Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιονομικός συναγερμός για το φυσικό αέριο - Στον «αέρα» προϋπολογισμός και μέτρα

Πηγή: Eurokinissi

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένοντας τις αποφάσεις Πούτιν για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η απειλή ενός κραχ στην οικονομία λόγω ενός ενεργειακού μπλακ άουτ, αρχίζει να απασχολεί κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που προχωρούν σε καθημερινή βάση σε αναλύσεις και υπολογισμούς.

«Ούτε ο δικός μας προϋπολογισμός ούτε καμίας άλλης ευρωπαϊκής χώρας περιλαμβάνει σενάριο διακοπής των ροών ρωσικού αερίου», είχε τονίσει πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, θέλοντας εμμέσως να καταδείξει τι μπορεί να σημάνει για την οικονομία η υλοποίηση αυτού του κακού σεναρίου.

Βουτιά στο ρυθμό ανάπτυξης

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν καλά ότι σε περίπτωση που κλείσουν οι στρόφιγγες του αερίου, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας που η Κομισιόν τον προσδιόρισε χθες σε 4% θα κάνει απότομη «βουτιά» και θα κινηθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Η Τράπεζα της Ελλάδας, στο σενάριο της πλήρους διακοπής των εισαγωγών φυσικού αερίου από την Ρωσία, έχει προβλέψει ένα δυσμενές σενάριο όπου ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα είναι 1,8% το 2022, 0,3% το 2023 και 4,9% το 2024.

Με το ευρωπαϊκό περιβάλλον να είναι ιδιαίτερα ασταθές, το ευρώ να κινείται σε χαμηλά 20ετίας και την ΕΚΤ να ετοιμάζεται την προσεχή εβδομάδα να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων, η ευρωπαϊκή οικονομία μοιάζει να «φλερτάρει» με την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Υπέρογκα βάρη για τον προϋπολογισμό

Η διακοπή ρωσικών ροών τον χειμώνα, όπου οι συνθήκες ζήτησης είναι υψηλές μπορεί να εκτινάξει την τιμή του αερίου σε δυσθεώρητα ύψη ακόμη και στα 400 ευρώ, προβλέπουν παράγοντες της αγοράς. Σε μία τέτοια περίπτωση αυτό σενάριο, η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει φέτος για ρεύμα, θηριώδη ποσά από 12 έως και 15 δισ. ευρώ.

Στην υλοποίηση αυτού του δυσμενούς σεναρίου, θα απαιτηθούν πρόσθετα κονδύλια για την ενίσχυση των καταναλωτών για την φετινή χρονιά, ενώ και ο προϋπολογισμός του 2023 που θα αρχίσει να σχεδιάζεται στις αρχές του 2023 θα περιλαμβάνει σημαντικές δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ενα εφιαλτικό σενάριο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει οριστικά την προμήθεια φυσικού αερίου παρουσίασε πρόσφατα η Goldman Sachs, σημειώνοντας ότι τα τιμολόγια ρεύματος και αερίου για τα νοικοκυριά θα εκτοξευθούν στα 500 ευρώ μηνιαίως.

Συγκεκριμένα, προβλέπει εκτόξευση του ενεργειακού κόστους κατά περίπου 65% σε σχέση με σήμερα που ήδη η τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, ξεπερνώντας τα 170 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 3 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και 15 μεγαβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, θα πρέπει να πληρώσει σε ένα έτος περίπου 5.650 ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριου, δηλαδή 470- 500 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, το κόστος αυτό θα είναι αυξημένο κατά 300%(!) συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2020.

Εκρηξη στο κόστος επιδοτήσεων

Για τις επιδοτήσεις καυσίμων και ρεύματος έχουν διατεθεί ήδη 7 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και από τον προϋπολογισμό. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες το κονδύλι για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο έφτασε τα 722 εκατ. ευρώ.

Οι τιμές για τα προθεσμιακά συμβόλαια του Αυγούστου και των επόμενων μηνών κινούνται σε υψηλά επίπεδα, που σημαίνει ότι το κόστος των επιδοτήσεων θα εκτιναχθεί. Για την Ελλάδα τα δεδομένα πλέον είναι γνωστά: κάθε αύξηση 10 ευρώ του φυσικού αερίου, στοιχίζει 400 με 500 εκατ. ευρώ από το ΑΕΠ. Και για κάθε 10 ευρώ αύξηση της τιμής του αερίου, ο προϋπολογισμός χρειάζεται να βάζει 300-400 εκατ. ευρώ για να ισορροπεί τις τιμές στο ρεύμα.

Το οικονομικό επιτελείο έχει εκτιμήσει ότι χρειάζεται για το β' εξάμηνο 1 δισ. ευρώ. Μόνο που έχει κάνει αυτόν τον υπολογισμό με μέση τιμή χονδρικής για το ρεύμα στα 225 ευρώ / MWh και για το αέριο στα 100 ευρώ / MWh, τιμές που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή εικόνα.

Εάν κοπούν οι ρωσικές ροές και η Ελλάδα αναζητήσει υγροποιημένο αέριο για να καλύψει τις ανάγκες της, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα καταφέρει να το πετύχει, πληρώνοντας, όμως δυσθεώρητες τιμές

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ