Νέα
  • ΓΔ: 1451.95 -0.26%
  • Τζίρος: 50,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Συμβιβαστικές προτάσεις στην ΕΕ για το σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

Αλλαγές στο σχέδιο της Κομισιόν για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% στο επόμενο οκτάμηνο συζητούνται στην ΕΕ, μετά τις αντιδράσεις αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, με την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός την επόμενη εβδομάδα.

Εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας την Τρίτη, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 χωρών της ΕΕ συζήτησαν προχθές για τις αλλαγές, ενώ η συζήτηση αναμένεται να συνεχισθεί και αύριο καθώς φαίνεται ότι οι διαφορές παραμένουν ακόμη μεγάλες.

Η πρόταση της Κομισιόν την περασμένη Τετάρτη αναφέρεται αρχικά σε μία εθελοντική μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% στην περίοδο από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Μαρτίου, αλλά προβλέπει ότι ο στόχος αυτός θα γινόταν υποχρεωτικός αν η Επιτροπή κήρυσσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που η Ρωσία μείωνε περαιτέρω τις ροές προς την ΕΕ.

Ποιες χώρες αντιδρούν

Το σχέδιο αυτό προκάλεσε αμέσως μεγάλες αντιδράσεις από μία σειρά χωρών, ιδιαίτερα από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία που διαφώνησαν δημόσια. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Reuters, επιφυλάξεις στο να δοθεί το δικαίωμα στην Κομισιόν να ζητά μειώσεις στην κατανάλωση αερίου εξέφρασαν επίσης η Δανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ολλανδία και η Πολωνία.

Η Τσεχία, η οποία έχει στο τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, πρότεινε την Παρασκευή η όποια πρόταση κάνει η Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση της χρήσης αερίου να χρειάζεται την έγκριση των κυβερνήσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.  Επίσης, προτάθηκε η μείωση του χρόνου εφαρμογής του συστήματος σε ένα αντί για δύο έτη, ώστε να τονισθεί ο έκτακτος χαρακτήρας του μέτρου.

Γιατί διαφωνούν οι χώρες του Νότου

Η διαφωνία της Ελλάδας και των άλλων χωρών του Νότου, οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα προμήθειας φυσικού αερίου ακόμη και στην περίπτωση η Ρωσία προχωρούσε σε πλήρη διακοπή των προμηθειών, συνίσταται στο ότι θα επωμίζονταν οι οικονομίες τους ένα μεγάλο βάρος για να προστατευθούν ενεργοβόρες βιομηχανίες της Γερμανίας και άλλων χωρών, οι οποίες θα είχαν τα μεγαλύτερα προβλήματα εφοδιασμού.

«Μια επιπλέον μείωση κατά 15% της χρήσης φυσικού αερίου, ενώ έχουμε ήδη προχωρήσει σε μια στρατηγική να το μειώσουμε, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην επάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξή του στην «Η», εξηγώντας ότι «μια υποχρεωτική μείωση κατά 15% θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα επάρκειας στην ηλεκτρική ενέργεια, θα μπορούσε να δημιουργήσει θέμα στη βιομηχανία, στην εμπορική δραστηριότητα, στον τουρισμό». 

   Η Ισπανίδα  υπουργός Ενέργειας, Τερέζα Ριμπέρα, ανέφερε σε επιστολή της προς την Κομισιόν την Παρασκευή ότι η Ισπανία συμμερίζεται τον τελικό στόχο των προτάσεων της, αλλά πιστεύει ότι υπάρχουν πιο αποτελεσματική μέτρα από μία ενιαία και υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης αερίου.

«Είναι αναγκαίο η ευρωπαϊκή απάντηση στην κατάσταση αυτή να μη θεωρηθεί ως άδικη και οικονομικά επιζήμια για τους πολίτες και τη βιομηχανία μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ισπανία έχει δεσμευτεί να συμμετέχει εποικοδομητικά.

Οι διαφορές θα επιχειρηθεί να γεφυρωθούν και αύριο, πριν συνεδριάσει το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την Τρίτη για να επιδιώξει μία συμφωνία. Παραμένουν, όμως, είναι σημαντικές, όπως φαίνεται από τη δήλωση διπλωμάτη ότι «δεν πρόκειται μόνο για βελτιώσεις, πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά».

Εκπρόσωπος της Κομισιόν

Εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής δήλωσε προχθές ότι είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για μείωση της ζήτησης αερίου και ένα ενεργειακό ζήτημα θα μπορούσε να εξελιχθεί γρήγορα σε οικονομικό πρόβλημα. «Βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διακοπής της προσφοράς αερίου από τη Ρωσία και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό τελικά… Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε έντονες συζητήσεις… για σημαντικά θέματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ