Η παγκόσμια οικονομία έχει μπει σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης και αβεβαιότητας, εφάμιλλη με εκείνη του 2008, όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers.
Κάποιοι αναλυτές, μάλιστα, θεωρούν ότι η παρούσα κρίση μπορεί να αποδειχθεί ακόμη χειρότερη και αυτό διότι τα αίτιά της είναι λιγότερο ορατά από αυτά της τότε εποχής και το χειρότερο είναι ότι εξαιρετικά δύσκολα θα υπάρξει θεραπεία για την εν λόγω «ασθένεια» της οικονομίας.
Σήμερα παρατηρήθηκε ένα πραγματικό sell off στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια, όπως επίσης και στην αγορά των εμπορευμάτων, με το πετρέλαιο να κάνει πραγματική βουτιά κατά σχεδόν 8%.
Μεγάλη υποχώρηση και για το ευρώ, που βρίσκεται μία ανάσα από την ισοτιμία ένα προς ένα με το δολάριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.
Το τέρας του πληθωρισμού
Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη κυριαρχούν και σήμερα, καθώς το ράλι του πληθωρισμού δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης, υποχρεώνοντας τις κεντρικές τράπεζες σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων τους.
Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν σε ένα εφιαλτικό πρώτο εξάμηνο του δείκτες, με τον S&P 500 να χάνει σχεδόν 21%, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις από το 1970.
Οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί να περάσουν στην αντεπίθεση εν αναμονή σημαντικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων τις επόμενες ημέρες και ενώ την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η περίοδος των αποτελεσμάτων του β' τριμήνου.
Μοναδική «παραφωνία» σε αυτό το κρεσέντο απωλειών, το φυσικό αέριο που για μία ακόμη ημέρα κατέγραψε κέρδη, έστω και μικρά αυτή την φορά.
Βρέθηκε ακόμη και πάνω από τα 175 ευρώ η μεγαβατώρα για να υποχωρήσει εν συνεχεία 10 ευρώ χαμηλότερα στην περιοχή του 165 ευρώ.
Με όχημα το φυσικό αέριο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζει να καλπάζει και βρέθηκε σήμερα στα 373 ευρώ η μεγαβατώρα, τιμή που είναι κατά πολύ πάνω από τη μέση τιμή των προηγουμένων ετών.
Φόβος για «ακύρωση» των μέτρων
Αν αυτό, μάλιστα, συνεχιστεί θα σημάνει δημοσιονομική αιμορραγία σε μία περίοδο που η χώρα ευελπιστεί να αμβλύνει τις συνέπειες των υψηλών τιμών για τον καταναλωτή, εισάγοντας ένα νέο σύστημα υπολογισμού που θα εξουδετερώνει στην πράξη σε σημαντικό βαθμό την ρήτρα αναπροσαρμογής.
Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας πόσο σημαντική είναι η αύξηση, αρκεί να σημειώνουμε ότι ο Μάρτιος είναι ο μήνας με την υψηλότερη μέση τιμή στα 273 ευρώ και σήμερα η χονδρική τιμή είναι 100 ευρώ πάνω. Σε μέσα μάλιστα επίπεδα τις τελευταίες 10 ημέρες η τιμή υπερβαίνει τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα.
Στις διεθνείς αγορές σήμερα παρατηρείται ένα πραγματικό sell off. Μετά το 3ήμερο της 4ης Ιουλίου ο δείκτης Dow Jones χάνει σχεδόν 700 μονάδες και απειλείται το ψυχολογικό όριο των 30.000 μονάδων. Μεγάλες απώλειες κοντά στο 2% και για τον S&P, ενώ ο Nasdaq τηρουμένων των αναλογιών αντέχει και καταγράφει απώλειες κοντά στο 1%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!