Στην τελική ευθεία έχει μπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2011, με το ύψος της αύξησης να αποτελεί ανοιχτό θέμα και πιθανότατα θα γίνει γνωστό την Πέμπτη όταν και θα ληφθεί η σχετική απόφαση.
Την ίδια ημέρα θα μάθουμε και την απόφαση για το νέο εργαλείο, με το οποίο η ΕΚΤ σχεδιάζει να περιορίσει τα spreads των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων καθώς και των ομολόγων των άλλων χωρών του Νότου.
Το ενδιαφέρον των αγορών εστιάζεται και στην πορεία αύξησης των επιτοκίων που θα προδιαγράψει η ΕΚΤ μετά τον Ιούλιο καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται σημαντικά και εκτιμάται ότι θα εισέλθει σε ύφεση, αν η Ρωσία διακόψει τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 και μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης του αγωγού την Πέμπτη, δηλαδή την ημέρα που συνεδριάζει η ΕΚΤ.
Οι αγορές θεωρούν ότι ο φόβος της ύφεσης μπορεί να περιορίσει το εύρος των αυξήσεων των επιτοκίων που θα κάνει η ΕΚΤ, αλλά η κεντρική τράπεζα έχει κάνει σαφές ότι βασικός στόχος της είναι η μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος επιταχύνεται σταθερά και έφθασε στο 8,6% τον Ιούνιο.
Πέντε βασικά ερωτήματα
Τα βασικά ερωτήματα από τη συνεδρίαση της Πέμπτης για τις αγορές, σύμφωνα με το Reuters, είναι τα εξής:
-
Η αύξηση των επιτοκίων θα είναι τελικά 25 μονάδες βάσης, όπως είχε προαναγγελθεί τον Ιούνιο;
Το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται το πιο πιθανό, αλλά μία μεγαλύτερη αύξηση κατά 50 μ.β. δεν αποκλείεται, ιδιαίτερα καθώς η ισοτιμία του ευρώ έχει υποχωρήσει στο 1 προς 1 με το δολάριο. Ορισμένοι αναλυτές δεν θεωρούν πιθανό το δεύτερο ενδεχόμενο λόγω των ανησυχιών για την ανάπτυξη.
«Μία αύξηση μεγαλύτερη από 25 μ.β. στην τρέχουσα συγκυρία θα θεωρείτο από τις αγορές ένα πολύ αυστηρό μήνυμα», δήλωσε οικονομολόγος της Generali Investments.
-
Ποιο είναι το σχέδιο για τη μείωση των spreads;
Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού μετά την αύξηση των αποδόσεων, ιδιαίτερα για τα ομόλογα των χωρών του Νότου.
Τα στελέχη της ΕΚΤ εξετάζουν αν θα ανακοινώσουν το ύψος και τη διάρκεια του νέου πλαισίου για τις αγορές ομολόγων, σύμφωνα με όσα δήλωσαν πρόσφατα πηγές στο Reuters.
Μία εξαγγελία ενός μεγάλου ύψους για το νέο πρόγραμμα θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στη δέσμευση της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τους κινδύνους κατακερματισμού, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε απογοήτευση των επενδυτών.
Σημειώνεται ότι η νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία ασκεί επιπλέον πίεση στα ιταλικά ομόλογα. «Όσο πιο ισχυρό είναι το εργαλείο, τόσο μικρότερος θα είναι ο κίνδυνος να το δοκιμάσουν οι αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS.
-
Τι συνέπειες θα έχει η εξασθένιση της οικονομίας στις αυξήσεις των επιτοκίων;
Οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν αν εξακολουθεί να ισχύει η προαναγγελία της ΕΚΤ τον Ιούνιο για μία πιθανόν μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, καθώς οι προοπτικές για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των φόβων για τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Οι αγορές χρήματος άρχισαν να ψαλιδίζουν τις προσδοκίες για τη συνολική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, με αναλυτές να σημειώνουν ότι το παράθυρο ευκαιρίας της κεντρικής τράπεζας μπορεί να κλείσει ταχύτερα από ότι έλπιζε.
-
Αναμένει ύφεση η ΕΚΤ;
Οι επόμενες μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα ερωτηθεί στη συνέντευξη Τύπου για τις προοπτικές μετά τις τελευταίες εξελίξεις καθώς μάλιστα την ίδια ημέρα θα ολοκληρώνεται και η ετήσια συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1.
Η τελευταία πρόβλεψη της ΕΚΤ, από τον Ιούνιο, είναι ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί φέτος 1,4% έναντι 2,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
-
Ανησυχεί η ΕΚΤ για το αδύναμο ευρώ;
Η απόλυτη ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, αποτελεί πρόβλημα για την ΕΚΤ καθώς, αν αφήσει το νόμισμά της να υποχωρήσει και άλλο θα αυξηθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός.
Από την άλλη πλευρά, αν ακολουθήσει πιο σκληρή πολιτική, με μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων, θα πληγεί περισσότερο η ανάπτυξη.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!