Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντισώματα απέναντι στην κρίση αναζητεί η οικονομία – Τα ατού και τα «αγκάθια»

Το 2022 αναδεικνύεται ως μία εξαιρετικά ευμετάβλητη χρονιά. Από την μία οι υψηλές προσδοκίες που φέρνει ο τουρισμός και από την άλλη τα προβλήματα που προκαλεί η ακρίβεια και η γεωπολιτική αστάθεια.

Στο ομολογουμένως δύσκολο περιβάλλον που τείνει να διαμορφωθεί, η κατάσταση για την ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα μεταβλητή. Από την μία έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά επίσης έχει και πολλά μειονεκτήματα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον καλείται να ισορροπήσει η χώρα και η οικονομία και να διαχειριστεί τις προκλήσεις που έχει μπροστά της, αλλά και εκείνες που θα διαμορφωθούν στο άμεσο μέλλον.

Το φάντασμα της ύφεσης επιστρέφει 

Τα μηνύματα για ενδεχόμενη ύφεση στην Ευρώπη, όλο οι αυξάνονται και οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Το ισχυρό «όπλο» που έχει η Ελλάδα στα χέρια της είναι ο τουρισμός. Τα πρώτα στοιχεία και οι υπάρχουσες ενδείξεις οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι φέτος θα σπάσει το ρεκόρ του 2019, τόσο σε ότι αφορά τα έσοδα, όσο και τις αφίξεις. Μάλιστα υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι μπορεί τα έσοδα να υπερβούν ακόμη και τα 20 δις ευρώ, κάτι που σημαίνει αύξηση σε σχέση με το 2019 σε ποσοστό 10%.

Αυτό μπορεί να σημάνει μία ενίσχυση του ΑΕΠ ακόμη και κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021. Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή, τότε θα δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος οποίος και θα μπορέσει να στηρίξει νέες δράσεις για τους ασθενέστερους και εκείνους που πλήττονται από την ακρίβεια.

Επίσης ένα θετικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία είναι οι αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια και οι οποίες μπορεί να χρηματοδοτήσουν την δύσκολη μεταβατική περίοδο.

Κάπου εδώ βέβαια τελειώνουν τα «πολεμοφόδια» στην φαρέτρα και αρχίζουν τα δύσκολα.

Οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας 

Ενα εξ αυτών είναι το υψηλό κόστους δανεισμού που θα χρειαστεί να διαχειριστεί η χώρα εφόσον παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τα επιτόκια. Για παράδειγμα ένα χρόνο πριν το επιτόκιο δανεισμού για 10ετές ομόλογο ήταν στα επίπεδα της μισής ποσοστιαίες μονάδας ή λίγο πιο πάνω, ενώ σήμερα αγγίζει το 4%.

Γίνεται αντιληπτό ότι η χώρα  θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρή επιβάρυνση για τις εκδόσεις που θα ακολουθήσουν. Ενδεχομένως φέτος να μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση αφού δεν έχει μεγάλη ανάγκη για δανεισμό, αλλά σίγουρα το 2023 δεν θα μπορέσει να έχει την ίδια άνεση.

Ενα επιπλέον δύσκολο κομμάτι του παζλ είναι η επιβάρυνση που υπάρχει στο εμπορικό ισοζύγιο, κυρίως λόγο των καυσίμων, αλλά όχι μόνο λόγω αυτών. Ολα τα στοιχεία συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι φέτος θα υπάρχει σημαντική επιβάρυνση, αφού οι εισαγωγές τρέχουν, ενώ οι εξαγωγές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ισορροπήσουν την κατάσταση.

Τέλος σίγουρα θα προβληματίσει την οικονομία η διπλή εκλογική αναμέτρηση που εκτιμάται ότι θα έχουμε από το φθινόπωρο και μετά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ