Πώς η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κόμβο καθαρής ενέργειας στην περιοχή και την Ευρώπη και ποιες είναι οι αναγκαίες επενδύσεις σε δίκτυα αποθήκευση ενέργειας και διεθνείς διασυνδέσεις, ήταν από τα κεντρικά ζητήματα συζήτησης στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Στην ανάγκη της ταχείας και ασφαλούς μετάβασης των ηλεκτρικών δικτύων στην εποχή της πράσινης ενέργειας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, ο οποίος αποκάλυψε ότι το περασμένο Σάββατο, 2 Απριλίου, η συνολική ζήτηση της χώρας για ηλεκτρική ενέργεια καλύφθηκε από Ανανεώσιμες Πηγές σε ποσοστό 68%, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Ωστόσο, η επίτευξη του στόχου που είναι η πράσινη μετάβαση με τις ΑΠΕ απαιτεί ανάπτυξη δικτύων και υποδομών αποθήκευσης ενέργειας. Ο ΑΔΜΗΕ, με ένα επενδυτικό πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, αυξάνοντας παράλληλα τις διεθνείς διασυνδέσεις, δημιουργώντας ικανό ηλεκτρικό χώρο για ΑΠΕ, ο οποίος αναμένεται να αγγίξει τα 29 GW μέχρι το 2030.
Παράλληλα, όπως προσέθεσε ο ίδιος σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης. Σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις, ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στις ανατιμήσεις των υλικών κατασκευής και στην ανάγκη ανακοστολόγησης των συμβάσεων.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Γιαρέντης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης) ανέφερε ότι σήμερα η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ανέρχεται σε 9 GW, ενώ ο ρυθμός εγκρίσεων αιτημάτων κινείται με ταχύτατους ρυθμούς.
Ειδική αναφορά έκανε στον λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), ο οποίος το 2022 αναμένεται να κλείσει με πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και την προσέλκυση περισσότερων παραγωγών και επενδύσεων. Αναφερόμενος στις υψηλές αποδόσεις στις ΑΠΕ, οι οποίες, όπως σημείωσε ο κ. Γιαρέντης, καθορίζονται από την αγορά, οι ΑΠΕ είναι αυτές που όταν εισέρχονται στο σύστημα ρίχνουν τη μέση τιμή του ρεύματος. Για τις υποδομές αποθήκευσης, προέβλεψε ότι θα περάσουν από τον δύσκολο δρόμο ωρίμανσης των ΑΠΕ, δηλαδή θα αντιμετωπίσουν υψηλά κόστη και καθυστερήσεις.
Ο κ. Γιάννης Καρύδας, διευθυντής ΑΠΕ και αποθήκευσης του ομίλου Κοπελούζου παρουσίασε το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Αιγύπτου, το οποίο μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο καθαρής ενέργειας στην περιοχή και στην Ευρώπη.
Παράλληλα, συμβάλει στην απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, ενώ ενισχύει και τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, καθώς το σχέδιο διασύνδεσης έχει λάβει υπόψιν του όλες τις διακρατικές συμφωνίες και συνθήκες.Το έργο προβλέπει χωρητικότητα 3.000 μεγαβάτ, μήκος 920χμ και προϋπολογισμό 3,6 δισ. ευρώ. Οι προκαταρκτικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και οι οριστικές θα προχωρήσουν σε συνεργασία με την αιγυπτιακή πλευρά και τις αρμόδιες εθνικές αρχές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Cenergy Holdings, κ. Αλέξανδρος Μπένος, υπογράμμισε τη σημασία της τεχνογνωσίας στην ηλεκτρική διασύνδεση, κάτι στο οποίο συμβάλλει ο Όμιλος, με διεθνή παρουσία σε 70 χώρες και με την ανάληψη απαιτητικών έργων διασύνδεσης στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο Το έργο που καταρρίπτει τα ρεκόρ, δηλαδή στη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, για τον ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καλωδιακή διασύνδεση παγκοσμίως, μήκους 178 χλμ, καθώς και τη βαθύτερη (1000 μέτρα). =
Επίσης, πραγματοποίησε, το πρώτο στο είδος του έργο, τη σύνδεση υποθαλάσσιου δικτύου στα βελγικά ύδατα της Βόρειας Θάλασσας. Συνεπώς, όπως ανέφερε ο κ. Μπένος, απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη. Σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς και τεχνογνωσία. Κι όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία όταν προωθούνται νέες διασυνδέσεις όπως, μεταξύ άλλων, αυτής με την Αίγυπτο, ή με την Αλβανία, την Τουρκία, όπως είχε προαναφέρει ο κ. Μανουσάκης.
«Κλειδιά» για την απανθρακοποίηση οι ΑΠΕ και το υδρογόνο
Σε άλλο «τραπέζι» στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, διακεκριμένοι ομιλητές ανέδειξαν την ανάγκη λήψης ταχύτατων αποφάσεων από τους ηγέτες της Ευρώπης για την ενεργειακή μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
Απαντες συμφώνησαν ότι η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα είναι επωφελής για την πράσινη μετάβαση. Χαρακτήρισαν, δε, αναγκαίο, η Ευρώπη να επιταχύνει τον βηματισμό και να λάβει γρήγορα αποφάσεις, όπως έκανε για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και πρόεδρο της SolarPower Europe, Αριστοτέλη Χαντάβα, «ο άνεμος και ο ήλιος πρέπει να είναι αυτά που θα μας καθοδηγούν στην προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης, από τη στιγμή μάλιστα που παράγουν ενέργεια με χαμηλότερο κόστος». Σημείωσε ότι «πρέπει να επιταχύνουμε την αξιοποίηση των ΑΠΕ, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια».
Ο επικεφαλής των επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση στην RWE Supply & Trading, Κώστας Παπαμαντέλλος υπογράμμισε πως «χρειάζεται ένας συνδυασμός όλων των εναλλακτικών μορφών ενέργειας για την πράσινη μετάβαση». Υποστήριξε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε την οικονομία του υδρογόνου και να βοηθήσουμε τη βιομηχανία να απανθρακοποιηθεί, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω του υδρογόνου».
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Blue Grid, Σοφοκλής Παπανικολάου υποστήριξε ότι «καμία τεχνολογία μέχρι σήμερα δεν υπήρξε τόσο αποτελεσματική στη μείωση των εκπομπών αερίων όσο η ηλιακή». Έθεσε ως προτεραιότητα την περαιτέρω διείσδυση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην αγορά, προσθέτοντας ότι σημαίνων ρόλο μπορούν επίσης να διαδραματίσουν το βιοαέριο και η αμμωνία.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Τσακίρης εξέφρασε την άποψη ότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους το βάρος της πράσινης μετάβασης, λέγοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν έντονες αντιδράσεις κατά της αδειοδότησης μονάδων ΑΠΕ, ειδικά για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Στάθηκε κι αυτός στη σημασία να προχωρήσουν επενδύσεις στο υδρογόνο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!