Αλμα 3% πάνω από τα 113 δολάρια το βαρέλι έκανε σήμερα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, συνεχίζοντας τη χθεσινή άνοδό της μετά την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Λίγο πριν τις 18.00, η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν στα 112 δολάρια με αύξηση 1,8% σε σχέση με τοι χθεσινό κλείσιμο.
Η σημερινή αύξηση αποδίδεται σε δημοσίευμα του CNN, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να λάβει προσφορές για 60 εκατ. βαρέλια αργού προκειμένου να αντικαταστήσει τα φθίνοντα στρατηγικά αποθέματα της χώρας.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται αξιωματούχο του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, θα πρόκειται για το πρώτο βήμα σε μία πολύχρονη διαδικασία αναπλήρωσης των αποθεμάτων.
Οι τιμές ενισχύθηκαν και από την απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+) να συνεχίσει τον Ιούνιο την πολιτική των μικρών μηνιαίων αυξήσεων στην παραγωγή που είχε ανακοινώσει από τα τέλη του 2021.
Η απόφαση αφορά σε μία αύξηση της προσφοράς κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα, η οποία είναι ανεπαρκής για να καλύψει την ανισορροπία στην αγορά που έχει ενταθεί μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αγοράσουν πετρέλαιο σε μία σφιχτή αγορά με χαμηλά αποθέματα και χαμηλή παραγωγική δυναμικότητα, δήλωσε αναλυτής της UBS, προσθέτοντας: «Αυτό είναι που προεξοφλεί τώρα η αγορά».
Oπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές, ο ΟΠΕΚ+ δεν συζήτησε καν για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση σε ένα τέταρτο.
Το εμπάργκο θα πιέσει ανοδικά τις τιμές
Το εμπάργκο της ΕΕ θα πιέσει πιθανότατα τη Ρωσία να ανακατευθύνει το πετρέλαιό της προς την Ασία και να μειώσει πολύ την παραγωγή της, ενώ οι χώρες της ΕΕ θα ανταγωνίζονται για την υπόλοιπη διαθέσιμη προσφορά. Και οι δύο αυτοί παράγοντες, σύμφωνα με το Reuters, πιθανότατα θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου.
«Ο ΟΠΕΚ+ συνεχίζει να θεωρεί αυτό ως πρόβλημα της Δύσης και όχι ως ένα θεμελιώδες ζήτημα προσφοράς, στο οποίο θα έπρεπε να αντιδράσει», σημείωσε στέλεχος της Investec.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν διαθέσιμη παραγωγική δυναμικότητα για σημαντική αύξηση της προσφοράς, αλλά πρόσθεσε ότι «αν το κάνουν, η ρήξη που θα υπάρξει με τη Ρωσία θα μπορούσε να γράψει τους τίτλους τέλους για τον ΟΠΕΚ+».
Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν 40% φέτος καθώς ο πόλεμος διατάραξε τις ροές, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε και οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια. Η ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου σήμερα, μετά τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων από τη Fed που ήταν η μεγαλύτερη από το 2000, αποτελεί ωστόσο έναν παράγοντα που συγκρατεί τις τιμές του πετρελαίου.
Η ΕΕ θέλει συμφωνία για το εμπάργκο έως τη Δευτέρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε χθες ότι η ΕΕ θα επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό αργό το επόμενο εξάμηνο και έως το τέλος του έτους στα διυλισμένα καύσιμα, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία.
Παράλληλα, η ΕΕ θέλει να απαγορεύσει και την ασφάλιση πλοίων που μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, κάτι που μπορεί να περιορίσει δραματικά την εξαγωγική δυνατότητα της Ρωσίας.
Η ΕΕ σκοπεύει στην ολοκλήρωση του έκτου πακέτου κυρώσεων έως το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο έως τις 9 Μαΐου, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Ωστόσο, για να μπορέσει να υλοποιήσει τις κυρώσεις αυτές, η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας που ζητούν μεγαλύτερη παράταση από το τέλος του 2023 που δίνει ειδικά για αυτές η Κομισιόν και τις αμφισβητήσεις της Ελλάδας σχετικά με την απαγόρευση μεταφοράς του πετρελαίου μεταξύ τρίτων χωρών.
Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!