Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Μία δεύτερη ανάγνωση της έκθεσης αξιολόγησης, για ανάπτυξη, τράπεζες και χρέος

Η ανακοίνωση της αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία δεν επεφύλασσε τελικά εκπλήξεις, όπως άλλωστε και αναμενόταν. Ωστόσο είχε αρκετά σημεία τα οποία χρίζουν περαιτέρω ανάλυσης και τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο από τα εν δυνάμει προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ειδική αναφορά γίνεται πάντως στις τράπεζες και στο μεγάλο πρόβλημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και υπάρχει ένα καμπανάκι με πολλούς αποδέκτες. 

Εν ολίγοις ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται στους κινδύνους που υπάρχουν στην οικονομία, όχι μόνο στην ελληνική, εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Και βέβαια εκτιμά ότι τελικά η ανάπτυξη το 2021 δεν θα είναι τόσο υψηλή όσο αναμενόταν.

Χαμηλότερη ανάπτυξη το 2021

Και συνδέει αυτή την εκτίμησή της με το γεγονός ότι οι εξελίξεις στο υγειονομικό επίπεδο δεν είναι τόσο γρήγορες, όσο όλοι εκτιμούσαν πριν μερικούς μήνες. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Fitch, θα δει να επιβραδύνεται σε σχέση με την πρόβλεψη ανάκαμψη του τουριστικού προϊόντος, ενώ και η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων δεν θα είναι τόσο γρήγορη.

Αποτέλεσμα αυτών θα είναι η επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης, με αποτέλεσμα ο πήχης για την ανάπτυξη του 2021 να μπαίνει στο 3%, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξη λίγο κάτω από το 5%. Στο αντίποδα βλέπει αναπτυξιακή έκρηξη το 2022. 

Η Fitch δεν τόλμησε να προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και συνεχίζει να υπολείπεται η χώρα δύο βαθμίδες από το να αποκτήσει ξανά επενδυτική αξιολόγηση.

Και μπορεί οι εκτιμήσεις να είναι φειδωλές σε σχέση με την χρονιά που μόλις άρχισε, ωστόσο είναι γαλαντόμες σε σχέση με το 2022, όπου ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης βλέπει ανάπτυξη 7,6% και αυτό το αιτιολογεί με το ότι, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης (16,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις) θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία το 2021 και το 2022, με την Ελλάδα να λαμβάνει το 10% φέτος και το 60% το 2022.

Χρέος

Ειδική αναφορά γίνεται από την Fitch στο χρέος, αλλά η τελική διαπίστωση είναι ότι είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυξήθηκε από 180,5% στο τέλος του 2019 στο 210,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020. Για το εφέτος το βλέπει στο 206,9%, ενώ για το 2022 εκτιμάτα ότι θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 191,5%.

Ειδική αναφορά γίνεται μαξιλάρι, δικαιώνοντας έτσι την επιλογή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που θέλει να το διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού. Το σημαντικό, αναφέρει ότι οίκος είναι ότι το «μαξιλάρι ρευστότητας» (περίπου 20% του ΑΕΠ) μπορεί να καλύψει έκτακτες ανάγκες δαπανών, ενώ παράλληλα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι χαμηλό.

Τράπεζες ο μεγάλος ασθενής

Στην όλη έκθεση υπάρχει και ένα μεγάλο καμπανάκι, που όπως όλοι γνωρίζουν, έχει να κάνει με τις τράπεζες και το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων δανείων». Σημειώνει ότι ο μέσος όρος των NPEs είναι σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο των τραπεζών στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί από το 42,1% στο 35,8%.

Οι εκτιμήσεις όμως είναι ότι λόγω της πανδημίας θα αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αμέσως μόλις λήγει η περίοδος παγώματος. Σημειώνεται πάντως ότι το πρόβλημα μπορεί να ελεγχθεί αν χρησιμοποιηθούν σωστά τα εργαλεία που υπάρχουν.

Τέλος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας bad bank, της επέκτασης των Ηρακλή και των τιτλοποιήσεων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ