειώθηκε 3 μονάδες από πέρυσι και 5 από το 2019. Ενώ, ταυτόχρονα, οι πολίτες της έχουν, πλέον, απαλλαγεί ή ελαφρυνθεί από πολλούς φόρους που επιβλήθηκαν τα πέτρινα χρόνια. Όλοι πληρώνουν λιγότερες εισφορές και σχεδόν όλοι χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Αυξήθηκε κατά 63 ευρώ ο κατώτατος μισθός. Και στηρίζονται στοχευμένα οι πιο αδύναμοι.

Θα επαναλάβω ότι η ανάταξη της χώρας δεν ήταν ούτε ευνόητη, ούτε εύκολη. Πολύ περισσότερο καθώς επιτεύχθηκε εν μέσω αλλεπάλληλων προκλήσεων: από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και τη μόνιμη επιθετικότητα των γειτόνων μέχρι την παγκόσμια πανδημία και την «έκρηξη» στην ενέργεια και στον πληθωρισμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μέτωπα διαρκή, για τα οποία η Πολιτεία έχει διαθέσει, ήδη, 50 δισεκατομμύρια.

Κι όμως, σ' έναν αβέβαιο κόσμο, η χώρα μας βαδίζει με τη βεβαιότητα της συνέπειας και του αποτελέσματος. Ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις με σύγχρονα μέσα και τη Διπλωματία μας με δυναμικές πρωτοβουλίες. Θέτοντας σε νέες τροχιές τη δημόσια Παιδεία και Υγεία. Αυξάνοντας τα συλλογικά έσοδα από την υπεραπόδοση της οικονομίας. Μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα απέραντο εργοτάξιο με εκατοντάδες μεγάλα και μικρά έργα. Και ψηφιοποιώντας το κράτος σε τέτοιο βαθμό που ξεχνάμε πώς ήταν η ζωή μας πριν το gov.gr.»

Και συμπληρώνει: «Η απαλλαγή από την Ενισχυμένη Εποπτεία σημαίνει μεγαλύτερη εθνική ευχέρεια στις οικονομικές μας επιλογές. Όχι όμως και επιστροφή στα λάθη που έφεραν την οδυνηρή μνημονιακή περιπέτεια. 'Αλλωστε, τα όσα προανέφερα οφείλονται, ακριβώς, σε μία συνετή πολιτική που εξαντλεί τον δημοσιονομικό χώρο, χωρίς όμως να τον ναρκοθετεί. Με μέτρα μετρημένα, που αυξάνουν τον συνολικό πλούτο υπέρ όλης της κοινωνίας.

Προχωράμε χωρίς να ξεχνάμε. Γιατί ξέρουμε, πλέον, ότι οι χαμηλότεροι φόροι οδηγούν στην ανάπτυξη και οι επενδύσεις σε νέες δουλειές. Ξέρουμε πως η Ευρώπη δεν έχει μόνο την όψη του ελέγχου, αλλά και της αλληλεγγύης που δυναμώνει τη θέση της χώρας. Και ότι, τελικά, η οικονομική ανεξαρτησία συμβαδίζει με την εθνική, όπως και η πρόοδος του κράτους μπορεί να μεταφράζεται σε στήριξη και όφελος για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Η τελευταία τριετία απαντά, έτσι, στην πράξη στα διδάγματα της τελευταίας 12ετίας. Δείχνει τον δρόμο για να μη γυρίσουμε ποτέ, μα ποτέ, πίσω στα όσα ζήσαμε. Σφυρηλατεί την αυτογνωσία μας. Και μας καλεί να βαδίσουμε ενωμένοι με όπλο την αλήθεια και τις ρεαλιστικές λύσεις και όχι το ψέμα και τις εύκολες αρνήσεις. Σε μία πορεία που ίσως να κρύβει και λάθη, αλλά που σίγουρα δεν θα είναι μία λάθος πορεία!

Στα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν, ο λαός μας υπέφερε πολλά. Όμως απέδειξε και πολλά. Χάρη στις δικές του θυσίες, η πατρίδα στάθηκε γρήγορα στα πόδια της. Τα παθήματα έγιναν μαθήματα ώριμης ευθύνης στις πολιτικές μας συμπεριφορές. Κι όταν χρειάστηκε, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν και συστρατεύτηκαν με την Πολιτεία και τις υπεύθυνες δυνάμεις, απέναντι στις κοινές απειλές. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου.

Το αύριο μπορεί και πρέπει να είναι πιο δίκαιο, με περισσότερες ευκαιρίες σε όλους. Για να μην ξαναζήσουμε το brain drain των νέων, οι γυναίκες να ζουν και να εργάζονται με ασφάλεια και ισοτιμία, τα άτομα με αναπηρία και κάθε αδύναμος να νιώθουν τη φροντίδα του κράτους, σε μία χώρα κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και καλά αμειβόμενης εργασίας, ανοιχτής Παιδείας και αξιοπρεπούς Υγείας. Το μπορούμε.

Σήμερα η κυβέρνηση, πριν ακόμη κλείσει η πρώτη της τετραετία, γράφει τους τίτλους τέλους σε μία πολυετή δοκιμασία. Ας τους μετατρέψουμε, λοιπόν, σε πρόλογο μιας νέας συναρπαστικής διαδρομής. Με πρώτο σταθμό την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας και σταθερή πυξίδα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα οικοδομήσει την ισχυρή, σύγχρονη και αυτοδύναμη Ελλάδα. Με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια».

Χρ. Σταϊκούρας: Η χώρα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

«Από σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται, και επισήμως, εκτός του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας.

Καθεστώς στο οποίο είχε εισέλθει, μόνη στην Ευρώπη, το 2018. Η χώρα μας, μετά από 12 χρόνια, επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί την εξαίρεση στην Ευρωζώνη. Ένας βασικός εθνικός στόχος επετεύχθη!», επισημαίνει σε μήνυμά του, ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Το σημαντικό αυτό επίτευγμα αποτελεί καρπό και αναγνώριση:

  • των μεγάλων κόπων και των τεράστιων θυσιών των Ελλήνων πολιτών,
  • των σημαντικών προσπαθειών των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών δομών της ελληνικής κοινωνίας,
  • της ορθής, υπεύθυνης, αξιόπιστης και – όπως έχει αναγνωριστεί διεθνώς –αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η εξέλιξη αυτή έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα:

  • Κλείνει, σε συνδυασμό με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ένα επώδυνο κεφάλαιο για την Ελλάδα.
  • Ενισχύει τη θέση της χώρας στις διεθνείς αγορές.
  • Παρέχει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της πατρίδας μας και στην προσέλκυση επενδύσεων.
  • Προσδίδει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο βέβαια των κανόνων που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.
  • Αποδεικνύει τη δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία αφού, παρά τις πρωτόγνωρες εξωγενείς δυσκολίες, η χώρα κατακτά τους στόχους που θέτει.

Έτσι, έρχεται πιο κοντά η επίτευξη και του τελευταίου μεγάλου στόχου, που είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μετά τις 11 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία. Συνεχίζουμε, με αποφασιστικότητα, σχέδιο και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας, αλλά και πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. Πρέπει να συνεχίσουμε σε κλίμα δημιουργίας, με σύνεση και σκληρή δουλειά, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη», καταλήγει.

Εγκώμια από Κομισιόν και Eurogroup

Με εγκωμιαστικά σχόλια χαιρετίζουν την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

«Χάρη στην αποφασιστικότητα και τη δύναμη της Ελλάδας και των Ελλήνων, η χώρα κλείνει πλέον αυτό το κεφάλαιο και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία» ανέφερε σε ανάρτησή της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

 

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, επίσης με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει:

«Σήμερα, για 1η φορά από το 2010, η Ελλάδα αποκαθιστά συνθήκες οικονομικής ομαλότητας βγαίνοντας από την ενισχυμένη επιτήρηση. Αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την ελληνική κυβέρνηση και τους πολίτες».

Ο κύριος Ντόναχιου κάνει ιδιαίτερη μνεία στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «για τον βασικό τους ρόλο σε αυτή την επιτυχία», ενώ επισυνάπτει και την ανάρτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην οποία επισημαίνει πως «Η 20η Αυγούστου σηματοδοτεί την επίτευξη ενός μεγάλου εθνικού στόχου για την Ελλάδα, το τέλος του ενισχυμένου πλαισίου επιτήρησης της ΕΕ, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και τη συνετή οικονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική που εφαρμόζει με συνέπεια η κυβέρνηση».

 

Την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, «ταγκάροντας» τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ανάρτησή του.

«Μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα, που βγαίνει από το πλαίσιο ενισχυμένης παρακολούθησης. Μια επιτυχία που ήρθε με την αφοσίωση του ελληνικού λαού και των Αρχών, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Ελλάδα προχωρά μπροστά».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης ήταν και παρέμενει εκπρόσωπος της χρεοκοπίας

Απάντηση στη δήλωση Μητσοτάκη για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε αδίστακτο και χυδαίο τον πρωθυπουργό και ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατάφερε το 2019 να παραδώσει μια χώρα με 37 δις στα δημόσια ταμεία, με ρυθμισμένο το χρέος, με 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, με μειωμένη κατά 10% την ανεργία.

«Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη που τρώει από τα έτοιμα, η φτώχεια αυξάνεται ξανά, καταγράφουμε διαρκώς αρνητικά ρεκόρ στην ακρίβεια και για την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών ο μήνας δεν βγαίνει» επισήμανε.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ηλιόπουλου

«Ο κ. Μητσοτάκης ήταν και παρέμενει εκπρόσωπος της χρεοκοπίας. Ο κ. Μητσοτάκης που εδώ και 15 μέρες κρύβεται για να μην απαντήσει για τις υποκλοπές που οργάνωσε η κυβέρνηση του σήμερα πανηγυρίζει για κάτι που είχε αποφασιστεί ένα χρόνο πριν την εκλογή του. 

Ο πιο αδίστακτος και χυδαίος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης, αυτός που θα μείνει στην ιστορία για το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα και την κακοποίηση του κράτους δικαίου απηύθυνε σήμερα μια προεκλογική ομιλία με ξαναζεσταμένα ψέματα. 

Ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί τις δυνάμεις που χρεωκόπησαν τη χώρα, που σε ολόκληρη την περίοδο 2015-19 υποστήριζαν το ΔΝΤ, τον Σόιμπλε και τους πιο ακραίους των δανειστών που επιθυμούσαν την παραδειγματική τιμωρία του ελληνικού λαού. Στήριζε αυτούς που διαρκώς ζητούσαν νέα μέτρα χωρίς ποτέ να παραδεχτούν τις αποτυχίες τους. Μέχρι τέλους ζητούσε "πιστολιπτική γραμμή στήριξης". Δηλαδή νέο μνημόνιο. Με μία φράση ήταν και παραμένει εκπρόσωπος της χρεοκοπίας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε το 2019 να παραδώσει μια χώρα με 37 δις στα δημόσια ταμεία, με ρυθμισμένο το χρέος, με 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, με μειωμένη κατά 10% την ανεργία, ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά κανόνων στην αγορά εργασίας και πραγματική στήριξη του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους. 

Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη που τρώει από τα έτοιμα, η φτώχεια αυξάνεται ξανά, καταγράφουμε διαρκώς αρνητικά ρεκόρ στην ακρίβεια και για την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών ο μήνας δεν βγαίνει. 

Ο εφιάλτης Μητσοτάκη σύντομα θα κλείσει και οι πολίτες θα ανοίξουν μια νέα σελιδα δημοκρατικής και κοινωνικής αναγέννηση. Η ιστορία θα φερθεί δίκαια στον Μητσοτάκη και το όνομα του θα γραφτεί πολύ ψηλά στην λίστα αυτών που για το δικό τους και μόνο συμφέρον δεν δίστασαν να βλάψουν τη χώρα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ