Το ελληνικό επιχειρείν κερδίζει το στοίχημα της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης, δηλώνει στην «Η» η Μπέτη Αλεξανδροπούλου Εντεταλμένη Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ, Enterprise Greece, απαριθμώντας παράλληλα τα κέρδη της Ελλάδας από τη συμμετοχή της επί ένα εξάμηνο στην Expo 2022 Dubai.
Η κ. Αλεξανδροπούλου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και τονίζει πως ένας τομέας στον οποίο η χώρα μας μπορεί να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στο κομμάτι της εξωστρέφειας είναι η τεχνολογία και η καινοτομία.
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και του ανώτατου στελεχιακού δυναμικού εξ αυτών αποτελεί σημείο αιχμής των πρωτοβουλιών και των δράσεων της Enterprise Greece.
Ολόκληρη η συνέντευξη της Εντεταλμένης Συμβούλου της Enterprise Greece στην «Η»
Η Ελλάδα συμμετείχε επί ένα εξάμηνο στην Expo 2022 Dubai, μια πολύ μεγάλη διοργάνωση. Ποιο εκτιμάτε ότι ήταν το κέρδος από αυτή τη συμμετοχή, όσον αφορά στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;
Η Enterprise Greece, ως ο εξειδικευμένος φορέας για την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις, έδειξε όλη τη δυναμική της Ελλάδας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία και τις ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων, σε μια πολύμηνη έκθεση στο Ντουμπάι. Παρουσιάζοντας οκτώ στρατηγικούς πυλώνες που συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά τη μακρά δημοσιονομική κρίση και μπορούν να δημιουργήσουν νέα πρότυπα συνεργασιών, η χώρα μας άνοιξε διαύλους συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προβλήθηκε σε αγορές – στόχους που βρίσκονταν ανάμεσα στις 193 χώρες που συμμετείχαν στην έκθεση. Σταθερή επιδίωξη είναι να αναδειχθούν το φιλικό για επενδύσεις περιβάλλον και η συνεχώς αναπτυσσόμενη εξαγωγική δράση, όπως και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση από την ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, η Enterprise Greece θα βρίσκεται και στη ΔΕΘ τον προσεχή Σεπτέμβριο, για να απευθύνει και πάλι μήνυμα εξωστρέφειας, στη μεταπανδημική περίοδο, παρουσιάζοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές της οικονομίας.
Σε ποιους τομείς επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον για συμφωνίες και επενδύσεις;
Οι πυλώνες που παρουσιάστηκαν είναι κομβικής σημασίας και αντανακλούν τα σημεία στα οποία η ελληνική οικονομία σημειώνει σημαντικές επιδόσεις και έχει δυνατότητες εξέλιξης και δημιουργίας υπεραξιών μέσω συνεργειών και συνεργασιών. Σίγουρα, η τεχνολογία και η καινοτομία είναι μοχλοί ανάπτυξης και αποδεικνύουν την ικανότητα της χώρας να μετασχηματίζεται. Ένα τέτοιο παράδειγμα που συνδέεται με τους τομείς αυτούς, είναι και ο χώρος των οπτικοακουστικών παραγωγών, που μπορεί να συνεισφέρει και στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού με την ανάδειξη και την προβολή σημείων φυσικού κάλλους και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Τομείς επίσης όπως η αγροδιατροφή με το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, χάρη στην ποικιλία των αγροτικών ειδών, έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να εξελιχθούν εξαγωγικά. Φυσικά, ο τουρισμός και ακόμα περισσότερο η παρουσίαση σύγχρονων θεματικών μορφών τράβηξαν το ενδιαφέρον. Επίσης, η ενέργεια, ήταν ένας πυλώνας με απήχηση, καθώς αποτελεί μια εξαιρετικά προσοδοφόρα επενδυτική ευκαιρία. Η βιομηχανία και τα σημαντικά βήματά της προς τη βιώσιμη ανάπτυξη μετά και την πολυετή δημοσιονομική κρίση αλλά και το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, χάρη στις προσπάθειες για brain regain που γίνονται τα τελευταία χρόνια και έχουν αποδώσει, αποτέλεσαν επίσης πεδία προσέλκυσης συμφωνιών και επενδύσεων.
Οι επιστήμες υγείας επίσης, είναι ένας κλάδος με εξαγωγική δυναμική και οι επιδόσεις που επιτυγχάνει, προβλήθηκαν στην Expo. Τέλος, οι τομείς που συνδέονται με την ναυτιλία -ένας πυλώνας στον οποίο οι Έλληνες κατέχουν ηγετική θέση παγκοσμίως- συγκεντρώνει ενδιαφέρον και η συμβολή της στην ανάπτυξη είναι κομβικής σημασίας.
Ποιοι είναι σήμερα οι κλάδοι που έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική εξωστρέφειας; Τι προγράμματα υλοποιεί η Enterprise Greece προς αυτή την κατεύθυνση;
Θα σας έλεγα και πάλι ότι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα είναι η τεχνολογία και η καινοτομία. Επίσης, ισχυρή ανταγωνιστικότητα έχει ο κλάδος των τροφίμων και ποτών και η μεταποίηση. Τα καταναλωτικά προϊόντα επίσης (ένδυση και υπόδηση, καλλυντικά, κοσμήματα) μπορούν να «βγουν» πολύ ανταγωνιστικά στα παγκόσμιες αγορές και να πρωταγωνιστήσουν στην εξωστρέφεια. Το ίδιο ισχύει και για τα βιομηχανικά προϊόντα, δηλαδή τα δομικά υλικά, τα μηχανήματα, καθώς και η παραγωγή προϊόντων τεχνολογίας.
Η Enterprise Greece στηρίζει ενεργά τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στα μεγαλύτερα εκθεσιακά γεγονότα παγκοσμίως, δημιουργώντας ευκαιρίες για την αύξηση της εξωστρέφειας και την ενίσχυση του ελληνικού brand name στις διεθνείς αγορές. Διοργανώνει δε εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση των εξαγωγέων για τις στρατηγικές εισόδου σε διάφορες αγορές – στόχους, συνάπτει συμφωνίες και συνεργασίες για την παροχή τεχνογνωσίας, όπως για παράδειγμα με την e-Bay, μέσω της οποίας εξαγωγείς έλαβαν εκπαίδευση σε μάρκετινγκ, οικονομικά κίνητρα και συνολική υποστήριξη με στόχο την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων μέσω της διεθνούς πλατφόρμας σε μεγάλες αγορές. Το φθινόπωρο μάλιστα, θα ανακοινωθούν νέα εμπλουτισμένα high impact προγράμματα σε εξειδικευμένες θεματικές, βάσει των αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων και των στελεχών τους.
Σε ειδική ημερίδα στο Ντουμπάι μιλήσατε για ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις. Σε ποιες γυναίκες θα απευθύνεται και πώς θα βοηθήσει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα;
Η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και του ανώτατου στελεχιακού δυναμικού εξ αυτών αποτελεί σημείο αιχμής των πρωτοβουλιών και των δράσεων της Enterprise Greece. Η γυναικεία ενδυνάμωση για την υπέρβαση των στερεοτύπων, την ισχυροποίηση των γυναικών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορεί να περιλαμβάνει την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, ειδικά των ψηφιακών, τη διασφάλιση της ισορροπίας οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την αύξηση της συμμετοχής τους σε θέσεις ευθύνης και σε όργανα.
Γιατί η Ελλάδα αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό;
Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και το θετικά αναπτυσσόμενο κλίμα γύρω από την Ελλάδα που συμβάλλουν στην εδραίωση ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, δημιουργούν κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης και αυτό μεταφράζεται σε «ψήφο» εμπιστοσύνης από εταιρείες κολοσσούς που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.
Επίσης, σημαντική παράμετρος είναι το υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό (και καινοτομία) που αξιολογείται θετικά από τους υποψήφιους επενδυτές . Και φυσικά οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 31 δισ. ευρώ δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες για την Ελλάδα. Όλες αυτές οι συνισταμένες μας κάνουν πολύ αισιόδοξους ότι η Ελλάδα και το ελληνικό επιχειρείν κερδίζουν το στοίχημα της ανάπτυξης, της ενίσχυσης της εξωστρέφειας, της αύξησης των θέσεων εργασίας και της προσέλκυσης επενδύσεων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!