Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Πακέτο Κομισιόν για ψαλίδι στη ζήτηση - Τα σενάρια για την Ελλάδα

Πακέτο μέτρων για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου σε όλο το εύρος των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένων της μείωσης στη χρήση θέρμανσης και κλιματιστικών, προτείνει η Κομισιόν για να περιοριστεί ο αντίκτυπος από μία ενδεχόμενη πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Κομισιόν θεωρεί σε έγγραφό της - το οποίο έχει ετοιμάσει εν όψει της συζήτησης για την έγκρισή του που θα γίνει στις 20 Ιουλίου - ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος απότομης και μονομερούς διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου φέτος.

Για να προετοιμασθεί για το σενάριο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να εξετάσουν οι χώρες για να μειώσουν την κατανάλωση αερίου και το μελλοντικό κόστος για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Bruegel: Πολύ μεγάλη η ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης στην Ελλάδα

H Eλλάδα είναι μεταξύ των χωρών που θα πρέπει να περιορίσουν περισσότερο την κατανάλωσή τους σε ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με ανάλυση του γνωστού think tank, Bruegel. Συγκεκριμένα, το ινστιτούτο εκτιμά ότι η μείωση κατανάλωσης που θα πρέπει να κάνoυν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Σερβία και η Κροατία φτάνει κατά μέσο όρο στο 49%, ενώ η μέση μείωση στην ΕΕ υπολογίζεται σε 15%.

Το Bruegel τονίζει ότι η υποκατάσταση του ρωσικού αερίου με εισαγωγές LNG (υγροποιημένου αερίου) έχει φθάσει σε μεγάλο βαθμό στα όρια της και συνεπώς οι πρόσθετες περικοπές ρωσικού αερίου θα μπορούν να καλυφθούν μόνο με τη μείωση της ζήτησης, σημειώνοντας ότι μία συντονισμένη δράση της ΕΕ είναι η καλύτερη επιλογή.

Bruegel

Καλύτερα να μειωθεί τώρα η ζήτηση

«Αν ενεργήσουμε τώρα θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπο μίας ξαφνικής διακοπής της προσφοράς κατά το ένα τρίτο», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο μπορεί να τροποποιηθεί εν όψει της συζήτησης στις 20 Ιουλίου.

«Ανεξάρτητα από μία βραχυπρόθεσμη πλήρη διακοπή, η ανάληψη δράσης από νωρίς στο επίπεδο της ΕΕ σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαδικασίας αποθήκευσης (του αερίου) θα περιορίσει την ανάγκη ενδεχόμενης και πιο επώδυνης μείωσης της ζήτησης αργότερα στον χειμώνα, σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία», προσθέτει.

Πως θα διαμορφωθούν τα αποθέματα αερίου

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΕ εν όψει του επόμενου χειμώνα είναι να διασφαλίσει επαρκή αποθέματα αερίου για να ανταπεξέλθει όταν κορυφωθεί η ζήτηση για θέρμανση και ρεύμα. Τα αποθέματα αυτά χρησιμεύουν επίσης ως «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα επιτρέπει τη διασυνοριακή μεταφορά αερίου στην ΕΕ για να έχουν όλες οι χώρες επαρκή προσφορά.

Προσομοιώσεις που έχουν κάνει διαχειριστές του συστήματος αερίου στην ΕΕ δείχνουν ότι  στην περίπτωση μίας πλήρους διακοπής των ροών μέσα στον Ιούλιο, το επίπεδο των αποθεμάτων μπορεί να διαμορφωθεί στο 65% έως 71% της μέγιστης δυναμικότητας, δηλαδή χαμηλότερα από το 80% που είναι ο στόχος. Αν η διακοπή του αερίου γίνει αργότερα, τον Οκτώβριο ή τους επόμενους μήνες, ο κίνδυνος να υπάρξει απόκλιση από τον στόχο θα ήταν χαμηλότερος, αλλά παράλληλα θα ήταν λιγότερος ο διαθέσιμος χρόνος για την αντιμετώπιση της κατάστασης.  

Σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν, οι συνολικές ροές από τη Ρωσία είναι σήμερα χαμηλότερες από το 30% του μέσου όρου από το 2016 έως το 2021.

Κριτήρια για τα εργοστάσια ρεύματος που θα λειτουργούν

Αν και οι κανόνες της ΕΕ για την ασφαλή προμήθεια φυσικού αερίου προστατεύουν συγκεκριμένες καταναλωτικές ομάδες, όπως τα νοικοκυριά ή τα νοσοκομεία, ανοίγουν παράλληλα τον δρόμο για τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα σε συγκεκριμένα σημαντικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος με το αέριο ως καύσιμο.

Η Κομισιόν συστήνει ότι, όταν παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις οι χώρες, θα πρέπει να εξετάζουν μία σειρά κριτηρίων, εστιάζοντας στον αντίκτυπο στις εφοδιαστικές αλυσίδες, στην ανταγωνιστικότητα και την προσφορά σημαντικών προϊόντων και υπηρεσιών για την οικονομία.

«Η κατάσταση αναφορικά με το αέριο στην ΕΕ βρίσκεται σε μία κρίσιμη συγκυρία», σημειώνει το έγγραφο, προσθέτοντας: «Ολοι μπορούν να εξοικονομήσουν αέριο, ακόμη και αν είναι σε προστατευμένους τομείς, όπως τα νοικοκυριά ή κτίρια που διαχειρίζονται δημόσιες Αρχές, βιομηχανίες που έχουν τη δυνατότητα αλλαγής του καυσίμου τους και, ανάλογα με τη χώρα, και ο τομέας παραγωγής ρεύματος».

Οι κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη – μέλη περιλαμβάνουν επίσης τα εξής μέτρα:

  • Μετατροπή του καυσίμου, τόσο για την παραγωγή των βιομηχανιών όσο και την παραγωγή ρεύματος, για την εξοικονόμηση αερίου
  • Μέτρα που βασίζονται στην αγορά, όπως δημοπρασίες ή διαγωνισμοί, όπου οι κυβερνήσεις θα δίνουν κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης από μεγάλους χρήστες, κυρίως βιομηχανίες
  • Ενημερωτικές καμπάνιες για τη μείωση της θέρμανσης και του κλιματισμού καθώς και υποχρεωτικά όρια όταν η κρίση φτάσει στο επίπεδο συναγερμού.

Bruegel: Το ποσοστό προμήθειας της ΕΕ από τη Ρωσία μειώθηκε στο 20%

Σύμφωνα με το Bruegel, το ποσοστό προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία μειώθηκε από πάνω από 40% το 2021 σε μόλις 20% τον Ιούνιο του 2022. Η διαφορά, που αντιστοιχεί σε πάνω από 300 τεραβατώρες στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021 έχει καλυφθεί έως τώρα κατά το μεγαλύτερο μέρος με πρόσθετες εισαγωγές LNG, ύψους 240 τεραβατωρών.

Για το σύνολο της ΕΕ εκτιμάται ότι θα χρειασθεί μείωση της ζήτησης κατά 15% τους επόμενους 10 μήνες σε σχέση με τη μέση ζήτηση την περίοδο 2019-2021, ώστε να αντισταθμιστεί μία πλήρης διακοπή των εισαγωγών ρωσικού αερίου μέσω αγωγών.

Για τις επιμέρους χώρες της ΕΕ, οι οποίες έχουν χωρισθεί σε κατηγορίες, η αναγκαία μείωση κυμαίνεται από το μηδέν για τις ιβηρικές χώρες και τη Γαλλία έως το 55% για τις βαλτικές χώρες και τη Φινλανδία.

Η μελέτη αναφέρει ότι οι τερματικοί σταθμοί LNG της Κροατίας και της Ελλάδας είναι βασικά σημεία εισόδου στην αγορά και ότι ποσότητας του αζέρικου αερίου που διέρχεται μέσω του αγωγού TAP από την Ελλάδα μπορεί να εκτραπεί προς τα βόρεια για να τροφοδοτήσει τη Βουλγαρία, εάν η ιταλική ζήτηση για αζερικό αέριο (όπου καταλήγει ο TAP) μειωνόταν.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ