Νέα
  • ΓΔ: 1524.67 +1.17%
  • Τζίρος: 171,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Πλαφόν 5 ευρώ στα πάγια των λογαριασμών ρεύματος - Η ρύθμιση

Πηγή: Pixabay

Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για την επιβολή πλαφόν στα πάγια που θα χρεώνουν τους καταναλωτές οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για όσο διάστημα δεν ισχύει η ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή, από 1 Αυγούστου 2022 έως 1 Ιουλίου 2023, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μπορούν να χρεώνουν στους λογαριασμούς πάγια πάνω από 5 ευρώ το μήνα, ανεξαρτήτως του όγκου της κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση αναφέρει: «Στην παρ. 4 του εσωτερικού άρθρου 138 του ν. 4951/2022 (Α' 129), της παρ. 3 του άρθρου 112 του σχεδίου νόμου, προστίθεται περ. (ζ) ως εξής: "(ζ) Για την περίοδο της παρ. 1 το ύψος των παγίων χρεώσεων που επιβάλλονται ανά κατηγορία πελάτη, ανεξαρτήτως του όγκου της κατανάλωσης, δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των πέντε (5) ευρώ μηνιαίως"».

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στη νομοθετική παρέμβαση για την επιβολή ανώτατου ορίου χρέωσης των μηνιαίων παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι αυτό και σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές, ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για χρεώσεις πάγιες», υπογράμμισε ο υπουργός.

Οπως τόνισε, «η μηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Ετσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ -κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση που αυτό δεν είναι σωστό- και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε», είπε ο κ. Σκρέκας και ενημέρωσε την ολομέλεια ότι κατατίθεται σήμερα η νομοθετική παρέμβαση.

Δείτε τη ρύθμιση που κατατέθηκε με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης στο άρθρο 138 παρ.5 του ν. 4951/2022:

Μέτρα για την κρίση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση, απέναντι στην εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, πήρε μέτρα.

«Θέσαμε σε λειτουργία, βάζοντας πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τη διαφορά, από το πλαφόν που έβαλε ανά τεχνολογία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, την ανακτά, την οδηγεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και επιστρέφεται στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, μέσα από τις επιδοτήσεις που εμείς ανακοινώνουμε κάθε μήνα και που συμμετέχει και ο κρατικός προϋπολογισμός», είπε ο κ. Σκρέκας και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα αυτού του μηχανισμού.

«Τις πρώτες 15 ημέρες λειτουργίας του, αυτός ο μηχανισμός απέδωσε πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τέλος Ιουλίου εκτιμούμε ότι ίσως και να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ ... Εκτιμούμε ότι αυτό τους επόμενους μήνες, θα αποδώσει ακόμα περισσότερο», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε αυτόν τον μηχανισμό στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, πριν λίγες ημέρες και πρότεινε την αλλαγή του ευρωπαϊκού μοντέλου προσδιορισμού τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, από αυτό που ισχύει σήμερα, και την αντικατάστασή του από ένα μοντέλο που αποσυνδέει την τιμή φυσικού αερίου από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, με τρόπο που να μειώνει τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και άρα την τιμή του ρεύματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Σκρέκας είπε ότι η πρόταση αυτή στηρίχθηκε από πολλές χώρες όπως και η ανάγκη για την έναρξη συζήτησης στην Ευρώπη, για πιθανή αλλαγή αυτού του μοντέλου που «δυστυχώς, συνδέει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με το φυσικό αέριο».

«Αυτό το έκανε η Ελλάδα, πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τώρα έρχονται οι ευρωπαϊκές χώρες, μετά την Ελλάδα να συμφωνούν ή να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους και επιτέλους ανοίγει αυτή η συζήτηση, για να προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος που επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχώρησε και σε άλλη μια μεγάλη αλλαγή.

Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

«Αναστείλαμε για ένα χρόνο, για όσο δηλαδή διαρκεί δηλαδή αυτός ο μηχανισμός, τη ρήτρα αναπροσαρμογής», είπε ο κ. Σκρέκας σημειώνοντας ότι οι πάροχοι ανακοίνωναν τιμή τιμοκαταλόγου χαμηλή ανά μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια, υπήρχε ένας μαθηματικός τύπος, που «η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οποίος είχε εφαρμοστεί από ιδιώτες παρόχους που είχαν ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια τους».

«Εμείς αναστείλαμε την ρήτρα αναπροσαρμογής και υποχρεώσαμε όλους τους προμηθευτές, να ορίσουν για κάθε πρώτη του επόμενου μήνα, ποια είναι η καθαρή τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν. Τελικά οι τιμές που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές είχαν διαφορές έως και 40% και τώρα οι πολίτες μπορούν να αποφασίζουν ποιος προμηθευτής είναι ο πιο ανταγωνιστικός και να επιλέγουν. Εμείς κάναμε αυτό που δεν είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιτρέπουμε στον καταναλωτή να αλλάζει πάροχο αζημίως», είπε ο κ. Σκρέκας που στάθηκε ιδίως στη ΔΕΗ.

«Τελικά η ΔΕΗ, που την κατηγορείτε, είναι αυτή που πουλάει ακριβά ρεύμα; τώρα που είδαμε τις καθαρές τιμές; Τελικά η ΔΕΗ πουλάει ακριβά ρεύμα τον Αύγουστο; πρέπει να μας πείτε κύριοι της αντιπολίτευσης, όταν ανέβετε στο βήμα. Η ΔΕΗ πάντα προσπαθεί να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πάντα όμως στα πλαίσια του ανταγωνισμού», είπε ο κ. Σκρέκας.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Σκρέκα στη Βουλή έχει ως εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σημερινό νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση και προς ψήφιση στη Βουλή σε μια χρονική συγκυρία όπου πραγματικά η Ελλάδα, η Ευρώπη - στο σύνολό της - αλλά και ολόκληρος ο κόσμος απειλούνται από μια τεράστια διεθνή ενεργειακή κρίση.

Μια ενεργειακή κρίση η οποία πρέπει να πούμε δυο πράγματα. Ξεκίνησε είναι Η αλήθεια εδώ και πάνω από ένα χρόνο, πριν από ένα χρόνο, από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο κυρίως τότε ως απόρροια της διαταραχής των εφοδιαστικών αλυσίδων εξαιτίας της πανδημίας και αυτής της τεράστιας υγειονομικής κρίσης που αυτή είχε επιφέρει.
Αυτό σιγά-σιγά όμως ήρθε και φαίνεται και μέσα και από τους σχεδιασμούς που είχε κάνει τότε η Ρωσία, ήρθε και επιδεινώθηκε με την έναρξη του πολέμου. Ενός καταστροφικού πολέμου που αυτή τη στιγμή δυστυχώς έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους, νεκρούς, πολλούς από αυτούς αμάχους αλλά και πέρα από αυτό μια τεράστια  ενεργειακή κρίση που τροφοδοτεί και μια οικονομική και μια πληθωριστική κρίση και ελπίζουμε αυτό να μην επιφέρει και μια επισιτιστική κρίση.

Απέναντι σε αυτή την κρίση, όμως, πρέπει να πούμε την ενεργειακή, την εισαγόμενη η ελληνική Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή πήρε μέτρα.   Γιατί;  Γιατί είδαμε να αυξάνονται οι τιμές του αερίου.  Και επειδή το φυσικό αέριο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα σε ένα μεγάλο βαθμό για να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια αυτό και μέσα από το μοντέλο της αγοράς ενέργειας είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί σταδιακά πολύ και η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από τους λογαριασμούς που λαμβάνουν τα νοικοκυριά και οι εσείς. 

Η Ελληνική Κυβέρνηση, η Κυβέρνησή μας, από την πρώτη στιγμή προχώρησε σε επιδοτήσεις, προχώρησε στη σύσταση ενός ταμείου, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπου εκεί αρχικά κατευθύνονταν οι πόροι από τις δημοπρασίες των ρύπων αερίων του θερμοκηπίου, καθώς επίσης και τα υπερέσοδα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του ΕΛΑΠΕ. 

Γιατί υπερέσοδα; Γιατί όπως γνωρίζετε αποζημιώνονται οι ανανεώσιμες πηγές με μία ταρίφα συγκεκριμένη που έχει προκύψει είτε μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες, είτε μέσα από υπουργικές αποφάσεις, η μέση ταρίφα στην Ελλάδα είχε μία τιμή που παραδοσιακά ήταν ανώτερη από την τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και γι΄ αυτό το λόγο συμπληρώναμε μέσα από το ΕΤΜΕΑΡ μία χρέωση που έχουμε στο λογαριασμό του ρεύματος τη διαφορά. 

Αλλά όταν η τιμή του ρεύματος ξεπέρασε τη μέση ταρίφα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός αυτός είχε υπερέσοδα, υπερκέρδη όπως λέγονται. Αυτά τα υπερκέρδη από την πρώτη στιγμή εμείς διαβλέψαμε ότι θα υπάρχουν, τα κατευθύναμε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τα επιστρέφαμε στους λογαριασμούς των καταναλωτών νοικοκυριών κατ΄ αρχήν και στη συνέχεια μετά από τον Ιανουάριο του 2022 και επαγγελματιών. 

Αυτό το πράγμα δε σταμάτησε εκεί, η Ελλάδα προχώρησε σε έναν επιπλέον μηχανισμό. Έναν μηχανισμό για τον οποίον πήρε εξαίρεση και τον εφάρμοσε στη χώρα μας από τις αρχές Ιουλίου. Πρέπει να πούμε ότι πέρα από την Ελλάδα και η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν πάρει μία επίσης εξαίρεση για έναν άλλον μηχανισμό και θα πούμε τι έχει αποφέρει εκείνος ως όφελος για τους πολίτες και τι έχει αποφέρει ο δικός μας, ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ισπανία και στην Πορτογαλία στις 15 Ιουνίου, δηλαδή μερικές μέρες πριν ξεκινήσει ο δικός μας μηχανισμός. 

Άρα η Ελλάδα σχεδόν ταυτόχρονα μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία πραγματικά έθεσε σε λειτουργία έναν μηχανισμό βάζοντας ένα πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τη διαφορά από το πλαφόν που έβαλε ανά τεχνολογία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής μέχρι την χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας το ανακτά, το οδηγεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και επιστρέφεται στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών μέσα από τις επιδοτήσεις που εμείς ανακοινώνουμε κάθε μήνα και που εκεί βέβαια συμμετείχε και ο κρατικός προϋπολογισμός. 

Έχει αποδώσει καλά αυτός ο μηχανισμός; Θα σας πω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι τις πρώτες 15 μέρες λειτουργίας απέδωσε πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι τέλος Ιουλίου εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσει ίσως και τα 500 εκατομμύρια ευρώ η διαφορά αυτή την οποία ανακτούμε εμείς από το πλαφόν που έχουμε βάλει στην αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, των εταιριών ηλεκτροπαραγωγής μέχρι την οριακή τιμή συστήματος, μέχρι την τιμή χονδρικής που προσδιορίζεται από το σημερινό μοντέλο αγοράς που δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό.

Εκτιμούμε ότι αυτό τους επόμενους μήνες θα αποδώσει ακόμη περισσότερο.  Αυτόν τον μηχανισμό παρουσιάσαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας πριν λίγες μέρες.

Και μάλιστα εκεί δείξαμε το τι αποδίδει και επίσης προτείναμε την αλλαγή του ευρωπαϊκού μοντέλου προσδιορισμού τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από αυτό που ισχύει σήμερα σε ένα άλλο μοντέλο το οποίο αποσυνδέει την τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας με τρόπο που τελικά να περιορίζει, να μειώνει τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και άρα την τιμή του ρεύματος στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Αυτό παρουσιάσαμε και μάλιστα - όχι μόνο το παρουσιάσαμε - αλλά πήραν το λόγο μεγάλες χώρες όπως ήταν η Γερμανία, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Ενέργειας της Γερμανίας, η Υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας, της Ισπανίας, ο εκπρόσωπος της Κύπρου, της Ρουμανίας και ο Υπουργός Ενέργειας της Ιταλίας και στήριξαν την πρόταση μας.  

Και στήριξαν βεβαίως την έναρξη επιτέλους μιας συζήτησης στην Ευρώπη για πιθανή αλλαγή αυτού του μοντέλου που τελικά δυστυχώς συνδέει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με το φυσικό αέριο και για αυτό οδηγεί τις τιμές στα ύψη και τελικά απειλή νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αυτό το έκανε η Ελλάδα. Το έκανε η Ελλάδα πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τώρα έρχονται οι ευρωπαϊκές χώρες μετά την Ελλάδα να συμφωνούν βεβαίως ή να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους και στο τέλος ανοίγει αυτή η κουβέντα  ώστε να δούμε τι θα κάνουμε για να διασφαλίσουμε και να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά τελικά και άρα και τα ελληνικά και τις επιχειρήσεις μικρομεσαίες και όχι μόνο.

Εμείς, μαζί με αυτό τον μηχανισμό, προχωρήσαμε και σε μια άλλη μεγάλη αλλαγή. Αναστείλαμε για ένα χρόνο, για όσο διαρκεί δηλαδή αυτός ο μηχανισμός τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής. Αν ρωτήσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ που με κοιτάτε, αν σας ρωτήσω κύριε συνάδελφε, πόσο αγοράζετε ηλεκτρική ενέργεια, πόσο κοστίζει το ρεύμα το οποίο αγοράζετε δεν ξέρετε να απαντήσετε.

Για ποιο λόγο; Γιατί οι πάροχοι ανακοίνωναν μια τιμή τιμοκαταλόγου χαμηλή, παράδειγμα 8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ανά μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια υπήρχε ένας μαθηματικός τύπος που τον κληρονομήσαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε εφαρμοστεί και είχε λειτουργήσει για ιδιώτες παρόχους.
Οι ιδιώτες πάροχοι είχαν λειτουργήσει και είχαν ρήτρα αναπροσαρμογής διακριτή στα τιμολόγιά τους, μάλιστα έχουμε πει ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε στείλει επιστολή το 2018 στους ιδιώτες παρόχους και τους ζητούσε να εξηγήσουν πως δουλεύει η ρήτρα αναπροσαρμογής. 

Και επειδή υπάρχει αυτός ο μαθηματικός τύπος που πρέπει να είσαι μαθηματικός, υπάρχει μια μαθηματική σχέση και πρέπει να είσαι μαθηματικός ή φυσικός για να μπορέσεις να καταλάβεις τελικά πόσο κοστίζει το ρεύμα το οποίο σε χρεώνει ο προμηθευτής, τελικά έρχεται μία διακριτή χρέωση και κανείς δεν ξέρει πως έχει προκύψει ή είναι πολύ δύσκολο να το υπολογίσει. 

Εμείς είπαμε ότι αυτό το καταργούμε, αυτό το αναστέλλουμε για όσο λειτουργεί κατ΄ αρχήν ο μηχανισμός, για τους επόμενους 12 μήνες δηλαδή. Υποχρεώσαμε όλους τους προμηθευτές να ορίσουν για κάθε 1η του επόμενου μήνα ποια είναι η τιμή πώλησης, η καθαρή τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε πια όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν ότι ο ένας για παράδειγμα έχει μία τιμή 55 λεπτά,  ο άλλος έχει μία τιμή 48 λεπτά, ο τρίτος μπορεί να έχει μια τιμή 95 λεπτά. 

Αυτές είναι τιμές που ανακοινώθηκαν, υπήρχαν τέτοιες διαφορές, επειδή είχε ακουστεί κιόλας ότι δήθεν θα γίνει κάποιο καρτέλ κι ότι όλοι θα έρθουν στην ίδια τιμή. Τελικά οι διαφορές μεταξύ των τιμών που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές είχαν 10, 15, 20 έως και 40%. Τόσο μεγάλες οι διαφορές ήτανε. Και τώρα πια οι πολίτες μπορούν να γνωρίζουν ποια είναι η τιμή για τον επόμενο μήνα και να αποφασίσουν ποιος είναι ο προμηθευτής που τους συμφέρει, ποιος έχει την πιο φθηνή τιμή, ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός και να επιλέξουν. 
Μάλιστα, κάναμε αυτό το οποίο δεν είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς επιτρέπουμε στον κάθε καταναλωτή να αλλάζει πάροχο αζημίως όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει κάποιος πάροχος που έχει πιο ανταγωνιστική τιμή, πιο φθηνή τιμή δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας, ανά μονάδα πια καθαρή τιμή, να μπορεί να αλλάξει αζημίως χωρίς κάποιο πέναλτι, χωρίς κάποια ρήτρα. 

Αυτό δεν το είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το έκανε η κυβέρνηση η δική μας, της Νέας Δημοκρατίας, κι έτσι δίνουμε τη δυνατότητα, ρίχνουμε κατ΄ αρχήν άπλετο φως σε απόλυτη διαφάνεια, βοηθάμε τον ανταγωνισμό, να μειωθούν και οι τιμές που είναι ήδη πάρα πολύ ακριβές, είναι επταπλάσιες οι τιμές σε σχέση με την προ κρίση περίοδο. 
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εκεί έχουν πάει οι τιμές, όχι επειδή το θέλει η Ελληνική Κυβέρνηση και όλα αυτά τα οποία ανυπόστατα ακούγονται από πολλούς Βουλευτές της αντιπολίτευσης, επειδή σε όλη την Ευρώπη έχει αυξηθεί το φυσικό αέριο που προσδιορίζει αυτή τη στιγμή και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο, αυτή είναι η πραγματικότητα. 

Έρχεται λοιπόν η Ελληνική Κυβέρνηση και καταργεί, αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Λειτουργούσε πριν, εφαρμόστηκε από τη ΔΕΗ είναι αλήθεια για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2021. Γιατί για πρώτη φορά τον Αύγουστο; Ακούω πολλές φορές τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να λένε μα εφάρμοσε η ΔΕΗ τη ρήτρα αναπροσαρμογής τον Αύγουστο για πρώτη φορά. Μα τότε ξεκίνησε και αυξανόταν η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η χονδρική τιμή. 

Τότε διπλασιάστηκε, μετά τριπλασιάστηκε, μετά έως και δεκαπλασιάστηκε. Δεν είχε γίνει αυτό την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε τις πιο χαμηλές τιμές πετρελαίου, είχαμε τις πιο χαμηλές τιμές φυσικού αερίου στον κόσμο όλο, στη γη, στον πλανήτη. Και άρα για ποιο λόγο να κάνει αυξήσεις η Δ.Ε.Η. τότε, όταν ήταν πολύ χαμηλό το φυσικό αέριο; Ήταν πολύ χαμηλό το πετρέλαιο, η τιμή του πετρελαίου.

Όταν τότε το διοξείδιο του άνθρακα που επιβαρύνει την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη είχε σχεδόν 5 ευρώ τη μεγαβατώρα και τώρα έχει πάει στα 80 ευρώ.  Έχει 20πλασιαστεί σχεδόν η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτά έγιναν τώρα, δεν έγιναν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ήταν μια περίοδος που είχαμε πολύ χαμηλές τιμές ενέργειας.  Διεθνείς τιμές ενέργειας. 
Ήρθε λοιπόν τον Σεπτέμβριο και πραγματικά και η Δ.Ε.Η. όπως και οι υπόλοιποι πάροχοι επί ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε τη ρήτρα αναπροσαρμογής.  Και εμείς βεβαίως κάναμε τις επιδοτήσεις και απορροφούσαμε ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της αύξησης.

Και στη συνέχεια φέραμε τον μηχανισμό που σας είπα. Και ορίσαμε στους προμηθευτές ότι θα πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Και είδαμε τελικά ότι κάποιοι προμηθευτές ήρθαν και υπερπολλαπλασίασαν ενώ ορίσανε μια καθαρή τιμή τις χρεώσεις παγίων, τις πάγιες χρεώσεις να το πω πιο σωστά.
Ήρθαν, λοιπόν, και πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις που αναφέρεται ως πάγιο σε κάθε λογαριασμό. Για αυτό και σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλουμε ένα ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ για χρεώσεις πάγιες στους προμηθευτές. Ώστε τελικά να μην κάνουν αυτό το οποίο δεν θέλει η Κυβέρνηση.  Να μην προσπαθούν.
Θα κατατεθεί. Η μηνιαία χρέωση το ανώτερο που μπορούν να έχουν, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Και έτσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ.
Και κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση, πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση που αυτό δεν είναι σωστό βεβαίως, έτσι τους περιορίζουμε και βάζουμε ένα πλαφόν.

Και βεβαίως επειδή κατηγορείτε  τη Δ.Ε.Η., τελικά η Δ.Ε.Η. είναι αυτή η οποία πουλάει ακριβά ρεύμα; Τώρα που είδαμε ποιες είναι οι καθαρές τιμές;  Γιατί πριν δεν γνωρίζαμε ότι ήταν καθαρές τιμές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Τελικά η Δ.Ε.Η. πούλησε ακριβά ρεύμα τον Αύγουστο;  Η τιμή της Δ.Ε.Η. είναι ακριβή;  Δεν μας είπατε. Πρέπει να μας το πείτε αυτό όταν έρθετε στο βήμα να μιλήσετε κύριε κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά έτσι για να ξέρουμε και ποιος είναι ο ρόλος της Δ.Ε.Η. που πάντα προσπαθεί να στηρίξει την ελληνική οικονομία αλλά και τα ελληνικά νοικοκυριά στα πλαίσια βεβαίως του υγιούς ανταγωνισμού.

Από εκεί και πέρα, είναι η μόνιμη λύση οι επιδοτήσεις;  Θα σας πω καταρχήν ότι εμείς τον Αύγουστο ανακοινώσαμε επιδοτήσεις ύψους 1.136.000.000 ευρώ. Ένα ποσό έρχεται από την ανάκτηση πραγματική της διαφοράς του πλαφόν που έχουμε βάλει στην ηλεκτροπαραγωγή και της πραγματικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, ένα άλλο έσοδο έρχεται, ένα ποσοστό προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Με 1 δισεκατομμύριο 136 εκατομμύρια απορροφούμε έως και το 90% κύριε συνάδελφε της αύξησης στα νοικοκυριά, ποια άλλη χώρα το κάνει αυτό; Εχθές ανακοίνωσε σουηδικός οργανισμός που μελετάει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη πίσω από τη Ρουμανία σε ποσοστό επιδοτήσεων, 86% είναι οι επιδοτήσεις που το προηγούμενο διάστημα, όχι από δω και πέρα που έχουν αυξηθεί, έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση για να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά. 

Κι επειδή πραγματικά οι αρχικές επιδοτήσεις επιδοτούσαν μόνο μέχρι 300 κιλοβατώρες μηνιαία κατανάλωση και μόνο για τις κύριες κατοικίες, ήρθαμε και φέραμε το power pass, γιατί; Γιατί κάποιοι καταναλωτές κάποια νοικοκυριά, φτωχά νοικοκυριά, που έχουν αυτά τα πολύ φθηνά αλλά πολύ ενεργοβόρα ηλεκτρικά σώματα, είχαν καταναλώσει πάνω από 300 κιλοβατώρες το μήνα και ήρθαμε και φέραμε το power pass και επιστρέψαμε επιπλέον από τις επιδοτήσεις που είχαμε κάνει στο λογαριασμό το 60% της αύξησης που πλήρωσαν. 
Και λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης "μα καλά, 40 ευρώ μόνο, 50 ευρώ μόνο"; Τι σημαίνει 50 μόνο ευρώ, τι σημαίνει μόνο 60 ευρώ; 60 ευρώ σημαίνει ότι η συνολική επιβάρυνση που πλήρωσε δεν ξεπερνούσε τα 100 ευρώ για όλο το πεντάμηνο. Άρα δώσαμε εμείς το 60% πίσω, που σημαίνει ότι επιστρέψανε τα 60 ευρώ. Αυτό τι σημαίνει; Ότι πολλά νοικοκυριά που πήραν χαμηλή επιστροφή στο power pass στους λογαριασμούς τους τραπεζικούς σημαίνει ότι είχανε λάβει μεγάλη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος κι άρα δεν είχαν επιβαρυνθεί με μεγάλες αυξήσεις. Αυτό αποδεικνύεται και από την επιστροφή που πήραν στους τραπεζικούς λογαριασμούς. 

Και βεβαίως ερχόμαστε τώρα και τι λέμε; Όχι μόνο μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες, για το σύνολο της κατανάλωσης, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση, για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες επιδοτούμε με τέτοιο τρόπο ώστε απορροφούμε το 90% και βεβαίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 1 εκατομμύριο 250 χιλιάδες εμπορικές επαγγελματικές παροχές, μικρομεσαίοι επαγγελματίες θα έχουν μία επιδότηση που απορροφά έως και το 80% της αύξησης για το επόμενο διάστημα και για τους αγρότες απορροφούμε το 80% έως και το 99% της αύξησης.

Είναι η μόνιμη λύση όμως τελικά οι επιδοτήσεις μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος; Η μόνιμη λύση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι το γνωρίζετε πολύ καλά, είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που η Ελλάδα σε τελευταία ανάλυση τα εισάγει στο 100% αυτή τη στιγμή. Η απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, η απεξάρτηση από το πετρέλαιο, που είναι εισαγόμενα. Πως θα το κάνουμε αυτό; Μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σήμερα φέρνουμε ένα νομοσχέδιο που αφορά τα υπεράκτια αιολικά, που δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε θαλάσσιο χώρο που θα εξηγήσω παρακάτω που θα ορίσουμε εμείς ως πολιτεία τελικά, όχι άναρχα, που θα ορίσουμε να κατασκευαστούν, να αναπτυχθούν αιολικά πάρκα υπεράκτια, πλωτά και τα οποία θα μπορέσουν να παράγουν  ηλεκτρική ενέργεια που θα αντικαταστήσει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σήμερα χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο ή χρησιμοποιώντας λιγνίτη ή ακόμα και πετρέλαιο.

Τι έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ; Επί ΣΥΡΙΖΑ κάθε χρόνο εγκαθιστούνταν λιγότερα από 400 μεγαβάτ, 200 έως 400 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το χρόνο.  Αναλάβαμε το 2019, εγκαθιστούμε πάνω από 1000 μεγαβάτ κατά μέσο όρο κάθε χρόνο από το 2019 μέχρι και το 2022 νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Έχουμε γλιτώσει φέτος πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ εισαγωγών φυσικού αερίου επειδή επιταχύναμε την εγκατάσταση νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Και με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιούμε λιγότερο φυσικό αέριο για την παραγωγή ρεύματος.

Αυτό θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Το 2026 η Ελλάδα θα έχει πιάσει 4 χρόνια νωρίτερα τους στόχους για την διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό της μείγμα.  Δηλαδή το 62% της ηλεκτρικής ενέργειας το 2026, το 50% τέλος του 2022 προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε μέσα από την ανάπτυξη των αιολικών και των φωτοβολταϊκών πάρκων, μέσα από την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης, μέσα από την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και των διασυνδέσεων της χώρας με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες και με τις τρίτες χώρες.
Στο νομοσχέδιο το οποίο φέρνουμε αφιερώνεται ένα μεγάλο τμήμα του στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Πώς γίνεται αυτό;  Πρώτον, με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας , Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού θα εγκριθεί το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Και θα αποτυπώνει σε ποιες θαλάσσιες περιοχές της χώρας αφού υπάρχει η συνεννόηση και ο συντονισμός των υπουργείων, προαναφερόμενων υπουργείων, σε ποιες περιοχές της χώρας είναι δυνατή η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Τι σημαίνει είναι δυνατή;  Υπάρχει αιολικό δυναμικό, δεν υπάρχει περιβαλλοντική επίπτωση, δεν υπάρχει ένα προστατευταίο αντικείμενο που να κινδυνεύει. Δεν κινδυνεύει η Ποσειδωνία, δεν υπάρχει πρόβλημα με τις θαλάσσιες μεταφορές και τις θαλάσσιες μετακινήσεις και όλα αυτά βέβαια και δεν υπάρχει και θέμα εθνικής άμυνας.
Έτσι λοιπόν θα προσδιορίσουμε εμείς ποιες είναι εκείνες οι περιοχές υποδοχής τέτοιων επενδύσεων.

Στη συνέχεια θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα αφού θα εκπονηθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αφού θα έχει γίνει όλη αυτή η προεργασία και θα οριοθετηθούν μία ή περισσότερες περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων που αποτελούν τμήματα των θαλάσσιων περιοχών που θα εμπεριέχονται στο εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης. 

Με απόφαση του φορέα που θα εκδοθεί εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος η οριοθέτηση των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης, ΠΟΑΥΑΠ όπως αναφέρονται, θα κινήσει όπως αναφέρονται, θα κινήσει διαδικασίες χορήγησης αδειών έρευνας έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να μπορέσουν να τοποθετήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και να προχωρήσουν στη μέτρηση και στη λήψη των ανεμολογικών δεδομένων. 

Ο φορέας ο οποίος συντονίζει όλα αυτά έχουμε ορίσει ότι θα είναι η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Υδρογονανθράκων για ποιο λόγο; Γιατί ήδη έχουν προχωρήσει και γνωρίζουν τελικά σε θαλάσσιες περιοχές και σε θαλάσσιες εκτάσεις πως μπορούν σε αυτές να προχωρήσει η έρευνα και η εκμετάλλευση πιθανών πλουτοπαραγωγικών πηγών, είτε υπόγειων, αναφέρομαι βεβαίως στους υδρογονάνθρακες νοτίως και δυτικά της Κρήτης. Την ΕΔΕΗ λοιπόν έχουμε θέσει να είναι ο αρμόδιος φορέας ο οποίος θα συντονίζει και θα επιταχύνει αυτή την κατάσταση. 

Αφού λοιπόν οι κάτοχοι με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία αναφέρουμε προσδιορίζουμε ώστε να είναι σοβαρές οικονομικά δυνατές και με εμπειρία εταιρείες και οργανισμοί, θα πάρουν την άδεια έρευνας και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε αυτές τις έρευνες και σε αυτές τις μελέτες. Και στο τέλος ποιος είναι εκείνος τελικά ο οποίος θα λάβει το δικαίωμα να προχωρήσει στην επένδυση; 

Αυτός ο οποίος μετά από διαγωνιστική διαδικασία θα ζητήσει τελικά τη χαμηλότερη αποζημίωση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Άρα ο πιο φτηνός, ο πιο ανταγωνιστικός, αυτός που θα ζητάει την μικρότερη τιμή πώλησης ηλεκτρικής μεγαβατώρας, είναι αυτός ο οποίος τελικά θα είναι και ο δικαιούχος ώστε να μπορέσει τελικά να προχωρήσει στην επένδυση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. 

Μετά την πάροδο περίπου 2,5 ετών από την χορήγηση των αδειών έρευνας και αφού ορισθούν με υπουργική απόφαση οι περιοχές εγκατάστασης και η εκτίμηση μέγιστης ισχύος των έργων, εκτιμάται ότι θα μπορεί να εγκατασταθεί ένα τέτοιο πάρκο. 

Πρέπει να πούμε ότι ποιος θα διοργανώσει τον διαγωνισμό; Βεβαίως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όπως ήδη κάνει για τα υπόλοιπα, για τα έργα τα οποία κατασκευάζονται σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος. 

Από κει και πέρα πρέπει να πούμε το εξής, ότι το σημερινό νομοσχέδιο περιλαμβάνει μία σειρά από διατάξεις που αφορούν την εκπόνηση, να το πω καλύτερα, που αφορούν την συγκεκριμενοποίηση της προστασίας της φύσης στις περιοχές natura. 

Μέχρι τώρα τι είχε κληρονομήσει η Κυβέρνηση η σημερινή;  Είχε κληρονομήσει ένα θεσμικό πλαίσιο από την προηγούμενη Κυβέρνηση όπου περιέγραφε, περιελάμβανε μια περίμετρο γεωγραφική που κάλυπτε περίπου το 28,5% της ηπειρωτικής Ελλάδας και το 32% του θαλάσσιου χώρου πάνω από 30% του θαλάσσιου χώρου της χώρας και εκεί επιτρέπονταν πολλές χρήσεις μετά βεβαίως από την εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Εμείς, όπως ξέρετε, και με το νόμο Χατζηδάκη αλλά και με τις παρούσες διατάξεις που θα σας πω βεβαίως ποια είναι η σημερινή έτσι πρόθεσή μας, ερχόμαστε και προχωρούμε στη ζωνοποίηση αυτή της γενικότερης περιοχής του 28,5% επαναλαμβάνω, καταλαβαίνετε ότι έχουμε 120 εκατομμύρια στρέμματα ηπειρωτικού χώρου, το 28,5% είναι περίπου 40 εκατομμύρια χονδρικά στρέμματα περιοχών που χαρακτηρίζονται ως natura, περιοχές δηλαδή προστατευόμενες.

Ερχόμαστε λοιπόν εμείς και τις ζωνοποιούμε σε 4 ζώνες.  Στις ζώνες απολύτου προστασίας, στις ζώνες προστασίας της φύσης, στις ζώνες προστασίας ειδών και οικοτόπων και στις ζώνες βιώσιμης διαχείρισης των πόρων.

Τέσσερις ζώνες, ξεκινώντας από τη ζώνη 1 στη ζώνη 4 ανάλογα με την ένταση της προστασίας. 

Και βεβαίως προχωρήσαμε στην εκπόνηση των μελετών, των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών ώστε να προσδιοριστεί σε αυτές τις ζώνες τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται. 
Εδώ στο νομοσχέδιο, το παρόν στο κεφάλαιο Γ, εκείνο το οποίο κάναμε είναι ότι δώσαμε τη δυνατότητα τελικά να ολοκληρωθεί η εκπόνηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών.
Ακούσαμε όμως τους προβληματισμούς και της αντιπολίτευσης και των υπολοίπων κομμάτων αλλά και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως ακούσαμε και τους προβληματισμούς αφού κάναμε και ανοιχτό διάλογο με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Και για αυτό, θα ήθελα να πω ότι αποσύρουμε για περαιτέρω διαβούλευση το κεφάλαιο Γ. Εμείς δεν είμαστε κολλημένοι. Εμείς δεν στεκόμαστε πίσω από στερεότυπα.  Και βεβαίως είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο για αυτό και το αποσύρουμε.

Θα το συζητήσουμε και θα το επαναφέρουμε, οφείλω να το προσδιορίσω, μέχρι τέλος Αυγούστου με το που θα ανοίξει η Βουλή για ψήφιση, αφού τελικά ολοκληρωθεί μια ακόμα μεγαλύτερη σε διάρκεια διαβούλευση ώστε να γνωρίζουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης το κεφάλαιο Γ. 

Το αποσύρουμε ολόκληρο το κεφάλαιο Γ έτσι ώστε πραγματικά να το συζητήσουμε ακόμα περισσότερο αφού θέλετε ανοιχτά μαζί σας και βεβαίως να το επαναφέρουμε στο τέλος του Αυγούστου μόλις ανοίξει η Βουλή για ψήφιση. 

Από κει και πέρα ελπίζω βεβαίως μέσα από αυτό το διάλογο να γίνει μία εποικοδομητική δουλειά και συνεργασία, ώστε να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στα αυτονόητα. Από κει και πέρα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για επίλυση πολεοδομικών και χωροταξικών ζητημάτων.

Έχουμε, για παράδειγμα, την απλοποίηση διαδικασιών για την κατασκευή κοινωφελών έργων και έργων σε περιοχές υπό πολεοδόμηση με την επίσπευση της συνολικής έγκρισης του ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμογής. Έχουμε μία πολύ σημαντική διάταξη για την ελληνική κτηνοτροφία, που αναφέρεται σε θέματα δυνατότητας δόμησης, όπου αυξάνουμε από 10% σε 30% τον συντελεστή κάλυψης και δόμησης για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις χωρίς να περνάνε από αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία που περνάγανε μέσα από το ΣΥΠΟΘΑ μέσα από την απόφαση του Περιφερειάρχη. Κατευθείαν δίνουμε τη δυνατότητα μέχρι 30% να μπορούν να επεκτείνουν την κτηνοτροφική εγκατάσταση.

Επίσης, ορίζουμε και κάποιες πρόνοιες και διατάξεις που αφορούν τους πιστοποιημένους αξιολογητές μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Να πούμε ότι εδώ ακούστηκαν πάρα πολλά τα οποία είναι πραγματικά ανυπόστατα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό το οποίο κάνουμε είναι πραγματικά να αξιοποιήσουμε ιδιώτες μελετητές, οι οποίοι θα μπορούν να αξιολογούν και να εισηγούνται μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προς έγκριση από την αρμόδια εγκριτική Αρχή του δημοσίου, της πολιτείας, είτε είναι η αποκεντρωμένη Περιφέρεια, είτε είναι το Υπουργείο αν πρόκειται για Α2 και για Α1 κατηγορία αδειοδότησης αντίστοιχα. 

Αυτό μπορεί να γίνεται και σήμερα, απλά την αμοιβή την προσφέρει το Πράσινο Ταμείο που κι αυτό είναι ένας δημόσιος οργανισμός που με τις αγκυλώσεις που έχει καθυστερεί. Δίνουμε τη δυνατότητα λοιπόν μέσα από κλήρωση που γίνεται, δεν γίνεται ανάθεση ονομαστικά, μέσα από κλήρωση ορίζεται ποιος είναι ο ιδιώτης αξιολογητής, ο οποίος εισηγείται τελικά στην Δημόσια Αρχή για την έγκριση και κάνει τη δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη. 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν υποβληθεί για έργα σπουδαία, επενδυτικά έργα, τα οποία καθυστερούν επειδή πολύ απλά δεν υπάρχει ο όγκος που χρειάζεται, το ανθρώπινο δυναμικό, για να μπορέσει πολύ γρήγορα αυτά να τα αξιολογήσει. 

Τέλος, έχουμε κάποιες διατάξεις που αφορούν τον ΟΦΥΠΕΚΑ, κάποιες δασικές διατάξεις όπου μία από αυτές είναι πολύ σημαντική γιατί κληρονομήσαμε και κάποια προβλήματα από την προηγούμενη σας σε ότι αφορά σας δασικούς χάρτες. Κυρωμένοι δασικοί χάρτες να έχει λήξει ο χρόνος υποβολής αντιρρήσεων και να περιλαμβάνουν πάρα πολλά λάθη. Δίνουμε λοιπόν τη δυνατότητα μέσα από τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος να μπορούν να διορθώνονται ακόμα και σε κυρωμένους χάρτες σφάλματα που έχουν να κάνουν με την φωτοερμηνεία του δασικού χάρτη. 

Για αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα αυτά τα οποία περιλαμβάνει το σημερινό νομοσχέδιο κατ΄ αρχήν είναι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, είναι υπέρ σας κοινωνίας και βεβαίως βοηθάνε και την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και γι΄ αυτό το λόγο σας ζητούμε να ψηφίσετε το σημερινό νομοσχέδιο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ