Μάλλον ευχάριστα εξέπληξαν ακόμη και τους κυβερνητικού αξιωματούχους τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το πρώτο 3μηνο του 2022, γεγονός που δημιουργεί αναμφίβολα υψηλές προσδοκίες για το σύνολο του έτους -αν και και όπως αναφέρουν αναλυτές ο δρόμος και μακρύς είναι και σπαρμένος με νάρκες.
Να σημειωθεί ότι το πρώτο 3μηνο κάθε έτους είναι το πλέον αδύναμο, ενώ τα δύο επόμενα τρίμηνα εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν σημαντικά από την πορεία του τουρισμού, που όλες οι ενδείξεις οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα πως αν μη τι άλλο θα κινηθούν σε κατά πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα περσινά.
Πολλοί αξιωματούχοι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η χώρα μπορεί να ξεφύγει από την μιζέρια της Ευρωζώνης και να ξεχωρίσει, όπως άλλωστε και χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι κατά πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη, ενώ μετά τα σημερινά αποτελέσματα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σημαντικά καλύτερο των εκτιμήσεων.
Διπλό όφελος για την οικονομία
Το όφελος αν επιβεβαιωθούν οι αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις θα είναι διπλό. Από την μία πλευρά η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει το θετικό momentum σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ασταθές. Ταυτόχρονα, μέσα σε αυτό το περιβάλλον δεν θα χρειαστεί να βάλλει γερά το χέρι στην τσέπη για την στήριξη ευάλωτων και μη νοικοκυριών, απέναντι στον πληθωρισμό που καλπάζει.
Το μεγάλο στοίχημα και το κλειδί για την όλη υπόθεση είναι η μεγέθυνση του τουρισμού να πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των στόχων που έχουν τεθεί. Με βάση την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα θα είναι περίπου 14,5 δισ. ευρώ και θα αντιπροσωπεύουν το 80% αυτών του 2019, ξεπερνώντας κατά 3,5 δισ. τα αντίστοιχα περσινά έσοδα.
Ο κρυφός στόχος όλων, όμως, είναι τα τουριστικά έσοδα να φτάσουν ή και να υπερβούν τα 18,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2019. Φιλόδοξος στόχος, αλλά όχι ανέφικτος. Και σε αυτό βοηθούν δύο παράγοντες.
«Σύμμαχος» ο πληθωρισμός στην αύξηση των εσόδων
Ο ένας είναι ο πληθωρισμός που πέραν πάσης αμφιβολίας αποτελεί μία κακή εξέλιξη για την οικονομία, όταν κινείται στα σημερινά εξωπραγματικά επίπεδα, αλλά συμβάλει στην αύξηση των εσόδων, αφού οι τιμές είναι αυξημένες.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι το γεγονός ότι δείχνει να παραμένει η τάση να έρχονται στην Ελλάδα τουρίστες με πιο «φουσκωμένο» πορτοφόλι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ως εκ τούτου, οι εν λόγω τουρίστες αφενός επηρεάζονται λιγότερο από τον πληθωρισμό και αφετέρου η δίψα για ταξίδια μετά από το 2ετές πάγωμα λόγω πανδημίας, υπερισχύει των όποιων προβλημάτων υπάρχουν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!