H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) θα αρχίσει από αύριο να αγοράζει ελληνικά, ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα με μέρος των εσόδων από τις λήξεις των γερμανικών, γαλλικών και ολλανδικών τίτλων που είχε αποκτήσει στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP), με στόχο τη μείωση των διαφορών στις αποδόσεις (spreads).
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η ΕΚΤ θα αρχίσει από αύριο να εφαρμόζει το νέο μηχανισμό ευέλικτων επανεπενδύσεων των ομολόγων που λήγουν, ενώ το νέο εργαλείο που είχε προαναγγείλει για την αποφυγή του κατακερματισμού της αγοράς θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο.
Τρεις κατηγορίες χωρών της Ευρωζώνης
Η κεντρική τράπεζα έχει κατατάξει τις 19 χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις ομάδες – δωρητές, λήπτες και ουδέτερες – με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα της αύξησης των spreads των ομολόγων τους τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα spreads υπολογίζονται με βάση τα γερμανικά ομόλογα, τα οποία αποτελούν τον δείκτη αναφοράς για την αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ θα διοχετεύσει στις λήπτριες χώρες μέρος των χρημάτων από την ωρίμανση των ομολόγων, τα οποία είχε αγοράσει από τις χώρες – δωρητές, ενώ τα ομόλογα των ουδέτερων χωρών θα λειτουργούν ως «μαξιλάρι».
Οι λίστες, οι οποίες θα αναθεωρούνται κάθε μήνα, θα αντανακλούν τη διάκριση μεταξύ των χωρών της περιφέρειας και του πυρήνα, η οποία προέκυψε την περίοδο της πρώτης κρίσης χρέους της Ευρωζώνης πριν από μία δεκαετία.
Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις λήπτριες χώρες
Στις λήπτριες περιλαμβάνονται λίγες χώρες που θεωρούνται από τους επενδυτές ως πιο επικίνδυνες λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους τους ή ισχνής ανάπτυξης, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Η λίστα των χωρών αυτών ήταν αρχικά μεγαλύτερη, αλλά στη συνέχεια περιορίσθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.
Η ομάδα των δωρητών αποτελείται από περίπου πέντε χώρες του πυρήνα, που θεωρούνται πιο ασφαλείς, και στις οποίες περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.
Επιταχύνεται η επεξεργασία του νέου μέσου
Αν και οι ωριμάσεις ομολόγων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι σημαντικές, η ΕΚΤ γνωρίζει ότι η απλή επανεπένδυση των εσόδων δεν θα είναι αρκετή για να ηρεμήσει τους επενδυτές.
Για τον λόγο αυτό έχει επιταχύνει την επεξεργασία ενός νέου μέσου που θα της επιτρέπει να κάνει νέες αγορές, όταν χρειάζεται, εφόσον οι χώρες ικανοποιούν ορισμένους όρους.
Αυτό μπορεί να βεβαιώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη βάση των δημοσιονομικών κανόνων ή οικονομικών συστάσεων της, ή από την ίδια την ΕΚΤ μέσω μίας αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους, όπως είχε κάνει στην περίπτωση της Ελλάδας πριν από λίγα χρόνια, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.
H πρώτη επιλογή δεν θα φθείρει την ΕΚΤ αλλά αυτή θα εξαρτάται από ένα άλλο θεσμό. Η δεύτερη επιλογή θα έδινε στους κεντρικούς τραπεζίτες μεγαλύτερο λόγο αλλά θα τους άφηνε εκτεθειμένους σε κατηγορίες για ανάμειξή τους στην πολιτική.
Η ΕΚΤ μπορεί να συνέχεια να αντλήσει ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα για να αποστειρώσει τις αγορές ομολόγων, κάτι που θα γίνει πιθανότατα μέσω ειδικών δημοπρασιών, κατά τις οποίες οι τράπεζες θα μπορούν να διασφαλίζουν πιο ευνοϊκά επιτόκια, αν παρκάρουν κεφάλαιά τους στην ΕΚΤ.
Υποχωρούν οι αποδόσεις
Εν αναμονή, λοιπον, της εφαρμογής του νέου μηχανισμού από την ΕΚΤ αύριο, υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,6%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφωθεί στο 2,23%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!