Επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο η παραγωγή του ελληνικού μεταποιητικού τομέα καθώς οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών από τις εταιρείες του κλάδου περιόρισαν τη ζήτηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της S&P Global.
Οριακή αύξηση παραγωγής και παραγγελιών
Αν και ο δείκτης των υπεύθυνων αγορών των επιχειρήσεων του τομέα (PMI) έκλεισε στις 54,8 μονάδες, οριακά υψηλότερα από τις 54,6 του Μαρτίου, γεγονός που δείχνει μία σταθερή βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του, η παραγωγή και οι παραγγελίες αυξήθηκαν οριακά.
Η αύξηση της παραγωγής ήταν η χαμηλότερη στους τελευταίους 13 μήνες συνεχούς ανοδικής πορείας της μεταποίησης, με οικονομολόγο της S&P Global να προβλέπει την αύξησή της μόνο 1,4% το 2022.
Παραμένουν υψηλές οι αυξήσεις τιμών
Αν και οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν ελαφρά σε σχέση με τον Μάρτιο, παρέμειναν εντονότερες από ό,τι είχε παρατηρηθεί πριν από το τρίτο τρίμηνο του 2021.
Οι υποτονικές συνθήκες ζήτησης οδήγησαν σε ελαφρά μόνο αύξηση του όγκου αδιεκπεραίωτων εργασιών και στον χαμηλότερο βαθμό αισιοδοξίας από τον Οκτώβριο του 2020.
Παρότι οι εταιρείες απέδωσαν την άνοδο της παραγωγής στην περαιτέρω αύξηση των νέων παραγγελιών, άλλες ανέφεραν ότι οι ελλείψεις σε υλικά και η εκτίναξη των τιμών πώλησης περιόρισαν τη ζήτηση των πελατών.
Δήλωση της Siân Jones, οικονομολόγου στην S&P Global
«Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν περαιτέρω υποτονικές συνθήκες ζήτησης κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Παρότι ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών επιταχύνθηκε ελαφρά, παρέμεινε οριακός, με την αύξηση της παραγωγής να επιβραδύνεται. Η αγοραστική δύναμη των πελατών εξακολούθησε να πλήττεται από τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών.
Οι αυξήσεις της επιβάρυνσης κόστους και των χρεώσεων εκροών ήταν ταχύτερες από τις αντίστοιχες που είχαν παρατηρηθεί πριν από τους τελευταίους μήνες του 2021, καθώς οι ελλείψεις προμηθευτών και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσαν την ήδη σημαντική διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού και οδήγησαν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. Ως εκ τούτου, η αύξηση των αγορών εισροών επιβραδύνθηκε, καθώς οι εταιρείες χρησιμοποίησαν τα τρέχοντα αποθέματα ετοίμων προϊόντων για να συμπληρώσουν την παραγωγή.
Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν περαιτέρω και μείωσαν την πίεση στο εργατικό δυναμικό, καθώς ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους.
Οι αυξανόμενες αντίξοες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της προθυμίας των πελατών λόγω των υψηλότερων τιμών και της περαιτέρω αύξησης των επιβαρύνσεων κόστους, φαίνεται ότι θα έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη κατά το επόμενο έτος. Παράλληλα με την υποχώρηση των προσδοκιών των επιχειρήσεων για την παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2020, οι τρέχουσες προβλέψεις μας αναμένουν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής μόνο κατά 1.4% το 2022».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!