Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πρόσφατα για την αντιμετώπιση είναι σημαντικό, αλλά οι δυσκολίες παραμένουν, δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιάννης Μασούτης, με την κεντρική ομιλία του κατά τη δεύτερη ημέρα της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ στο Ναύπλιο, παρουσία των υπουργών Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη.
Αναγκαία μία ευρωπαϊκή παρέμβαση
Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ τόνισε την ανάγκη για μία κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση, καθώς οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας δεν είναι απεριόριστες.
«Για τους επόμενους μήνες θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σε περιβάλλον ταραγμένο. Ωστόσο, έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Οι Έλληνες επιχειρηματίες γνωρίζουν από κρίσεις. Κι έχουν αποδείξει ότι στα δύσκολα ξέρουν να αγωνίζονται και να επιβιώνουν», σημείωσε.
Με το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, είπε, ικανοποιήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, οι προτάσεις που κατέθεσε η ΚΕΕΕ.
«Τα αναχώματα που δημιουργούνται με το νέο πακέτο μέτρων είναι σημαντικά. Ωστόσο, οι δυσκολίες παραμένουν. Έχουμε μια κρίση παγκόσμιας και πανευρωπαϊκής κλίμακας, την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε κράτος ξεχωριστά. Χρειάζεται διαχείριση και παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.
Τόνισε τη σημασία της συνολικής αντίδρασης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογη με αυτή που είδαμε στην περίπτωση της πανδημίας.
«Η ελληνική κυβέρνηση είχε την πολιτική βούληση να προχωρήσει μονομερώς και να εφαρμόσει ένα εθνικό πλέγμα μέτρων. Και πολύ σωστά έπραξε αλλά οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας δεν είναι απεριόριστες», είπε, προσθέτοντας:
«Ξέρουμε πολύ καλά τι προσπάθεια χρειάστηκε τα προηγούμενα χρόνια, για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα… Σήμερα έχουμε καταφέρει να ελέγχουμε το έλλειμμα και το χρέος.
Έχουμε καταφέρει να μιλάμε για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις -αντί για αυξήσεις. Έχουμε καταφέρει να είμαστε ένα βήμα πριν από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Για να μπορεί η χώρα - αλλά και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά - να δανείζονται φθηνότερα.
Σε αυτό το σημείο φτάσαμε με κόπο και θυσίες. Και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω.
Τα μέτρα στήριξης είναι απαραίτητα και πρέπει να συνεχιστούν για όσο χρειαστεί. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι ο λογαριασμός αργά η γρήγορα θα έρθει σε εμάς.
Γι' αυτό - πέρα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις - συνεχίζουμε να ζητάμε λύσεις και μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέτρα που θα δώσουν στις χώρες τη δυνατότητα να διαχειριστούν αυτή την κρίση».
Πολιτικές για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας
Σχετικά με την ενεργειακή θωράκιση της χώρας, ο πρόεδρος τόνισε ότι τα επιμελητήρια συνεχίζουν να ζητούν πολιτικές και όπως εξήγησε: «Ζητάμε μέτρα και επενδύσεις για να αποκτήσει η Ελλάδα περισσότερη ενεργειακή αυτονομία και να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.
Ζητάμε να προχωρήσει ταχύτερα η μετάβαση σε μορφές ενέργειας πιο φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και πιο φθηνές για τον καταναλωτή, για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά.
Οι επιδοτήσεις θα μας βοηθήσουν να σταθούμε στα πόδια μας σήμερα, δεν εξασφαλίζουν, όμως, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αύριο.
Αυτό θα γίνει μέσα από τη διατήρηση της σταθερότητας. Της δημοσιονομικής ισορροπίας και της αξιοπιστίας της χώρας.
Θα γίνει μέσα από την εφαρμογή της κατάλληλης ενεργειακής πολιτικής. Και βεβαίως θα γίνει μέσα από τη σωστή αξιοποίηση των πόρων και των χρηματοδοτικών εργαλείων, που έχουμε στη διάθεσή μας».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!