H νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της Fed κατά 75 μονάδες βάσης το βράδυ της Τετάρτης έδειξε για μία ακόμη φορά ότι το ευρώ παραμένει δέσμιο της επιθετικής νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ αλλά και των δικών του αδυναμιών που το κάνουν πιο ευάλωτο σε περιόδους κρίσης.
Το ευρώ έκανε χθες ένα ακόμη βήμα προς τα κάτω, με την ισοτιμία του να υποχωρεί προς τα 1,01 δολάρια και σε τροχιά για να φθάσει ξανά στην απόλυτη ισοτιμία, όπως πριν από δύο εβδομάδες.
Η ανάκαμψή του, λίγο πριν και αμέσως μετά την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 50 μ.β. πριν από 8 ημέρες, ήταν πρόσκαιρη.
Αποφασιστική η στάση της Fed
Οι αγορές βλέπουν από τη μία πλευρά τη Fed αποφασισμένη να μειώσει τον πληθωρισμό με κάθε τίμημα, ακόμη και αν η αμερικανική οικονομία εισέλθει σε ύφεση, κάτι που το έχει δείξει ήδη με την αύξηση του επιτοκίου της κατά 222 μ.β. (2,25 ποσοστιαίες μονάδες) μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών.
Το μήνυμα της Fed, όπως το διατύπωσε ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης είναι πολύ ξεκάθαρο: Η μείωση του πληθωρισμού είναι ο απόλυτος στόχος, γιατί χωρίς τη σταθερότητα των τιμών δεν θα υπάρξει ούτε ανάπτυξη ούτε ισχυρή απασχόληση. Με άλλα λόγια, η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου δει ότι πραγματικά ο πληθωρισμός έχει «ξεδοντιαστεί» και δεν θα σηκώσει ξανά κεφάλι.
Ερωτηματικά για την ΕΚΤ
Από την άλλη πλευρά, οι αγορές βλέπουν την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να διαμηνύει επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός, όμως βλέπουν και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της που οπωσδήποτε θολώνουν το μήνυμα. Κατά πολλούς η ΕΚΤ άργησε υπερβολικά να αυξήσει τα επιτόκια, διευκολύνοντας τον πληθωρισμό να ενισχυθεί και να εμπεδωθεί, κάνοντας έτσι και δυσκολότερη την αντιμετώπισή του.
Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο, επίσης, αν η ΕΚΤ θα αυξάνει τα επιτόκια και σε συνθήκες ύφεσης της οικονομίας. Ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε τις προάλλες ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ανεχθεί μία ήπια ύφεση για να μειώσει τον πληθωρισμό, αλλά ο Ιταλός συνάδελφός του, Ινιάτσιο Βίσκο, δήλωσε ότι αν υπάρξει ύφεση θα πρέπει να συζητηθεί ξανά η νομισματική πολιτική.
Η Fed θυμίζει τη δεκαετία του 1980
Σύμφωνα με το Bloomberg, η επιθετική πολιτική της Fed θυμίζει κάπως τη δεκαετία του 1980 όταν η αμερικανική κεντρική τράπεζα υπό τον τότε πρόεδρο Πολ Βόλκερ αύξανε με ρυθμό πολυβόλου τα επιτόκια για να ξεριζώσει τον πληθωρισμό.
Παρενέργεια της πολιτικής της Fed την εποχή εκείνη ήταν μία θεαματική ανατίμηση του δολαρίου που έκανε άνω – κάτω το διεθνές οικονομικό σύστημα και οδήγησε στη λεγόμενη συμφωνία της Πλάζα μεταξύ εκπροσώπων των μεγάλων οικονομιών για μία εκλογίκευση των ισοτιμιών.
Το δολάριο έχει ήδη ανατιμηθεί 15% από τα μέσα του 2021 έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων και φαίνεται ότι ακολουθεί συνέχεια. Εκτός από τα επιτόκια, η ισχύς του οφείλεται και στο ότι θεωρείται πιο ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης, όπως και το ελβετικό φράγκο.
Το EDL Capital βλέπει το ευρώ στα 80 σεντς
Αντίθετα, το ευρώ, αν και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, μετά το δολάριο, δεν έχει αυτό τον ρόλο του ασφαλούς καταφυγίου, για το οποίο προφανώς ευθύνονται και οι αδυναμίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στην κατασκευή της Ευρωζώνης, επιτρέποντας σε επενδυτές να κάνουν και δεύτερες σκέψεις.
Για παράδειγμα, το hedge fund, EDL Capital, στοιχημάτισε ότι η ισοτιμία του ευρώ θα βυθιστεί στα 80 σεντς (0,8 δολάρια) λόγω της κρίσης του φυσικού αερίου που θα οδηγήσει σε ύφεση την Ευρώπη και τελικά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη διάσπασή της.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!