Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: Ενισχυμένο πακέτο μέτρων 2,5 δισ. ευρώ για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Πηγή: Intimenews
Πηγή: Intimenews

Mε ένα ενισχυμένο πακέτο μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αλλάξει ατζέντα και να απομακρυνθεί από το καυτό ζήτημα των υποκλοπών, εστιάζοντας σε παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Τα μέτρα θα αφορούν το 2022 και το 2023, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και προαναγγελία φορολογικών αλλαγών για το 2023 και μετά.

Μια γενναία επιταγή ακρίβειας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και μια σημαντική αύξηση των συντάξεων τουλάχιστον στα επίπεδα του 6% με 6,5% καταλαμβάνουν κεντρική θέση μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν.

«Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του στο Mega, δίνοντας το στίγμα των ανακοινώσεων που θα κάνει τον προσεχή Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι αναμένεται να δουν αύξηση στο εισόδημά τους από την 1η Ιανουαρίου 2023, τόσο από το ξεπάγωμα των συντάξεων μετά από 12 χρόνια όσο και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Eνα ερώτημα προκύπτει για την… τύχη αυτών που δεν θα λάβουν αυξήσεις, καθώς έχουν «θετική προσωπική διαφορά». Όσοι έχουν τη λεγόμενη «θετική προσωπική διαφορά» (δηλαδή εισπράττουν και σήμερα περισσότερα χρήματα από όσα προκύπτουν με τον νέο τρόπο υπολογισμού) προβλέπεται έως τώρα ότι δεν θα δουν καμία αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους. Ωστόσο, εξετάζεται ο περιορισμός της προσωπικής διαφοράς, προκειμένου να δουν περισσότεροι συνταξιούχοι αύξηση με την έλευση του 2023. Παράλληλα επί τάπητος έχει τεθεί ακόμη και το ενδεχόμενο κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, όμως κάτι τέτοιο παρουσιάζει νομικά κωλύματα και μοιάζει ανέφικτο υπό τις σημερινές συνθήκες.

Επιταγή ακρίβειας

Η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος φαίνεται ότι έχει οριστικοποιηθεί και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω των 200 ευρώ, ενώ και ο αριθμός των δικαιούχων θα αυξηθεί αφού εκτιμάται ότι θα χορηγηθεί σε μεγαλύτερη περίμετρο νοικοκυριών από όσα έλαβαν την πρώτη επιταγή ακρίβειας το περασμένο Πάσχα. Στόχος είναι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, να στηριχθούν οι ευάλωτοι πολίτες αλλά και όσοι πλήττονται περισσότερο από το τσουνάμι της ακρίβειας.

Το εύρος των δικαιούχων θα αποφασιστεί έως το τέλος του μήνα, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του συνολικού πακέτου των παροχών που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το περασμένο Πάσχα, επιταγή ακρίβειας είχε δοθεί σε 1,7 εκατ. ευάλωτους συνταξιούχους, άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστους υπερήλικους, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους επιδόματος παιδιού.

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις

Το οικονομικό επιτελείο, πριν από την οριστικοποίηση των τελικών μεγεθών, θέλει να έχει εικόνα πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στο φυσικό αέριο και κατ' επέκταση στο ηλεκτρικό ρεύμακαθώς σε περίπτωση που οι τιμές συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, θα περιοριστεί ο δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα κατευθυνθεί σε παροχές ενίσχυσης των νοικοκυριών. «Kλειδί» των παροχών άλλωστε θα είναι οι ενεργειακές επιδοτήσεις, που θα κρίνουν ποιες από τις υποψήφιες παροχές στήριξης των εισοδημάτων που περιλαμβάνονται στην κυβερνητική ατζέντα, θα υλοποιηθούν.

Στο υπουργείο Οικονομικών, παρά τις αβεβαιότητες, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω της πολύ καλής εικόνας που καταγράφεται:

  • στο μέτωπο του τουρισμού,
  • στη φορολογική συνέπεια που δείχνουν πολίτες και επιχειρήσεις στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους, κόντρα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την ακρίβεια, αλλά και
  • στην πορεία των επενδύσεων που εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως στις αρχές Σεπτεμβρίου με τις ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για την ταχύτητα της οικονομίας στο β’ τρίμηνο μετά το 7,1% της ανάκαμψης που σημειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο. Εάν διατηρηθεί ένας ρυθμός ανάπτυξης άνω του 5% και το β' τρίμηνο, τότε θα αναθεωρηθεί ο στόχος για υψηλότερη ανάπτυξη το 2022, που για την ώρα παραμένει στο 3,1%.

 Τα υπόλοιπα μέτρα

Στα μέτρα που εξετάζεται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ περιλαμβάνονται:

  • Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και της βεντάλιας των δικαιούχων. Συνολικά το επίδομα θέρμανσης το έλαβαν φέτος 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ περίπου, με τη μέση επιδότηση να ανέρχεται στα 200 ευρώ. Στον σχεδιασμό είναι να αναθεωρηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και να αυξηθεί τόσο το κατώτερο όσο και το ανώτερο ποσό της επιδότησης.
  • Παραχώρηση, με συμβολικό ενοίκιο και άτοκο δάνειο, κατοικιών σε νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους, αλλά και επιδότηση ενοικίου και χορήγηση χαμηλότοκων ή ακόμη και άτοκων δανείων για αγορά ή επισκευή κατοικιών.
  • Eάν οι τιμές των καυσίμων δεν αποκλιμακωθούν σημαντικά, θα υπάρξει και νέο Fuel Pass. Άλλωστε η ακρίβεια και το ενεργειακό τσουνάμι που έρχεται από τον χειμώνα χρειάζεται ανάχωμα και η επιδότηση καυσίμων περιλαμβάνεται σε αυτή τη στρατηγική.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ