Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις τιμές των τροφίμων, καθώς οι ανατιμήσεις συνεχίζονται σε παγκόσμια κλίμακα. Στην τελευταία έκθεσή της η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρεται στις βασικές κατηγορίες τροφίμων οι τιμές των οποίων παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, ο δείκτης της συγκεκριμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ αναδεικνύει σε μηνιαία βάση πώς κινούνται οι τιμές σε βασικές κατηγορίες τροφίμων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κρέας μέσα σε ένα χρόνο, το διάστημα Μαΐου 2021 - 2022, «σκαρφάλωσε» από τις 107 στις 122 μονάδες, το γάλα αντίστοιχα από τις 121 στις 141,6, ενώ αντίστοιχα στα δημητριακά η αύξηση είναι της τάξης των 40 μονάδων. Ακόμα μεγαλύτερη είναι στα σπορέλαια (από 174,9 σε 229,3), ένα προϊόν που επηρεάζεται και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πώς μεταφράζεται αυτός ο δείκτης αυτός στην τσέπη του καταναλωτή; Ένα κιλό μοσχάρι πέρυσι τον Μάιο στοίχιζε 9,80 ευρώ το κιλό. Η τιμή μέσα σε έναν χρόνο έχει αυξηθεί κατά 20%, φθάνοντας τα 11,80.
Το αντίστοιχο διάστημα, αύξηση 18% πήρε το γάλα. από 1,25 ευρώ το λίτρο, έφθασε στο 1,48 ευρώ/λίτρο.
Τον ανήφορο έχει πάρει και η τιμή του ψωμιού. Από τα 90 λεπτά που κόστιζε πέρυσι η φραντζόλα, φέτος κοστίζει 1,20% (αύξηση 33%).
Αύξηση 93% παρατηρείται στο ηλιέλαιο, καθώς από 1,90 ευρώ/λίτρο έφθασε σε έναν χρόνο τα 3,67 ευρώ/λίτρο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!