«Φωτιά» έχουν πάρει τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια εσχάτως, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να κάνουν στροφή στην ηπειρωτική χώρα για φθηνές διακοπές και δη σε κοντινούς προορισμούς από την κατοικία τους. Το ενεργειακό κόστος έχει ξετινάξει τον οικογεμειακό προϋπολιγισμό, με αποτέλσμα οι πολίτες να επιλέγουν τα road trips για αποδράσεις.
Το κόστος μετακίνησης πλέον δεν είναι αμελητέο, και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την επιλογή των εκδρομέων τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ηπειρωτικοί προορισμοί έχουν τον πρώτο λόγο και μάλιστα η χιλιομετρική απόσταση είναι κάτι που προσμετράται. «Θεωρούμε ότι αρκετοί συμπολίτες μας θα προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών με στόχο τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμων» υποστηρίζει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates
Ειδικά οι οικογένειες για τη διαμονή τους επιλέγουν καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και όχι ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς το κόστος εiναι μικρότερο. Η ζήτηση σε τύπου Airbnb έχει εκτιναχθεί τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά 232%, σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών Airdna.
Οι αναδυόμενοι ηπειρωτικοί προορισμοί
Το φετινό καλοκαίρι, η ζήτηση για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Πελοπόννησο σύμφωνα με την AirDNA έχει αυξηθεί κατά 135% σε σχέση με τη περσινή χρονιά.
Η αύξηση της ζήτησης, η πανδημία του κορονοϊού, σε συνάρτηση και με την αύξηση του κόστους μετακίνησης, οδήγησε πολλούς συμπολίτες μας να αναζητήσουν εναλλακτικές παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, περιοχές που «αναδεικνύονται» και τείνουν να συμμετέχουν ενεργά στον νέο οδικό τουριστικό χάρτη της χώρας μας.
Όλα τα άνωθεν συνάδουν και με την αύξηση των εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο Νομό Ηλείας. Ο νομός με τις χρυσαφένιες παραλίες όπως η Κυλλήνη, η Κουρούτα στην Αμαλιάδα και η Ζαχάρω, καταγράφει σημαντική αύξηση στην εγγραφή νέων ακινήτων, κατά 43,94% από το χρονικό διάστημα της Πρωτομαγιάς έως και σήμερα.
Ο «ξεχασμένος» τουριστικά Νομός Αχαΐας, δείχνει να κερδίζει έδαφος τη φετινή χρονιά και οι παραθαλάσσιες περιοχές της Αιγιαλίτιδας ζώνης όπως το Δερβένι, ο Λόγγος, τα Αραχωβίτικα, τα Σελιανίτικα καθώς και οι παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, όπως η παραλία Γιανισκάρη και η Καλόγρια, κερδίζουν τη προτίμηση των τουριστών τόσο εγχώριων όσο και αλλοδαπών τη φετινή σεζόν.
Η περιοχή της Ναυπακτίας, αποτέλεσε αναδυόμενο τουριστικό προορισμό για το σύνολο των τριημέρων της φετινής σεζόν με πολύ υψηλές πληρότητες σχεδόν στο σύνολο των «αποδράσεων» από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η έλευση κρουαζιερόπλοιου το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε γεγονός για την τουριστική βιομηχανία της περιοχής. Η Ναύπακτος τις ημέρες της Πρωτομαγιάς είχε 89 κατοικίες εγγεγραμμένες στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μισθώσεις, ενώ πλέον διαθέτει 170, καταγράφοντας αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων κατά 91,01%.
«Αποτελεί ευκαιρία για τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αναδείχθηκαν εν μέσω πανδημίας, να ενταχθούν δυναμικά στο τουριστικό χάρτη μέσω της ενεργής συμμετοχής τους στο νέο μοντέλο τουρισμού, και να αδράξουν την ευκαιρία της φετινής σεζόν δημιουργώντας τις απαιτούμενες υποδομές ένταξης στο τουριστικό χάρτη» σημειώνει ο κ.Μπάκας.
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτέλεσαν «λύση» για τους ταξιδιώτες
Παράλληλα, λόγω της πανδημίας, ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτέλεσε «λύση» στους εν δυνάμει εκδρομείς τόσο εγχώριους, όσο και αλλοδαπούς τη στιγμή που δεν επιθυμούσαν σύμφωνα με τα υγειονομικά δεδομένα να έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Τα αυτοτελή διαμερίσματα/κατοικίες προσφέρουν απομόνωση και αποτέλεσαν ασφαλή επιλογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας που διέθεταν ανεξάρτητες βίλες ή/και bungalows, είχαν πληρότητες που άγγιξαν το 100% στο σύνολο της περσινής καλοκαιρινής σεζόν.
Λόγω της πανδημίας, τον αόρατο αυτό εχθρό που έχει έρθει αντιμέτωπη όλη η παγκόσμια κοινότητα, τα δεδομένα αλλάζουν και δημιουργούν νέες τάσεις και νέα μοντέλα στο σύνολο της καθημερινότητας μας.
Κίνητρο για τις οικογένειες οι πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες
Η ανάγκη μη συνωστισμού και παράλληλα το γεγονός ότι τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν το σύνολο των οικοσυσκευών που χρειάζεται μια οικογένεια για να ετοιμάσει το γεύμα της, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ανάδειξης του κλάδου εν μέσω κύματος πρωτοφανούς ακρίβειας. Παράλληλα είναι «λύση» για οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένο «budget».
«Μπορεί για τους νεότερους ή/και για οικογένειες που διαθέτουν την οικονομική άνεση να φαντάζει κάτι όχι και τόσο απαραίτητο η ύπαρξη των οικοσυκσευών, αλλά όταν μια οικογένεια με 2 παιδιά θελήσει να κάνει διακοπές, θα πρέπει να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό τα καθημερινά έξοδα πρωινού, καθώς και το κόστος 2 γευμάτων την ημέρα τουλάχιστον. Αυτό ανεβάζει πολύ το κόστος των διακοπών ακινήτων συνήθως μειώνει τις ημέρες απόδρασης» εξηγεί ο κ. Μπάκας.
Παράλληλα, η δυνατότητα που δίνεται ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική του ιδιοκτήτη ή/και του διαχειριστή του ακινήτου να φιλοξενηθούν τέσσερα ή/και περισσότερα άτομα σε μια κατοικία σύμφωνα με την δυναμική της, αποτελεί «λύση» τόσο για οικογένειες, όσο και για νέα ζευγάρια ή/και παρέες που διαθέτουν μικρό προϋπολογισμό ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή που το κόστος ζωής τόσο λόγω του πληθωρισμού αλλά και της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευτεί.
Ρυθμιστής του κόστους διαμονής αποτελεί ο χρόνος της κράτησης
Το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων κατοικιών ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι ολόκληρες κατοικίες άνω των 50τμ-60τμ, ενώ το κόστος διαμονής για τετραμελή οικογένεια σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 500€ για πέντε διανυκτερεύσεις.
Οι ενδιαφερόμενοι εκδρομείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι βασικός ρυθμιστής του κόστους αλλά και της διαθεσιμότητας, (να επιλέξεις κατοικία σύμφωνα με τις ανάγκες σου), αποτελεί ο χρόνος της κράτησης. Όσο τόσο καλύτερες τιμές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!