Πληθωρισμός και γεωπολιτικές εξελίξεις όπως είναι φυσικό τρομάζουν την διεθνή οικονομία και ο φόβος της ύφεσης έχει αρχίσει να επιστρέφει.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πολλές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί μεταβάλλουν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους, για το 2022 και το 2023, σε σχέση με τις αρχικές τους εκτιμήσεις, ενώ παράλληλα ετοιμάζονται να χτίσουν αναχώματα προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει όπως είναι φυσικό και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία βλέπει να εισέρχεται στην προεκλογική χρονιά, όχι και με τους καλύτερους οιωνούς σε ό,τι αφορά την οικονομία.
Ωστόσο, ειδικά για την Ελλάδα υπάρχουν δύο παράμετροι που ενδεχομένως στην πορεία να διαφοροποιήσουν σημαντικά τα οικονομικά δεδομένα για την χώρα και την οικονομία. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τον τουρισμό, αλλά και τα φορολογικά έσοδα.
Οι επιδόσεις των φορολογικών εσόδων για το πρώτο 3μηνο του έτους είναι ιδιαίτερα θετικές, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την Δευτέρα που θα ανακοινωθούν τα έσοδα του 4μηνου, ενδεχομένως η τάση αυτή συνεχιστεί ή ακόμη και να διευρυνθεί.
Και όλα αυτά, χωρίς να έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, για την οποία ο πήχης των προσδοκιών έχει ανέβει σημαντικά, εξαιτίας των πρώτων ιδιαίτερα ενθαρρυντικών στοιχείων. Στο υπουργείο Οικονομικών έχει γίνει σχεδιασμός με βάση το σενάριο που θέλει τα έσοδα του 2022 να ανέρχονται στο 80% αυτών του 2019.
Ενδείξεις ότι μπορεί να ξεπεραστούν τα έσοδα του 2019
Μέχρι στιγμής οι οιωνοί δείχνουν ότι όχι μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος, αλλά αν δεν υπάρξουν νέες δυσάρεστες εξελίξεις, τότε είναι πολύ πιθανό οι επιδόσεις να είναι πολύ καλύτερες και τα έσοδα ακόμη και να υπερβούν αυτά του 2019.
Οι δύο παραπάνω παραδοχές, εκτός του ότι θα στηρίξουν την οικονομία και την ανάπτυξη, θα δώσουν και αυξημένου δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να φέρει και νέο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια που δεν φαίνεται να κάμπτεται.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο αρχίζει να ωριμάζει η σκέψη ότι θα πρέπει να έρθει ένα δεύτερο πακέτο στήριξης για τα καύσιμα, πιο επιθετικό που να χτυπάει το κακό στη ρίζα του και να κινείται σε δύο άξονες: Ο ένας με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και ο δεύτερος με την πιθανή επιβολή πλαφόν σε όλα τα στάδια (διύλιση, εμπορία και διανομή).
Ολα αυτά, βέβαια, για την ώρα αποτελούν απλά σκέψεις και μένει να δούμε αφενός πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην αγορά καυσίμων και αφετέρου να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα έσοδα του δημοσίου το αμέσως προσεχές διάστημα.
Αυξημένη διάθεση για ταξίδια δύο χρόνια μετά τους περιορισμούς
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφορικά με τον τουρισμό είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικές, αφού όλα δείχνουν ότι το ρεκόρ αφίξεων και εσόδων του 2019, σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν και θα αντικατασταθεί από αυτό του 2022.
Οι ταξιδιώτες δείχνουν τρομερή διάθεση για διακοπές, με τρόπο που μάλλον δύσκολα θα ανατραπεί η τάση που έχει διαμορφωθεί. Κάποιοι παράγοντες του τουρισμού αναφέρουν ότι αυτοί που ήδη έχουν έρθει στην Ελλάδα… συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει αύριο. Και σημειώνουν ότι είναι φυσιολογικό, εξαιτίας του ότι έρχονται δύο χρόνια μετά από τους σοβαρούς περιορισμούς, λόγω πανδημίας και από ένα πόλεμο που μαίνεται στην γειτονιά μας.
Στο κομμάτι των δημοσίων εσόδων, το πρώτο 3μηνο η εικόνα είναι εξαιρετική, αφού κυμαίνεται πάνω από τον στόχο. Αν, μάλιστα, αυτή η τάση εδραιωθεί, δεν αποκλείεται, τον επόμενο μήνα, σε συνδυασμό με την εκτίμηση που θα είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα για τον τουρισμό, να ενεργοποιηθεί ένα ακόμη πακέτο στήριξης για τους πολίτες και την κοινωνία στο σύνολό της.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!