Παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο στις αγορές μετά το Πάσχα αναζητά το οικονομικό επιτελείο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, με την εποχή του φθηνού δανεισμού να έχει τελειώσει οριστικά.
Παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές και σε ένα επιδεινούμενο περιβάλλον που συνθέτει ο υψηλός πληθωρισμός αλλά και η αλλαγή πορείας της νομισματικής πολιτικής όπως έχει προαναγγείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να προχωρήσουν με προσοχή στο επόμενο βήμα καθώς θέλουν να διατηρήσουν την επαφή με την αγορά ομολόγων, με στόχο να περιορίσουν τις παρεμβάσεις στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα καθώς η απόδοση του 10ετούς βρίσκεται κοντά στο 3%, γεγονός που καθιστά αμφίβολη τη χρηματοδότηση του Δημοσίου με ένα καλό επιτόκιο.
Ωστόσο, φαίνεται να πρυτανεύει η θέση ότι το Δημόσιο πρέπει να είναι συνεπές με το πρόγραμμα εκδόσεων που έχει σχεδιάσει επιδιώκοντας να διατηρήσει ανοιχτό τον δρόμο προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023. Η έξοδος θα γίνει πιθανότατα με μία έκδοση πενταετούς ή επταετούς ομολόγου για περίπου 2 δις ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας στο περιθώριο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη συναντήθηκαν με εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων και πιστοληπτικών οίκων διερευνώντας τις πιθανότητες συμμετοχής στην ελληνική έκδοση. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί το επόμενο διάστημα και εφόσον δημοσιοποιηθεί η αξιολόγηση από την Standard & Poors τη Μεγάλη Παρασκευή.
Στα πλεονεκτήματα της απόπειρας την επόμενη περίοδο περιλαμβάνεται η εξόφληση των υπόλοιπων δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την οποία έκλεισε μια περίοδος δοκιμασίας για τον ελληνικό λαό.
Οι δανειακές ανάγκες
Oι δανειακές ανάγκες της χώρας ανέρχονται σε 24,8 δισ. και το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καλύψει 8 δισ. ευρώ σε αποπληρωμές ομολόγων, 4,7 δισ. ευρώ σε τόκους, να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα των 2,7 δισ. ευρώ και να πληρώσει 4,3 δισ. για τις υποχρεώσεις του Κράτους
Οι συνθήκες στις αγορές με την αύξηση του κόστους δανεισμού είχαν οδηγήσει το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τώρα στην απόφαση να κρατήσει «παγωμένο» το σχέδιο για κρατικό δανεισμό και να στραφεί στη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων για να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις παρενέργειες του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης.
Ωστόσο, οι δαπάνες για παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξάνονται και η συνεχής χρήση των ταμειακών διαθεσίμων είναι κάτι που δεν επιθυμεί η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι υπάρχει ο κίνδυνος να «φουσκώσει» το έλλειμμα περαιτέρω.
Επιχείρηση επενδυτική βαθμίδα
Βασικός στόχος του ΟΔΔΗΧ και του οικονομικού επιτελείου παραμένει η πραγματοποίηση κινήσεων οι οποίες θα πείσουν τους οίκους αξιολόγησης να ανεβάσουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
Η χώρα εξακολουθεί να έχει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα περί τα 38δις ευρώ τα οποία εξασφαλίζουν τις ανάγκες χρηματοδότησης, έχει ισχυρές προοπτικές λόγω της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, αλλά και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ βρίσκεται σε ανοδική τροχιά αξιολογήσεων από τους οίκους.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε τον περασμένο Μάρτιο το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒ (υψηλό) από ΒΒ και άλλαξε την προοπτική του σε σταθερή από θετική. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη του οίκου ότι η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή.
Η πρώτη έκδοση για το 2022 είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο με την έκδοση 10ετους ομολόγου. Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,83%, ακριβότερο σε σχέση με ένα έτος νωρίτερα. Η επόμενη απόπειρα έκδοσης ομολόγου προγραμματιζόταν για τον Μάρτιο, με την κυβέρνηση να παγώνει κάθε διαδικασία, καθώς τα επιτόκια είχαν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!