Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων, καθώς τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας έδειξαν μια απροσδόκητη επιτάχυνση των θέσεων εργασίας και ισχυρή αύξηση των μισθών.
Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή αμβλύνουν τις ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται απότομα ή βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Ωστόσο, επικρατεί έντονη ανησυχία ότι ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να παγιωθεί καθώς οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται, απαιτώντας ακόμη μεγαλύτερη παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα.
Η Fed φέτος έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο από τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας του κορονοϊού στο εύρος του 2,25% έως 2,5%, συμπεριλαμβανομένων δύο διαδοχικών αυξήσεων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Στην τελευταία έκθεση για τις θέσεις εργασίας, οικονομολόγοι και παρατηρητές της Fed αναφέρουν ότι είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα για ακόμη μία επιθετική (ανοδική) κίνηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, η Fed αναμένει οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τον πληθωρισμό, την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της.
Τι λένε οι οικονομολόγοι
«Οι σημερινοί αριθμοί πρέπει να αμβλύνουν τους φόβους για ύφεση, ενώ ενισχύουν τις ανησυχίες ότι η Fed έχει πολύ περισσότερη δουλειά να κάνει και τώρα πιστεύουμε ότι μια αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο φαίνεται πιθανή», υποστήριξε ο Michael Feroli, ανώτερος οικονομολόγος της JPMorgan.
«Οι θέσεις εργασίας δεν έχουν επιβραδυνθεί καθόλου ως απάντηση στην πολιτική της Fed. Αυτό είναι ένα δίκοπο μαχαίρι», πρόσθεσε ο Μάικλ Γκάπεν, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Bank of America, σημειώνοντας ότι ενώ η πιθανότητα «βραχυπρόθεσμης ύφεσης είναι μικρότερη», «ο κίνδυνος μιας… σκληρής προσγείωσης μεγαλώνει».
Ο Ντέιβιντ Μέρικλ, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στη Goldman Sachs, δήλωσε ότι: «Το συνολικό μήνυμα είναι πως η αύξηση των μισθών πηγαίνει… λοξά με ρυθμό που είναι ισχυρότερος από αυτόν που θα ήταν συμβατός με έναν πληθωρισμό 2%», που είναι ο μακροχρόνιος στόχος της Fed για τον πληθωρισμό.
Τέλη Αυγούστου ανοίγει τα χαρτιά της η Fed
Ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ, αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του σχετικά με την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων και τη στρατηγική της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον πληθωρισμό, στην ετήσια διάσκεψη του Τζάκσον Χόλε του Ουαϊόμινγκ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου.
Κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου τον Ιούλιο, ο Πάουελ είπε ότι «μια άλλη ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση» στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο «θα μπορούσε να είναι κατάλληλη».
«Είναι κάτι που θα φτιάξουμε με βάση τα δεδομένα που έχουμε. Και θα λαμβάνουμε αποφάσεις συνάντηση με συνάντηση», πρόσθεσε.
Το πώς θα αντιδράσει χρηματοπιστωτική αγορά μπορεί επίσης να αποτελέσει παράγοντα για το επόμενο βήμα της Fed. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για κορύφωση των επιτοκίων τον Μάρτιο στο 3,64%, σε σύγκριση με το 3,46% που αναμενόταν πριν από την έκθεση για την αγορά εργασίας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμοιβαίων κεφαλαίων της Fed δείχνουν ότι οι πιθανότητες αύξησης 0,75 της εκατοστιαίας μονάδας τον Σεπτέμβριο έχουν αυξηθεί στο 67%, έναντι 33% την περασμένη Πέμπτη.
Ενώ ο αυξημένος αριθμός νέων θέσεων εργασίας αυξάνει την πίεση στη Fed, χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς μια απότομη οικονομική ύφεση είναι λιγότερο πιθανή ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.
Χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού
Μία αναφορά του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ την Τετάρτη έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή (CPI) δεν αυξήθηκαν καθόλου τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο και αυτό είναι μόλις ένα βήμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας σύμφωνα με τους υπεύθυνους νομισματικής πολιτικής της Fed, με μία αγορά εργασίας στο κόκκινο, αλλά και τις τιμές των μετοχικών τίτλων να αυξάνονται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αμερικανική οικονομία χρειάζεται περισσότερα από αυτά που θα δρομολογήσουν οι υψηλές τιμές δανεισμού, προκειμένου να εξομαλυνθεί.
Η Fed είναι «πολύ, πολύ μακριά από την ανακοίνωση μιας νίκης» κατά του πληθωρισμού, δήλωσε ο Νίιλ Κασκάρι πρόεδρος της Fed στη Μινεάπολη, σε μία ομιλία που έκανε στη διάσκεψη Aspen Ideas Conference, παρά τα ευπρόσδεκτα νέα για την αναφορά σχετικά με την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή.
Ο Κασκάρι είπε ότι «δεν έχει δει τίποτα που αλλάζει» την ανάγκη για την πολιτική αύξησης των επιτοκίων από την Fed στο 3,9% από το τέλος της χρονιάς και στο 4,4% από το τέλος του 2023.
Τα επιτόκια βρίσκονται επί του παρόντος, στην περιοχή του 2,25% με 2,50%.
Ο Κασκάρι είναι σίγουρα ένα από τα πιο επιθετικά στελέχη της Fed, καθώς οι περισσότεροι από τους 18 συναδέλφους του πιστεύουν ότι μία λιγότερο σφιχτή πολιτική ίσως θα επαρκούσε προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τον καλύτερο έλεγχο των τιμών.
Χαρακτηρίζοντας την αύξηση του πληθωρισμού «μη αποδεκτή«, ο Τσαρλς Έβανς, πρόεδρος της Fed στο Σικάγο, δήλωσε ότι πιστεύει πως η Fed είναι πιθανό να χρειαστεί να οριοθετήσει την πολιτική των επιτοκίων της στο 3,25-3,5% αυτή τη χρονιά και στο 3,75%-4% από τα τέλη της επόμενης χρονιάς, ευθυγραμμιζόμενη με τις προθέσεις του πρόεδρου της τράπεζας Τζερόμ Πάουελ κατά τη συνεδρίαση της διοίκησης της τον Ιούλιο.
Πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός σημείωσε μεγαλύτερη από το προβλεπόμενο επιβράδυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της μείωσης της τιμής της βενζίνης στην αντλία, δίνοντας μια 'ανάσα' στον Τζο Μπάιντεν λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή κρίσιμων εκλογών.
Παραμένει ωστόσο σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 8,5% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας, έπειτα από μια αύξηση 9,1% τον Ιούνιο που αποτέλεσε ρεκόρ των τελευταίων 40 χρόνων.
Ο πληθωρισμός αναμενόταν να φθάσει το 8,7% τον Ιούλιο, σύμφωνα με το MarketWatch.
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός είναι μάλιστα μηδενικός, κάτι που σημαίνει πως οι τιμές, αντίθετα απ΄ό,τι αναμενόταν, δεν αυξήθηκαν σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ είχαν αυξηθεί 1,3% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τον Μάιο.
Ο πληθωρισμός παραμένει ωστόσο σε πολύ υψηλά επίπεδα, κάτι που μπορεί να ωθήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια κατά την προσεχή σύνοδό της τον Σεπτέμβριο.
Εδώ και ενάμισι χρόνο, οι τιμές δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται στις ΗΠΑ, διαβρώνοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Και, ως αποτέλεσμα, τη δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου.
Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι ακολουθεί μια πληθωριστική οικονομική πολιτική, κυρίως εξαιτίας του γενναιόδωρου σχεδίου ανάκαμψης του Μαρτίου 2021, αμέσως μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο.
Το θέμα είναι τώρα αν μπορεί να υπάρξει μια διαρκής μείωση του πληθωρισμού χωρίς η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να βυθιστεί στην ύφεση, έπειτα από δύο τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.
Με πληροφορίες από FT, Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ