Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ρεκόρ τιμών για το σιτάρι μετά την απαγόρευση εξαγωγών από την Ινδία

σιτάρι
Pexels Photo

Συνεχίζουν το ανοδικό ράλι οι τιμές των σιτηρών ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της απόφασης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές, φοβούμενη ελλείψεις και επισιτιστική κρίση.

Η τιμή του σιταριού αυξήθηκε το πρωί της Δευτέρας πάνω από 5%, ξεπερνώντας τα 1.237 δολάρια ο τόνος.

Σύμφωνα με το MarketWatch, το σιτάρι, παραδόσεως Ιουλίου ενισχύθηκε 62 σεντς, στα 12,39 δολάρια το μπουσέλ, με άνοδο 5,27%, ενώ το συμβόλαιο άγγιξε και τα 12,47 δολάρια το μπουσέλ, το υψηλότερο επίπεδό του από τα μέσα Μαρτίου. Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο έχει αυξηθεί κατά 60% έως τώρα φέτος, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Επίσης, οι τιμές άλλων εμπορευμάτων, όπως το καλαμπόκι, έχουν αυξηθεί 34% φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός σιταριού στον κόσμο. Το κύμα καύσωνα που μαστίζει τη χώρα τον Απρίλιο έχει επηρρεάσει την παραγωγή της, με αποτέλεσμα η χώρα να ανακοινώσει ότι για να μπορέσει να γλυτώσει μια επισιτιστική κρίση απαγορεύει τις εξαγωγές του.

Στην ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι οι διεθνείς τιμές των σιτηρών απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια για τη χώρα και τις γειτονικές και ευάλωτες χώρες.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εμπορίου της Ινδίας ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η παραγωγή σιταριού της χώρας έχει μειωθεί κατά τρία εκατομμύρια τόνους από 106 εκατ. τόνους πέρυσι. Οι τιμές έχουν ενισχυθεί κατά 20-40% στην Ινδία.

Ωστόσο, η χώρα ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να εξάγει σε άπορα έθνη – η χώρα παρέχει κυρίως σιτάρι στο Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα. Η Ινδία καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος από ό,τι παράγει, εξάγοντας 7 εκατ. τόνους σίτου πέρυσι από 109 εκατ. τόνους που παράγονται.

Από τις αρχές του χρόνου, οι τιμές σιταριού έχουν αυξηθεί κατά 60%, κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας της εμπόλεμης Ουκρανίας (που αποτελεί την 6η  μεγαλύτερη παραγωγό σιτηρών στον κόσμο) να κάνει εξαγωγές.

Την κατάσταση έχει επιδεινώσει και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ