Οριακά μειώθηκε η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό μειώθηκε στο 83% από 84% το 2020, αλλά και αυτή η μείωση επηρεάσθηκε σημαντικά από το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες – μέλη της ΕΕ χρησιμοποίησαν αποθέματα φυσικού αερίου που είχαν εισαχθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Πέρυσι, η πτώση των αποθεμάτων αερίου ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2008 που άρχισε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό εξάρτησης είναι κοντά στο 100%, όπως και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν δική τους παραγωγή.
Οι χώρες με τη μεγαλύτερη εξάρτηση ήταν η Μάλτα (104%), η Σουηδία (102%) και η Ισπανία (101%), οι οποίες προχώρησαν πέρυσι σε αύξηση των αποθεμάτων τους.
Οι χώρες με τη χαμηλότερη εξάρτηση
Από την άλλη πλευρά, το χαμηλότερο δείκτη εξάρτησης είχαν η Ρουμανία (24%), ακολουθούμενη από τη Δανία (26%) και την Ολλανδία (33%).
Η Eurostat σημειώνει ότι στην επίπτωση από ενδεχόμενη διαταραχή στις εισαγωγές πρέπει να ληφθεί υπόψη η βαρύτητα του φυσικού αερίου στο συνολικό ενεργειακό μείγμα.
Για παράδειγμα, ενώ η εξάρτηση της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Εσθονίας από τις εισαγωγές είναι κοντά στο 100%, το ποσοστό του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα των χωρών αυτών είναι σχετικά χαμηλό (3%, 7% και 8%, αντίστοιχα).
Αντίθετα, το υψηλότερο ποσοστό του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα έχει η Ιταλία (40%) και η εξάρτησή της από τις εισαγωγές είναι 94%.
Η Ολλανδία έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα, αλλά η εισαγωγική εξάρτησή της είναι πολύ χαμηλότερη, λόγω της δικής της παραγωγής φυσικού αερίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!