Με δύο μεγάλα έργα-ΣΔΙΤ ξεκινά το φιλόδοξο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορά την κατασκευή και λειτουργία οκτώ μεγάλων φραγμάτων που θα ενισχύσουν την προσπάθεια για επαρκή άρδευση και ύδρευση σημαντικών περιοχών της χώρας. Τα δύο έργα συνδυαστικά έχουν κόστος κατασκευής και λειτουργίας που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», σε πορεία δημοπράτησης εισέρχονται εντός του καλοκαιριού το φράγμα Μιναγιώτικο και το τα αρδευτικά δίκτυα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Το πρώτο έχει συνολικό κόστος 240 εκατ. ευρώ (η κατασκευή υπολογίζεται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ) και το δεύτερο 270 εκατ. ευρώ (κόστος κατασκευής περίπου 115 εκατ. ευρώ). Η σχετική ανακοίνωση της εκκίνησης της υλοποίησής τους αναμένεται να γίνει εντός Ιουνίου και στη συνέχεια να ξεκινήσει ο διαγωνισμός με την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσει εντός του έτους και η β' φάση των δύο έργων, καθώς ο χρόνος υλοποίησης είναι σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Ο λόγος είναι πως τα δύο έργα είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης και ο χρόνος υλοποίησης οριοθετείται μέχρι το 2026.
Το σημαντικό για αυτά τα δύο έργα, όπως σημειώνουν πηγές με γνώση στο θέμα, είναι πως έχουν οριστικές μελέτες και εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία ωρίμανσης. Στα τελικά στάδια βοήθησε και η EBRD με την πολυετή πείρα που διαθέτει σε τέτοιου είδους έργα. Τεχνικός σύμβουλος των έργων είναι η Planet, ενώ ολοκληρώθηκε και η οικονομική μελέτη από εξειδικευμένο ελληνικό γραφείο.
Ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες και τράπεζες
Ως έργα-ΣΔΙΤ, τα έργα αυτά είναι υπό τη σκέπη της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αναθέτουσα Αρχή των έργων είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τα έργα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχουν δείξει ενδιαφέρον εταιρείες αλλά και τράπεζες του εξωτερικού, ανεβάζοντας επίπεδο στην πορεία υλοποίησής τους.
Το μείγμα χρηματοδότησης, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι κατά 30% από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά 70% από το Ελληνικό Δημόσιο. Η περίοδος ΣΔΙΤ έχει οριστεί σε 27 έτη, τρία εκ των οποίων είναι η περίοδος κατασκευής.
Με το φράγμα Μιναγιώτικο θα καλυφθούν στον Δήμο Πύλου-Νέστορος οι ανάγκες άρδευσης ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για καλλιέργειες υψηλών αποδόσεων και θα αποκατασταθούν προβληματικά τμήματα υφιστάμενων αγροτικών οδών.
Σχετικά με το δεύτερο έργο, το υφιστάμενο αρδευτικό σύστημα στον Ταυρωπό της Καρδίτσας είναι κατεστραμμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω της πρόσφατης θεομηνίας και υπάρχει ανάγκη για την ανάταξή του.
Με τα δύο αυτά έργα θα επιτευχθεί εξοικονόμηση νερού, εξορθολογισμός των συνθηκών άρδευσης και αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.