Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, προκαλούν αν μη τι άλλο έκπληξη πρώτου μεγέθους. Μία στις δύο επιχειρήσεις που κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας, με το 50% να μην είναι επιστρεπτέο, αλλά δώρο, απορρίφθηκαν διότι δεν πληρούσαν τους όρους.
Και ποιοι ήταν αυτοί οι όροι; Κάποια επιχείρηση να έχει το 4μηνο του 2019 μερικές 10άδες ευρώ τζίρο, δηλαδή απλά να μην είναι αδρανής και το 4μηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2020, να πιστοποιείται μειωμένος τζίρος κατά τουλάχιστον 20%.
Λεφτά υπάρχουν, δικαιούχοι;
Μάλιστα σε αυτό το 4μηνο, οι δύο μήνες ήταν υπό καθεστώς lockdown, δηλαδή η οικονομία επιεικώς υπολειτουργούσε με κρατική εντολή.
Και όμως βρέθηκαν μόλις 361.888 επιχειρήσεις που πληρούσαν αυτά τα κριτήρια τα οποία μόνο αυστηρά δεν μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κανείς.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, από τις 732.968 επιχειρήσεις που κατέθεσαν οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δικαιούχοι είναι οι 361.888.
Στους λόγους απόρριψης ιδού η αιτιολογία:
- 262.484 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση τζίρου την εν λόγω περίοδο,
- 94.259 παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20%,
- 12.063 δεν έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019 και
- 2.274 απορρίπτονται για άλλους λόγους (μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εισοδήματος κτλ.)
Σημειώνεται ότι 61.956 επιχειρήσεις δεν πληρούν ούτε το κριτήριο της πτώσης τζίρου ούτε το κριτήριο του ελάχιστου τζίρου αναφοράς.
Το θαύμα της ανάπτυξης εν καιρώ πανδημίας
Και εύλογα ερωτά κάποιος, μήπως ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν και δεν αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει δίπλα μας; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Απλά η πανδημία, ήταν μία «πρώτης τάξεως ευκαιρία» να βγουν στην επιφάνεια πολλές από τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.
Μία από τις βασικές αιτίες που δεν βρίσκονται δικαιούχοι να πάρουν τα χρήματα που μοιράζει το κράτος είναι η φοροδιαφυγή, που παρά τα τρία μνημόνια ζει και βασιλεύει στις μικρές κυρίως επιχειρήσεις.
Το 4μηνο αναφοράς του 2019, η οικονομία λειτουργούσε κανονικά και κάποιοι επιχειρηματίες, συνέχισαν το αγαπημένο τους σπορ, την αποφυγή πληρωμής φόρων, αλλά και ύπαρξης τζίρου – κερδών.
Το 2020, στο ίδιο διάστημα, όποιες επιχειρήσεις λειτουργούσαν, έστω και υποτυπωδώς ήταν αναγκασμένες να εκδίδουν παραστατικά ακόμη και για το πιο ευτελές σε αξία είδος, που έβγαινε από το κατάστημα. Πως θα μπορούσε άλλωστε να παραδοθεί ένα δέμα (ηλεκτρονικό εμπόριο) χωρίς παραστατικά;
Και έτσι βλέπουμε «άνθηση» της οικονομίας εν μέσω πανδημίας. Η εικόνα αυτή βέβαια εν τοις πράγμασι είναι ψεύτικη, αλλά στα βιβλία της οικονομίας και της χώρας, μόνο 360 χιλ. επιχειρήσεις και επαγγελματίες μπορούσαν να αποδείξουν ότι μειώθηκαν τα έσοδά τους.
Ένα άλλο μέρος της «επιχειρηματικότητας» έχει εταιρείες σφραγίδες για λόγους που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν
Τέλος μία μικρή μερίδα επιχειρήσεων και επαγγελματιών, αλλά η πλέον δυναμική, έδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμη και στις πλέον δύσκολες συγκυρίες και αύξησαν τις πωλήσεις τους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!