Οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των δανειστών ολοκληρώθηκαν - η πρώτη φάση τουλάχιστον - με τις συζητήσεις να είναι μεν σε καλό δρόμο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει οριστική συμφωνία, κάτι που άλλωστε δεν αναμενόταν.
Οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχιστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Εξάλλου υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ δανειστών και της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η σχετική έκθεση από τους επικεφαλής των δανειστών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο και να εγκριθεί πολιτικά στο Eurogroup του Μαρτίου, που είναι προγραμματισμένο για τις 15 του μήνα.
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν βασικές διαφωνίες, αλλά πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο των συζητήσεων, αναφέρουν ότι ναι μεν μπορεί να μην υπάρχουν χαώδεις διαφορές εντούτοις διάφορα αγκάθια είναι σπαρμένα στο δρόμο για την θετική έκθεση στην 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα αγκάθια σχετίζονται με τις αποφάσεις για τις τράπεζες. Τόσο σε ό,τι αφορά τον πτωχευτικό κώδικα, όσο και το Γέφυρα 2, υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, αλλά σε επιμέρους θέματα, οι δύο πλευρές έχουν ακόμη απόσταση, η οποία εκτιμάται βέβαια ότι θα γεφυρωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Για το Γέφυρα 2, οι δανειστές θέλουν να κλείσουν την περίμετρο των δανείων που θα μπουν το πρόγραμμα, όπως επίσης και το μέγεθος των επιχειρήσεων που θα έχουν δικαίωμα να λάβουν κρατική επιδότηση.
Από την δική του πλευρά το υπουργείο Οικονομικών θέλει να βάλει περισσότερες επιχειρήσεις και μεγαλύτερο αριθμό δανείων. Εκτιμάται ότι τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή, και θα προκριθεί το σενάριο που ήταν εξ αρχής στο τραπέζι και όχι το διευρυμένο σενάριο που φαντάζει εσχάτως ως η κυβερνητική πρόταση.
Το σενάριο που φαίνεται να κερδίζει
- Στο Γέφυρα 2, θα μπουν όσα δάνεια είναι είτε ενήμερα, είτε ρυθμισμένα.
- Θα αποκλειστούν τα καταγγελμένα δάνεια, εκτός αν στο μεσοδιάστημα ρυθμιστούν.
- Βασική προϋπόθεση όσοι επιχειρήσεις ή επαγγελματίες μπουν στο πρόγραμμα να έχουν πληγεί από την πανδημία.
- Στο πρόγραμμα δεν θα περιληφθούν οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν λάβει από την Πολιτεία, άλλης μορφής ενισχύσεις εντός της πανδημίας.
- Επιχειρήσεις που έχουν οικονομική επιφάνεια και σημαντικό μέγεθος, θα αποκλείονται από το πρόγραμμα.
Οριστική συμφωνία επίσης δεν υπάρχει και στο θέμα των πλειστηριασμών, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει περίγραμμα, για εκείνους που έχουν πληγεί από την πανδημία και χαρακτηρίζονται ευάλωτοι. Αν λοιπόν μέχρι την 1η Ιουνίου που ξεκινάει το πτωχευτικό δίκαιο, οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν ρυθμίσει το δάνειό τους, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς.
Πιο γρήγορα για τους μη ευάλωτους
Οι δανειστές ζητούν να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, αμέσως μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια, για εκείνους που δεν χαρακτηρίζονται ευάλωτοι.
Ένα άλλο ζήτημα βέβαια, είναι αν θα τρέξουν οι παράλληλες διαδικασίες πριν τον εκπλειστηριασμό του ακινήτου. Τράπεζες και δανειστές θέλουν να μην παγώσουν και αυτές, αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν το προκρίνουν ως λύση.
Πτωχευτικός κώδικας
Αρκετά θέματα είναι ανοικτά και για τον Κώδικα, όπως η μορφή που θα έχει ο φορέας που αποκτά τα ακίνητα, όπως και η επιτάχυνση έκδοσης των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που μόνο λίγες δεν είναι.
Εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τις 50, ενώ μόλις οι 15 έχουν πάρει τον δρόμο προς την υλοποίησή τους.
Δεν είναι όμως μόνο τα τραπεζικά ζητήματα που χρίζουν περαιτέρω συζήτησης, αλλά και άλλα όπως φορολογικά, ενεργειακά, εκκρεμείς συντάξεις κ.λπ. τα οποία θέλουν ακόμη κάποιες πινελιές για να κλείσουν.
Να σημειωθεί όμως ότι η απόσταση που υπάρχει αργά ή γρήγορα θα καλυφθεί, κάτι στο οποίο συμφωνούν και υπουργείο Οικονομικών και δανειστές, οι οποίοι και σημειώνουν ότι «για αυτό γίνεται η διαπραγμάτευση, για να συγκεραστούν οι διαφορές».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!