Μέχρι πριν από μερικές ημέρες, ίσως και εβδομάδες, η λέξη ύφεση δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο των επενδυτών, των αναλυτών και των κυβερνήσεων ανά τον πλανήτη και όλοι θεωρούσαν ότι η έξοδος από το σπιράλ του πληθωρισμού που έχει εισέλθει η παγκόσμια οικονομία δεν είναι μακριά και αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς με επίπεδα πληθωρισμού κάτω από το 2%.
Πλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν ανοικτά για το ενδεχόμενο ύφεσης, ακόμη και μέσα στο 2023. Η άλλη ισχυρή «σχολή» σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα από τον πληθωρισμό, ο οποίος όμως θα έχει ως συνέπεια την επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Υφεση ή επιβράδυνση της ανάκαμψης;
Οι τελευταίοι θεωρούν μάλιστα ότι η απόσταση ανάμεσα στην ύφεση και την επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι αρκετά μεγάλη και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει στο άμεσο μέλλον το ενδεχόμενο της ύφεσης.
Οποια και αν είναι η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, ένα είναι το σίγουρο, ότι η παγκόσμια οικονομία έχει πάρει έναν δρόμο που σίγουρα δεν ήταν μέσα στις προβλέψεις των όποιων σεναρίων για τις ΗΠΑ και Ευρώπη.
Η πορεία των χρηματιστηρίων τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει ότι οι εκτιμήσεις των επενδυτών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδα μόνο καλές δεν είναι. Για παράδειγμα την Παρασκευή η Wall Street είχε μία ακόμη κακή συνεδρίαση, με απώλειες για τον Dow Jones ενδοσυνεδριακά έως και 600 μονάδες. Ωστόσο, στο τέλος σώθηκε η παρτίδα και ο δείκτης έκλεισε οριακά πάνω.
Το μόνο ίσως χρηματιστηριακό προϊόν που για την ώρα δεν δείχνει να επηρεάζεται είναι το πετρέλαιο και αυτό για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι τα προβλήματα τροφοδοσίας με το ρωσικό πετρέλαιο και ο άλλος η μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ.
Το πετρέλαιο το επόμενο «θύμα»;
Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι εφόσον η εικόνα παραμείνει η ίδια και οι επενδυτές θεωρούν ότι η ύφεση ή έστω η σοβαρή επιβράδυνση είναι προ των πυλών, με συνέπεια την μείωση της ζήτησης, το πετρέλαιο θα δεχθεί πιέσεις και θα πάψει να είναι στο απυρόβλητο.
Αξίζει πάντως να σταθεί κάποιος και στην εκτίμηση που υπάρχει από μία μερίδα οικονομολόγων ότι η συνύπαρξη πληθωρισμού και ύφεσης είναι παρά φύσιν κατάσταση και δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αναφέρουν παράλληλα ότι ίσως η ισορροπία στην εφοδιαστική αλυσίδα να αποκατασταθεί πιο σύντομα, εφόσον υπάρξει έστω επιβράδυνση της οικονομίας.
Σε όλα αυτά βέβαια υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας που ακούει στο όνομα πόλεμος στην Ουκρανία. Από το εν λόγω μέτωπο υπάρχουν μία σειρά από οικονομικές παραμέτρους, όπως το φυσικό αέριο, σιτάρι, ηλιέλαιο κ.λπ. που εφόσον δεν επιστρέψουν σε μία μορφή κανονικότητας, τότε η αποκατάσταση της επιδιωκόμενης ισορροπίας με πτώση του πληθωρισμού ίσως καθυστερήσει ακόμη περισσότερο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!