Νέα
  • ΓΔ: 1396.96 -0.05%
  • Τζίρος: 46,83 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Χωρίς πλαφόν και με light όρους ο νέος μηχανισμός για τα spreads - Ερευνα Bloomberg

To νέο εργαλείο που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα για να συγκρατήσει την αύξηση του κόστους δανεισμού των χωρών του Νότου δεν θα έχει πλαφόν όσον αφορά τις αγορές από την ΕΚΤ ομολόγων των χωρών αυτών, σύμφωνα με οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

Σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι το μέσο, που είναι γνωστό ως Μηχανισμός Προστασίας Μετάδοσης της Νομισματικής Πολιτικής, θα συνοδεύεται από ήπιους όρους για τις χώρες που πρόκειται να ευνοηθούν από αυτό. Σχεδόν όλοι, εξ άλλου, θεωρούν ότι η ρευστότητα που θα δημιουργηθεί από τις αγορές ομολόγων θα εξουδετερωθεί.

Περίπου τα δύο τρίτα των οικονομολόγων προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί τελικά να χρησιμοποιήσει το νέο εργαλείο, με το 90% να εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στο ύψος των αγορών.

Πίσω από τις εξελίξεις η ΕΚΤ 

Αφού υποστήριζε για μεγάλο διάστημα ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – ο οποίος πλησιάζει σε διψήφιο ποσοστό – ήταν προσωρινός, η ΕΚΤ αναγνώρισε ότι έκανε λάθος εκτίμηση και ότι είναι αναγκαία η αύξηση των επιτοκίων, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Πέμπτη, για να τον αντιμετωπίσει.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά θεωρούν ότι παραμένει πίσω από τις εξελίξεις (behind the curve) καθώς η Fed αυξάνει ήδη από τον Μάρτιο τα επιτόκια και εξετάζει μία αύξηση – ρεκόρ τους κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα στις 27 Ιουλίου.

Καθώς τα spread των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών του Νότου εκτινάχθηκαν με την προοπτική και μόνο των αυξήσεων των επιτοκίων, η ΕΚΤ αποφάσισε τον Ιούνιο ότι χρειάζεται ένα νέο μέσο για να είναι αποτελεσματική η νομισματική πολιτική της, εν μέσω αντιδράσεων από την πλευρά της Γερμανίας.

«Ο σχεδιασμός του νέου εργαλείου θα δίνει τη μέγιστη δυνατή διακριτική ευχέρεια στο Διοικητικό Συμβούλιο (της ΕΚΤ)», δήλωσε οικονομολόγος της Dekabank, προσθέτοντας: «Οντας ηθελημένα ασαφείς, οι κεντρικοί τραπεζίτες ελπίζουν ότι αφενός μεν θα αρκεί και μόνη η ύπαρξη του μέσου για την αποφυγή αναταραχών στις αγορές, και αφετέρου ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων δεν θα είναι συχνές ώστε να οδηγήσουν σε κατηγορίες για νομισματική χρηματοδότηση».

Αντίδραση της Γερμανίας 

Σημειώνεται ότι όλα τα προηγούμενα προγράμματα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ προκάλεσαν δικαστικές προσφυγές Γερμανών. Ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γιόαχιμ Νάγκελ, δήλωσε ότι το νέο εργαλείο πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο σε «σε εξαιρετικές περιστάσεις και με στενά καθορισμένους όρους».

Ορισμένοι από τους συναδέλφους του ελπίζουν ότι η ευέλικτη επανεπένδυση των ομολόγων που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της και λήγουν θα διατηρήσουν τις αποδόσεις υπό έλεγχο και ότι οι καθαρές αγορές μπορεί να μη χρειαστούν αν το νέο μέσο είναι αρκετά μεγάλο.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ, που είναι σήμερα -0,5%, θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο, ενώ θα ακολουθήσουν μικρότερες αυξήσεις σε κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις της ΕΚΤ έως τον Μάρτιο, ώστε να φθάσει στο 1,25%.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης 50 μ.β. την Πέμπτη

Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό αν η αύξηση τον Ιούνιο θα είναι 25 μ.β., όπως είχε προαναγγείλει η ΕΚΤ τον Ιούνιο, ή μεγαλύτερη. «Εξακολουθώ να περιμένω μία έντονη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα για το αν θα μπορούσε να είναι δυνατή και μία αύξηση 50 μ.β. Δεν αποκλείω μία τέτοια επιλογή», δήλωσε ο επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης της ING.

Από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ μεσολάβησαν η αύξηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 8,6% και η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ κάτω από το ένα προς ένα με το δολάριο, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Οικονομολόγοι της TD Securities τόνισαν ότι η εστίαση της ΕΚΤ θα είναι στη μείωση του πληθωρισμού, ανεξάρτητα από τις παρενέργειες στην ανάπτυξη. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να διαμορφώσει την προσδοκία ότι είναι πιθανό να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων ακόμη και αν η Ευρωζώνη εισέλθει σε ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο» καθώς ο πληθωρισμός «θα ασκεί πίεση στην ΕΚΤ έως το Φθινόπωρο».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ