Αυξήσεις που σε ορισμένες περιοχές ξεπερνούν το 100% έχουν εισηγηθεί οι εκτιμητές για τις νέες αντικειμενικές αξίες. Η σχετική διαδικασία έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και σύµφωνα µε πληροφορίες, οι εισηγήσεις που έχουν στα χέρια τους στο οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για σημαντικές αυξήσεις από 10% έως και 30% σε πληθώρα περιοχών, ακόμα και σε συνοικίες που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και στα νότια προάστια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν πολλές περιοχές όπου οι εισηγήσεις που έχει λάβει το υπουργείο Οικονομικών από τους εκτιμητές ακινήτων προτείνουν αύξηση ακόμα και κατά 50% συγκριτικά με το ισχύον καθεστώς καθώς έμειναν εκτός των προηγούμενων αναπροσαρμογών που πραγματοποιήθηκαν.
Από κόσκινο οι εισηγήσεις
Οι εισηγήσεις των εκτιμητών για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα περάσουν από «κόσκινο», καθώς σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου το ζητούμενο είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων να πληρώσει τον ίδιο ή ακόμη λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με φέτος. Όπως διαβεβαιώνουν, οι αυξήσεις που τυχόν προκύψουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν πρόκειται να οδηγήσουν και σε υψηλότερο ΕΝΦΙΑ, καθώς σχεδιάζεται παράλληλα και η μείωση των συντελεστών του φόρου, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.
Παρά τις ανακατατάξεις που δημιουργεί στην αγορά η υγειονομική κρίση, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αύξηση σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση, νησιωτικές και παραλιακές ηπειρωτικές, ανεξαρτήτως της τρέχουσας κατάστασης. |
Η μεγάλη επιβάρυνση θα προκύψει για ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα αλλά και σε ακριβές περιοχές και είναι σχεδόν αφορολόγητα ή οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσο ακριβώς πληρώνει και ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα. Σήμερα καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων αυτών των περιοχών ελάχιστος φόρος, δεδομένου ότι αντιμετωπίζονται ως αγροτεμάχια.
Οι αλλαγές στους συντελεστές ΕΝΦΙΑ θα έχουν στόχο να σβήσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου η ψαλίδα μεταξύ των αντικειμενικών και των εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλη.
Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και ο σχεδιασμός που προβλέπει την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται. Από την ένταξη αυτών των περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος για τις απαραίτητες παρεμβάσεις.