Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για την πώληση των συσκευών (ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστικά) που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» θέτει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, το μεικτό κέρδος για τις συσκευές αυτές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο κέρδος ανά μονάδα πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ στόχος της ρύθμισης είναι η αποτροπή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στην αγορά των προϊόντων των οποίων η αγορά επιδοτείται από το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή», η προστασία της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή αλλά και η μέγιστη αποτελεσματικότητα του προγράμματος επιδότησης μέσω της εξασφάλισης ότι το σύνολο του οφέλους της επιδότησης θα το καρπωθεί ο καταναλωτής, προκειμένου πράγματι να κινητοποιηθεί και να προμηθευθεί ηλεκτρικές συσκευές με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
Κι αυτό επειδή, η επιδότηση της αγοράς προϊόντων από το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή», μπορεί να οδηγήσει σε πρόκληση αύξησης των τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων, λόγω της αύξησης της ζήτησης, καθώς και της προσπάθειας ορισμένων επιχειρήσεων να καρπωθούν τμήμα της επιδότησης αυτής μέσω της τεχνητής διόγκωσης των τελικών τιμών αγοράς. Το γεγονός αυτό θα δημιουργούσε αντικίνητρο αγοράς για τους καταναλωτές και, κατά συνέπεια, την απομείωση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος επιδότησης.
Το πλαφόν θα ισχύσει μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή».
Οπως αναφέρει η τροπολογία, «Για χρονικό διάστημα από έναρξη έως την ολοκλήρωση του Προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή» απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από πώληση οποιουδήποτε προϊόντος που:
- πωλείται από προμηθευτή που έχει συμπεριληφθεί στο Μητρώο Εγκεκριμένων Προμηθευτών και από έμπορο λιανικής, που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» και
- έχει ενταχθεί στο Ενιαίο Μητρώο Εγκεκριμένου Εξοπλισμού ως άνω απόφασης, όταν περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ 31ης.12.2021».
Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων οι καταγγελίες υποβάλλονται στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), και τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των Περιφερειών.
Η τροπολογία προβλέπει πρόστιμα που φθάνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Συγκεκριμένα ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, σωρευτικά ή διαζευκτικά, οι κυρώσεις έχουν ως εξής:
- σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον,
- πρόστιμο από χιλιάδες (5.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ.
Εκτός επιδότησης 2 στους 3
Εκτός επιδότησης μένουν, σε πρώτη φάση, δύο στους τρεις δικαιούχους που έκαναν αίτηση για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» στην πλατφόρμα https://allazosyskevi.gov.gr.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οι αιτήσεις έφθασαν σχεδόν το ένα εκατομμύριο, όταν το κονδύλι που θα διατεθεί κατ αρχήν για το πρόγραμμα είναι μόλις 150 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα καλυφθεί σε πρώτη φάση μόνο το 1/3 όσων υπέβαλαν αίτηση.
Πρώτοι στη λίστα για να λάβουν την επιδότηση είναι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, oι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία. Στη συνέχεια θα υπάρχει μία λίστα επιλαχόντων και «κάθε φορά που θα βρίσκουμε χρήματα, θα αυξάνουμε το ποσό του προγράμματος και θα δίνεται η επιδότηση και στους υπόλοιπους», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Υπενθυμίζεται ότι η αντικατάσταση των συσκευών αναμένεται να αρχίσει τέλη Ιουλίου.
Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση έως και κατά 50% η αγορά της νέας «πράσινης» συσκευής, ενώ τα ποσοστά και τα ποσά επιδοτήσεων διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου και τον τύπο της συσκευής.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!