Νέα
  • ΓΔ: 1534.92 -0.30%
  • Τζίρος: 18,20 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 4,2% για Ευρωζώνη και 5,5% για παγκόσμια οικονομία

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο / Πηγή: AP

Χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για την οικονομία της Ευρωζώνης το 2021 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου (World Economic Outlook Update), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με τίτλο: «Η στήριξη από τις πολιτικές και τα εμβόλια αναμένεται να αυξήσουν την δραστηριότητα».

Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 4,2% έναντι 5,2% που προέβλεπε τον Οκτώβριο, ενώ για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 3,6% έναντι 3,1%, αντίστοιχα.

Υψηλότερη ανάκαμψη για την παγκόσμια οικονομία το 2021

Στον αντίποδα η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021 αναμένεται υψηλότερη κατά μία μονάδα από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, το Ταμείο εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 5,5% έναντι 5,2% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο, ενώ για το 2022 διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 4,2%.

Η εκτίμηση για την εφετινή χρονιά είναι βελτιωμένη κατά 2 μονάδες για το 2021, γεγονός που στηρίζεται κυρίως στη θετική ψυχολογία για την πορεία της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας. Στην εξίσωση, μάλιστα, συμπεριλαμβάνονται και τα δημοσιονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζό Μπάιντεν, καθώς και η έγκριση των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 από τις κυβερνήσεις.

Το Ταμείο στην Έκθεσή του σταχυολογεί παράλληλα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αναβάθμιση των προβλέψεών του για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς, όπως αναφέρει, η ανάκαμψη θα είναι άνιση, με την ψαλίδα μεταξύ οικονομιών να ανοίγει. Εστιάζει δε περισσότερο στις ευρωπαϊκές οικονομίες, όπου εντοπίζεται και η μειωμένη ανάκαμψη κατά μία μονάδα. «Αν και οι πρόσφατες εγκρίσεις εμβολίων έχουν αυξήσει τις ελπίδες μίας αναστροφής της πορείας της πανδημίας αργότερα φέτος, τα νέα κύματα και οι νέες μεταλλάξεις του ιού δημιουργούν ανησυχίες για τις προοπτικές». Για τον λόγο αυτό τονίζει ότι οι πολιτικές θα πρέπει να διασφαλίζουν την αποτελεσματική στήριξη έως ότου η ανάκαμψη παγιωθεί, με έμφαση στην πρόοδο όσον αφορά τους κρίσιμους παράγοντες για την αύξηση του δυνητικού ΑΕΠ, τη διασφάλιση μίας δίκαιης ανάπτυξης και την επιτάχυνση της μετάβασης σε μία πιο πράσινη οικονομία.

Σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Gita Gopinath, περισσότερες από 150 οικονομίες θα έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα χαμηλότερο των επιπέδων του 2019 το 2021. «Ο αριθμός αυτός δε περιορίζεται ελαφρά μόνο στις 110 οικονομίες το 2022». Συνολικά υπολογίζεται ότι η αθροιστική απώλεια ΑΕΠ για την περίοδο 2020-2025 σε σχέση με τα προ πανδημίας εκτιμώμενα επίπεδα θα είναι 22 τρισ. δολάρια».

Ισχυρή συρρίκνωση το 2020

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος θα έρθει μετά από μία ισχυρή συρρίκνωσή της κατά το 2020, την οποία το ΔΝΤ εκτιμά πάντως χαμηλότερα από τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα στο 3,5% έναντι 4,4%, λόγω, όπως αναφέρει, της ισχυρότερης από την αναμενόμενη δυναμική στο δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Το Ταμείο προβλέπει διαφορές στην πορεία ανάκαμψης των αναπτυγμένων οικονομιών, με την αμερικανική και την ιαπωνική οικονομία να αναμένεται να ανακτήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 το επίπεδο του ΑΕΠ που είχαν στο τέλος του 2019 (πριν από την κρίση του κορονοϊού), ενώ το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και της Βρετανίας αναμένεται να παραμείνει και το 2022 σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι στα τέλη του 2019.

Η πρόβλεψη για την ανάκαμψη στις ΗΠΑ φέτος έχει αναθεωρηθεί ανοδικά κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες - στο 5,1% από 3,1% τον Οκτώβριο - αντανακλώντας την ισχυρή δυναμική στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 και την πρόσθετη στήριξη από το δημοσιονομικό πακέτο του Δεκεμβρίου 2020.

Αντίστοιχα, η ανοδική αναθεώρηση της ανάκαμψης της ιαπωνικής οικονομίας στο 3,1% από 2,3% οφείλεται κυρίως στην πρόσθετη ώθηση από τα δημοσιονομικά μέτρα στα τέλη του 2020. Αντίθετα, η καθοδική αναθεώρηση των προοπτικών της οικονομίας της Ευρωζώνης αντανακλά τη χαλάρωση της δραστηριότητας που παρατηρήθηκε προς τα τέλη του 2020, η οποία αναμένεται να συνεχισθεί και στις αρχές του 2021 εν μέσω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορονοϊού και των νέων lockdown.

Η Γερμανία που αποτελεί βαρόμετρο για την οικονομία του Ευρώ προβλέπεται να αναπτυχθεί 3,5% φέτος και 3,1% το 2022, ύστερα από ύφεση 5,4% πέρυσι. Αντίστοιχα η Γαλλία που συρρικνώθηκε 9% πέρυσι, υπολογίζεται ότι θα ανακάμψει 5,5% φέτος και 4,1% το 2022.

Η ορμητική διασπορά του κορονοϊού, τα μεταλλαγμένα στελέχη του, τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας ή ενδεχόμενα νέα lockdown, αλλά και τα θέματα που ανακύπτουν στα εθνικά σχέδια εμβολιασμού, λειτουργούν ως τροχοπέδη στα αισιόδοξα σενάρια του Ταμείου. «Υπάρχει ακόμα δρόμος για να ξεπεραστούν οι σκόπελοι της κρίσης της πανδημίας, να ελεγχθούν οι επιπτώσεις το 2020 και να διασφαλιστεί βιώσιμη ανάπτυξη για το 2021» υπογραμμίζει το Ταμείο.

Ως απόρροια των παραπάνω, το Ταμείο εκφράζει την πεποίθηση ότι τομείς και κλάδοι της οικονομίας θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να επανέλθουν, ιδίως σήμερα, όταν οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν ακόμα ενεργοποιήσει σε υπηρεσιακό επίπεδο το σχέδιο εμβολιασμού τους, με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων να αποτελεί κρίσιμο ερώτημα για αρκετές ηλιακές ομάδες. Το αισιόδοξο σενάριο αναφέρει πως ο αγώνας στο μονοπάτι της ανοσίας και κατ' επέκταση της άμβλυνσης των επιπτώσεων της κρίσης, ενδεχομένως να ολοκληρωθεί το μεθεπόμενο καλοκαίρι.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ