Το 2% των ταξιδιών που έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο στην Ευρώπη, το βασικό μήνα διακοπών όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά για εκατομμύρια Ευρωπαίους θα ακυρωθούν, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων Cirium.
Αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα κι από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο, συνολικά οι απεργίες, η αυξανόμενη ζήτηση μετά το κλείσιμο του κορονοϊού και οι ελλείψεις προσωπικού έχουν δημιουργήσει μια τέλεια καταιγίδα που οδήγησε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να ακυρώσουν συνολικά 15.788 προγραμματισμένες πτήσεις για τον μήνα Αύγουστο, όπως αναφέρει στην έκθεση της η Cirium.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απεργία των πιλότων της SAS είχε προκαλέσει 2.550 ακυρώσεις πτήσεων, επηρεάζοντας 270.000 επιβάτες και κόστισε από 94 έως 123 εκατομμύρια δολάρια με τη σουηδική κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν παράσχει άλλα μετρητά στην προβληματική αεροπορική εταιρεία.
Για σήμερα Κυριακή, 164 πτήσεις SAS, ή το 62% των προγραμματισμένων, ακυρώθηκαν, σύμφωνα με την πλατφόρμα παρακολούθησης πτήσεων FlightAware. Οι πιλότοι της SAS Link και της SAS Connect δεν απεργούν.
Τα συνδικάτα των πιλότων της SAS συνεχίζουν τις συνομιλίες για νέες συλλογικές συμβάσεις μετά από διαπραγματεύσεις όλη τη νύχτα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου στους δημοσιογράφους με την απεργία να έχει εισέλθει στην 14η μέρα της, ωστόσο έχει υπάρξει μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συνδικάτου των πιλότων Ρότζερ Κλόκσετ τα μέρη μπορεί να έφτασαν πιο κοντά σε μια συμφωνία εν μία νυκτί.
Τα συνδικάτα που έχουν… υποχωρήσει σε μια σειρά θεμάτων, απαιτούν να προσληφθούν εκ νέου οι πιλότοι που απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη SAS Scandinavia αντί να πρέπει να ανταγωνίζονται εξωτερικούς αιτούντες για θέσεις εργασίας με λιγότερο ελκυστικούς όρους στην πρόσφατα δημιουργηθείσα SAS Link και SAS Connect με έδρα την Ιρλανδία.
Καταιγίδα ακυρώσεων και ταλαιπωρίας
Με τα εισιτήρια ανά χείρας και τα νεύρα σπασμένα από τις πολύωρες καθυστερήσεις και τις ακυρώσεις πτήσεων οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών αναζητούν είτε εναλλακτικούς τρόπους μετάβασης στον προορισμό διακοπών τους – όπου αυτό είναι εφικτό – και με κάθε μέσο (τρένα, λεωφορεία, αυτοκίνητα), είτε αλλάζουν προορισμό καθώς μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω covid και έναν δύσκολο χειμώνα να είναι μπροστά, οι διακοπές είναι για τους περισσότερους επιτακτική ανάγκη.
Όπως προκύπτει από τη σύγκριση των προγραμματισμένων πτήσεων της περιόδου 1-15 Ιουλίου, που έκανε η εταιρεία συμβούλων Μarbian Technologies, ακυρώθηκαν 1.482 πτήσεις στη Γερμανία, ποσοστό 6,12% του συνόλου,1.060 στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 3,20% όλων των πτήσεων,637 στην Ιταλία, 2,30%, και 423 στην Ισπανία, 1,08%.
«Ωστόσο, γενικά σε όλη την Ευρώπη οι αεροπορικές εταιρείες βρίσκουν άτομα εναλλακτικές πτήσεις σε πολλές περιπτώσεις, επομένως ο αριθμός των ατόμων που πρέπει να ακυρώσουν τα σχέδια είναι πιθανώς πολύ χαμηλός.» αναφέρει η Merbian
H Turkish Airlines, αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, με 4.408 ακυρωμένες πτήσεις, όμως η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία επηρεάζεται και από τον πόλεμο στην Ουκρανία αφού το ένα τέταρτο αυτών των ακυρώσεων είναι για τη Ρωσία, ενώ οι μισές για την Κωνσταντινούπολη.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η British Airways με 3.600 ακυρώσεις και ακολουθούν η easyJet (2.045), η Lufthansa (1.888) και η Wizz Air (1.256).
Τα παραπάνω προκύπτουν από την ανάλυση της Merbian συγκρίνοντας πόσες πτήσεις είχαν προγραμματιστεί στις 14 Ιουνίου για να πραγματοποιηθούν μεταξύ 1ης και 15ης Ιουλίου, σε σύγκριση με προγραμματισμένες πτήσεις για την ίδια περίοδο από τις 28 Ιουνίου. Και επισημαίνει ότι τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν πτήσεις που ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!