Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπαζούκας» με 80 δισ. για επενδύσεις στην Ελλάδα από ευρωπαϊκά κονδύλια τα επόμενα χρόνια

Πηγή: Pixabay

Η κρίση στην παγκόσμια οικονομία, η διαφαινόμενη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, αναδεικνύουν έντονα την ανάγκη η Ελλάδα να στραφεί σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα επιτρέψουν τη συνέχιση και την αύξηση των επενδύσεων σε νευραλγικούς και καινοτόμους τομείς.

Ενα από τα πλέον καθοριστικά εργαλεία σε αυτή την προσπάθεια, είναι ο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, για το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Καλαμάτα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, αναφερόμενος στην πρωτιά της Ελλάδας στην έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων.

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση που θα έχουμε εκταμίευση χρημάτων από τη νέα προγραμματική περίοδο μέσα στο 2022», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.

Παράλληλα ανέφερε πως μετά το «Ανταγωνιστικότητα» των 3,9 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε χθες, ακολουθούν και τα υπόλοιπα προγράμματα: η Δίκαιη μετάβαση, η Πολιτική Προστασία, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και το Ανθρώπινο δυναμικό.

Κ. Μητσοτάκης: Να αδράξουμε την ευκαιρία 

Όπως είναι φυσικό ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα και απηύθυνε κάλεσμα προς τους ενδιαφερόμενος και τον επιχειρηματικό κόσμο, να αδράξουν την ευκαιρία. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε πλέον τα κονδύλια να κάνουμε το άλμα προς το μέλλον». Και τόνισε με έμφαση ότι «είναι στο χέρι μας να διορθώσουμε τις παθογένειες, να συνεργαστούμε, ούτως ώστε ούτε ένα ευρώ να μην πάει χαμένο».

Μίλησε για καλοδουλεμένα σχέδια και αυτό φαίνεται από την ταχεία αποδοχή από την ΕΕ χωρίς «αστερίσκους». Αλλά περιγράφοντας το πολύ πιο μεγάλο σε σχέση με το παρελθόν πακέτο κονδυλίων της ΕΕ, συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ, μίλησε και για την ευθύνη που αυτό το ποσό δημιουργεί για τη σωστή αξιοποίησή του και από την περιφέρεια που θα διαχειριστεί μεγάλο μέρος των κονδυλίων. Αλλά και για τις οργανωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες.

Ερχεται «μπαζούκας» για επενδύσεις ύψους 80 δις

Οι συνολικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Ενωση ανέρχονται στο ύψος των 80 δισ. ευρώ και σε αυτά συνυπολογίζονται το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, καθώς και χρηματοδοτήσεις από άλλους μηχανισμούς.

Ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η παραπάνω εικόνα, αντικατοπτρίζει την «αργή αλλά σταθερή στροφή της Ευρώπης προς το ρόλο που της αξίζει» και τη συνειδητοποίηση πως «ο κορμός πρέπει να συμβαδίζει με τη βάση», δηλαδή με τις κοινωνίες των μελών της.

Περιέγραψε την κρισιμότητα των κονδυλίων για την Ελλάδα που πρέπει να συμπληρώσει το επενδυτικό κενό της πανδημικής κρίσης και να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, με εκτίμηση περί δυνατότητας ενίσχυσης του ΑΕΠ κατά 3%.

Τα κεφάλαια που θα έλθουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία στην Ελλάδα την περίοδο 2021-2027 θα φτάσουν τα 80 δισ. ευρώ, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Δίπλα στο νέο ΕΣΠΑ των 26,2 δισ. ευρώ, προστίθενται άλλα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία: το σχέδιο Ελλάδα 2.0 με πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και η πρωτοβουλία Connecting Europe.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια πηγή αναπτυξιακών κεφαλαίων που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική περίοδο και τόνισε την ανάγκη σωστής κατανομής των πόρων από τις περιφέρειες.

«Η οικονομία μας καλείται να αναπληρώσει με γρήγορους ρυθμούς ένα σημαντικό επενδυτικό κενό της δεκαετίας της κρίσης», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 1% του ΑΕΠ οδηγεί σε άνοδο 10% των ιδιωτικών επενδύσεων και προσθέτει 3 μονάδες στο ΑΕΠ».

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το 1/3 των πόρων του νέου ΕΣΠΑ δεσμεύεται για έργα στις περιφέρειες, αντιστρέφοντας την εικόνα μιας Ελλάδας που θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πρόκειται για ένα ποσό άνω των 8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά περισσότερο από 2 δισ. ευρώ, σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική συνοχής. Ανέφερε ενδεικτικά το πρόγραμμα της Πελοποννήσου, στο οποίο θα κατευθυνθούν 410 εκατ. ευρώ, από 285 εκατ. ευρώ την τρέχουσα περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους περιφερειάρχες για γρήγορη και αποτελεσματική κατανομή των πόρων.

Τα έργα στην Καλαμάτα 

Αναφέρθηκε, επίσης, στην αναβάθμιση και επέκταση του οδικού άξονα Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 252 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της οδού Τσακώνας-Καλαμάτας, ενώ όπως είπε, υλοποιήθηκε η δέσμευσή του «ότι θα κινηθούμε γρήγορα για να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" που θα γίνει σε λίγες εβδομάδες».

Τέλος, να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε ότι από το 2019, οπότε, επίσημα στρέψαμε το βλέμμα στην απολιγνιτοποίηση με χρονοδιάγραμμα για σταδιακή́ απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, και με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης για τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο, φτάσαμε στη σημερινή έγκριση, ώστε με βασικό χρηματοδοτικό μέσο γι’ αυτό το στόχο που έχουμε θέσει, τους πόρους των 1,6 δισ. ευρώ από την ΕΕ, αποδεικνύουμε ότι η χώρα μας μπορεί να σχεδιάζει σύνθετα προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και να οργανώνει τους στόχους της για να περάσει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ