H Eυρωπαϊκή Επιτροπή αίρει την πρότασή της για την επιβολή εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων, μεταδίδει το Bloomberg που επικαλείται σχετικό έγγραφο.
Ωστόσο, παραμένει η πρόταση της Κομισιόν για την απαγόρευση ασφάλισης πλοίων που μετακινούν ρωσικό πετρέλαιο, η οποία εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές του ρωσικού αργού.
Η εξέλιξη αυτή, για την οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο η έλλειψη κοινής θέσης για το θέμα από τις χώρες της G7, ευνοεί την ελληνική ναυτιλία, η οποία κατέχει πάνω από το 25% των πετρελαιοφόρων tankers στον κόσμο και θα ήταν αυτή που θα πλήττονταν κυρίως από το εμπάργκο στη μεταφορά σε τρίτες χώρες.
Απαγόρευση ασφάλισης των πλοίων με ρωσικό πετρέλαιο
Η πρόταση για απαγόρευση ασφάλισης θα αφορά, πάντως, στη μεγάλη πλειονότητα των tankers που μεταφέρουν ρωσικό αργό.
Οι εφοπλιστές ασφαλίζουν τα πλοία τους συλλογικά έναντι κινδύνων, όπως η μόλυνση της θάλασσας. Οι εφοπλιστές καλύπτονται ομαδικά μέσω 80 αντασφαλιστικών εταιρειών, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι ευρωπαϊκές.
Συνεχίζονται οι διαφωνίες στην ΕΕ
Οι χώρες της ΕΕ συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, με τους διπλωμάτες να προσπαθούν να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας και άλλων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν το Σαββατοκύριακο.
Η Ουγγαρία έχει διαφωνήσει με την αρχική πρόταση για απαγόρευση αγοράς ρωσικού αργού στο επόμενο εξάμηνο και ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων έως το τέλος του έτους, όπως και η Σλοβακία, η Τσεχία και η Βουλγαρία, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδινε προθεσμία έως το τέλος του 2023 για τις τρεις πρώτες χώρες.
Με νέα πρότασή της, η Κομισιόν πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, παράταση έως το τέλος του 2024 για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία και έως τον Ιούλιο του ίδιου έτους, πρόταση που επίσης απορρίφθηκε από την Ουγγαρία.
Με την αρχική πρότασή της, η Κομισιόν προέβλεπε την απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων σε τρίτες χώρες μετά από έναν μήνα, ενώ στη συνέχεια έδινε, σύμφωνα με πληροφορίες, προθεσμία τριών μηνών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!