Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η τσεχική προεδρία της ΕΕ βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τους μόνιμους αντιπρόσωπους των κρατών μελών, ώστε να παρουσιάσει την Πέμπτη στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην λήψη απόφασης, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της DW και του Νίκου Μπέλλου.
Όλες οι χώρες συμφωνούν με τον επείγοντα χαρακτήρα της πρότασης της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία στο πιθανό ενδεχόμενο ξαφνικής διακοπής της ροής από τη Ρωσία.
Ωστόσο πολλές χώρες μεταξύ των οποίων όλος ο νότος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, διαφωνούν με την οριζόντια μείωση του 15% που προτείνει για όλα τα κράτη μέλη η Επιτροπή, καθώς στο να έχει η ίδια τη δυνατότητα να μετατρέπει από εθελοντική σε δεσμευτική την μείωση της κατανάλωσης, σε περίπτωση ακραίων καταστάσεων, κάτι που δεν αρέσει σε πολλά κράτη μέλη.
Για τις χώρες που διαφωνούν, η μείωση θα πρέπει να παραμείνει εθελοντική και να μην είναι οριζόντια αλλά να έχει σχέση με το βαθμό εξάρτησης κάθε χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ζητούν επίσης να μην εκχωρηθεί το δικαίωμα στην Επιτροπή να μπορεί να επιβάλει τη μείωση της κατανάλωσης, αλλά να έχει πάντα τον τελευταίο λόγο το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής όλοι οι καταναλωτές, οι δημόσιες διοικήσεις, τα νοικοκυριά, οι ιδιοκτήτες δημόσιων κτιρίων, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και η βιομηχανία μπορούν και πρέπει να λάβουν μέτρα για την εξοικονόμηση αερίου. Για παράδειγμα, συνιστά στα κράτη μέλη να ξεκινήσουν συστήματα δημοπρασιών ή διαγωνισμών για να δώσουν κίνητρα στη μείωση της ενέργειας από τη βιομηχανία.
Ένας άλλος σημαντικός πυλώνας εξοικονόμησης ενέργειας είναι η μείωση της θέρμανσης και της ψύξης. Η Επιτροπή προτρέπει όλα τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού για την προώθηση της μείωσης της θέρμανσης και ψύξης, επιλέγοντας μέτρα και από την πρόσφατη πρόταση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο.
Ως παράδειγμα, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να επιβάλλουν στοχευμένη μείωση της θέρμανσης και ψύξης σε κτίρια των δημόσιων αρχών, αναφέρει η Κομισιόν.
Πηγή: DW
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!