Στο 11,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τον Ιούλιο από 11,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 8,9% από 8,6%, αντίστοιχα.
Σε μηνιαία βάση (σύγκριση Ιουλίου με Ιούνιο), ο δείκτης τιμών μειώθηκε 1,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η μείωση του δείκτη σχετίζεται με τις εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2021 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ανερχόταν στο 0,6% και ήταν ο δεύτερος μήνας που είχε θετικό πρόσημο μετά από μία μεγάλη περίοδο μείωσης τιμών, ενώ και τότε ο δείκτης τιμών είχε μειωθεί 1,4% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021.
Εβδομος υψηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Ο πληθωρισμός είναι ο έβδομος υψηλότερος στην Ευρωζώνη, ενώ τον Ιούνιο ήταν ο πέμπτος υψηλότερος.
Υψηλότερος από της Ελλάδας είναι ο πληθωρισμός στην Εσθονία (22,7%), τη Λετονία (21%), τη Λιθουανία (20,8%), τη Σλοβακία (12,8%), τη Σλοβενία (11,7%) και τη Ολλανδία (11,6%). Τον χαμηλότερο πληθωρισμό είχαν η Μάλτα (6,5%) και η Γαλλία (6,8%).
Μεγαλύτερες αυξήσεις στην ενέργεια και τα τρόφιμα
Στην αιχμή των αυξήσεων βρέθηκαν για έναν ακόμη μήνα οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, οι οποίες όμως διαχέονται όλο και περισσότερο στο σύνολο της οικονομίας.
Στο σύνολο της Ευρωζώνης, οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν 39,7% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας μικρή επιβράδυνση σε σχέση με τον Ιούνιο (42%), ενώ οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν άνοδο 9,8% έναντι 8,9%, αντίστοιχα.
Οι τιμές των μη βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 4,5% έναντι 4,3% τον Ιούνιο και των υπηρεσιών 3,7% έναντι 3,4%, αντίστοιχα.
Ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε στο 5% από 4,6% τον Ιούνιο.
Στις 8 Αυγούστου τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, 8 Αυγούστου. Για τον Ιούνιο, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πληθωρισμό 12,1%.
Αύξηση 39,9% στις τιμές των βιομηχανιών τον Ιούνιο
Την υψηλή πτήση του πληθωρισμού υπογραμμίζουν και τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη τιμών παραγωγού, από τα οποία προκύπτει ότι οι βιομηχανίες αύξησαν τις τιμές τους κατά 39,9%.
Αν και το ποσοστό αυτό είναι λίγο χαμηλότερο σε σχέση με τον Μάιο, όταν η αύξηση έφθασε το 43%, είναι σαφές ότι η πίεση στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων που μετακυλίεται στους καταναλωτές παραμένει σε επίπεδα – ρεκόρ.
Η αύξηση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται:
- Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 59,2% και
- Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 33,7%
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών για την εγχώρια αγορά αφορούν στα προϊόντα διύλισης πετρελαίου (120,9%), στην παροχή ρεύματος και φυσικού αερίου (38,3%), στη βιομηχανία ξύλου (18,1%) και στη χαρτοποϊία (14%), ενώ κατά 8,6% αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!