Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομόλογα: Η κρίση βάζει «στοπ» στην άντληση φθηνής ρευστότητας

Πηγή: Karolina Grabowska στο Pexels

Σε μία περίοδο όπου οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν ανάγκη από επιπλέον κεφάλαια προκειμένου να στηρίξουν τις κοινωνίες απέναντι στο πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, η αγορά ομολόγων, που αποτελεί και την κύρια πηγή άντλησης ρευστότητας, βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή.

Οι επενδυτές αναζητούν κατεύθυνση και μέσα σε αυτό το κλίμα οι αποδόσεις έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, ενώ μέσα στο πρώτο 6μηνο του έτους έχουν δώσει σημαντικές ζημιές.

Η αλλοπρόσαλλη αυτή κατάσταση, που θυμίζει εν πολλοίς την κρίση του 2008, έχει υψώσει τείχος στις κυβερνήσεις προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα και να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα στήριξης και ως εκ τούτου αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με ίδιους πόρους, δηλαδή από τα όποια ταμειακά διαθέσιμα.

Αυτό ισχύει βέβαια και για την Ελλάδα, η οποία στην παρούσα χρονική στιγμή φαίνεται να έχει μερικώς αναστείλει την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο και όποια χρήματα απαιτηθούν για τα προγράμματα στήριξης σε καύσιμα και ρεύμα, θα αντληθούν είναι από τα χρήματα που ήδη υπάρχουν στα ταμεία, είτε από την υπέρ απόδοση είσπραξης φόρων.

Η κατάσταση στην αγορά ομολόγων εκτιμάται ότι μπορεί μερικώς να ομαλοποιηθεί από την στιγμή η ΕΚΤ θα λάβει τις όποιες αποφάσεις της και προχωρήσει στις αυξήσεις επιτοκίων που έχει προαναγγείλει.

Εξαιρετικά δύσκολες οι προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Και μπορεί τα χειρότερα να έχουν περάσει ωστόσο η ανασφάλεια κυριαρχεί στην αγορά, ενώ αναποφάσιστοι παραμένουν οι επενδυτές, αναμένοντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Οι αναλυτές είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνουν προβλέψεις, τόσο σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού, αλλά και της ανάπτυξης. Και οι αναλυτές είναι διχασμένοι. Για παράδειγμα η Invesco τονίζει πως τώρα είναι μια καλή στιγμή για επιστροφή στην αγορά ομολόγων, η Carmignac υπογραμμίζει πως είναι υπερβολικά νωρίς. Η AllianceBernstein από την πλευρά της δεν είναι σίγουρη για το πως θα πρέπει να κινηθεί, ακόμα και τη στιγμή που οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται σε καλό σχετικά σημείο μετά από μία πολυετή περίοδο νηνεμίας.

«Οι αποδόσεις βρίσκονται σε καλό σημείο», ανέφερε ο Vivek Bommi, στέλεχος της AllianceBernstein η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 735 δισ. δολάρια. Η εταιρεία, παρ’ όλα αυτά, αναμένει περαιτέρω πληθωριστικά στοιχεία για να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις της.

Η ανησυχία των επενδυτών είναι λογική, δεδομένου του καταστροφικού α’ εξαμήνου το οποίο οδήγησε σε απώλειες της τάξης του 13% στον σχετικό δείκτη του Bloomberg, αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό. Σημειωτέον πως οι απώλειες του συγκεκριμένου δείκτη έφτασαν τα 870 δις. ευρώ.

Μεταβλητότητα μεγαλύτερη από το 2008

Το τι μέλλει γενέσθαι είναι ακόμα δυσκολότερο να προβλεφθεί, δεδομένου του ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμα αυξήσει τα επιτόκιά της σε αντίθεση με πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες. Η απουσία ξεκάθαρης στρατηγικής θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, της οποίας η μεταβλητότητα έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο από την οικονομική κρίση του 2008.

Το sell-off, όμως, φαίνεται πως έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, δεδομένης της αναμενόμενης επιβράδυνσης της οικονομίας. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων δημοσίου έχουν μειωθεί υπό το 1,4% μετά από το 1,9% του Ιουνίου. Οι αποδόσεις των αντίστοιχων ιταλικών έχουν επίσης καταγράψει μείωση μετά από το πρόσφατο ράλι τους άνω του 4%, λόγω της ανακοίνωσης της ΕΚΤ για θέσπιση νέου εργαλείου για τη μείωση του πανικού στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

Το ίδιο συμβαίνει και για τα ελληνικά ομόλογα. Από το 4,7% που είχε εκτιναχθεί η απόδοση των 10ετών στα μέσα Ιουνίου, σήμερα βρίσκεται κάτω από το 3,5%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ