Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέος: Την κατάργηση του ορίου 60% θέλουν χώρες της Ευρωζώνης

Ευρωζώνη
Πηγή: APImages

Η διαχείριση της μεγάλης αύξησης του δημόσιου χρέους στις χώρες στην Ευρωζώνη, λόγω του κορονοϊού, απασχολεί το Eurogroup το οποίο αναμένεται να συζητήσει σήμερα τις πολιτικές για την έξοδο από την κρίση, εν μέσω ελπίδων ότι θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2021. 

Ορισμένοι στην Ευρωζώνη θέλουν την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. «Θα αρχίσουμε να το συζητάμε μεταξύ μας από αυτή τη χρονιά, σίγουρα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε δημοσιογράφους ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Ο Μπρετόν είπε ότι το όριο του χρέους, που είναι στο 60% του ΑΕΠ, «δεν έχει πλέον νόημα σήμερα», γιατί «ακόμα και με ανάπτυξη, γνωρίζουμε ότι χρειάζονται χρόνια και χρόνια, ίσως και δεκαετίες, για να μπορούν να πληρούμε και πάλι τα κριτήρια αυτά».

«Ζήσαμε δύο φορές σε 10 χρόνια κρίσεις, οι οποίες κανονικά ενσκήπτουν μία φορά ανά αιώνα, οφείλουμε να ξανασκεφτούμε τους δημοσιονομικούς μας κανόνες», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζοάο Λεάο, υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, η οποία έχει την εξαμηνιαία προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι «ευαίσθητο» με «διαφορετικές απόψεις πάνω στο ζήτημα αυτό».

Η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε βουτιά την ανάπτυξη και έχει εκτροχιάσει το χρέος των ήδη εύθραυστων οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, δοκιμάζοντας τη συνοχή των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι η απόκλιση στις μακροοικονομικές επιδόσεις των χωρών της ευρωζώνης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.είχε οδηγήσει σχεδόν στην κατάρρευσή της. Μεγάλες προσπάθειες προσαρμογής έγιναν από τις πλέον υπερχρεωμένες χώρες, με τίμημα σκληρές και μη δημοφιλείς πολιτικές λιτότητας.

Η οικονομική κρίση και οι νέες ανισορροπίες που προκάλεσε η πανδημία οδήγησαν και πάλι την ευρωζώνη σε προβλήματα, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται πιο ενωμένη σε σχέση με πριν από 10 χρόνια. Το θέμα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης --μέσω τηλεδιάσκεψης-- του Eurogroup.

«Η πανδημία επιδεινώνει τις ανισότητες που υπήρχαν πριν από την κρίση. Οι χώρες που έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις είναι οι περισσότερο πληττόμενες. Υπάρχει ένας εμφανής κίνδυνος οι ανισότητες αυτές να επιβραδύνουν την ανάκαμψη», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Η ανησυχία αφορά κυρίως τα ποσοστά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, καθώς και των επισφαλών δανείων που απειλούν τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Η Γερμανία κατέγραψε ύφεση - ρεκόρ το 2020, αλλά αυτή ανήλθε στο  5%, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Γαλλία αναμένεται να καταγράψει πτώση σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερη και η Ιταλία και η Ισπανία θα έχουν ακόμα χειρότερες επιδόσεις.

Αυτές οι χώρες πλήρωσαν βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας και επέβαλαν πολύ αυστηρά μέτρα περιορισμού την άνοιξη, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στις οικονομίες τους καθώς εξαρτώνται ιδιαίτερα από τους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών, αυτών που που επηρεάστηκαν περισσότερο.

Πόσο θα αυξηθεί το χρέος 

Ως εκ τούτου, εκτοξεύθηκε το δημόσιο χρέος. Στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε δημοσιονομικό έλλειμμα 10,5% για τη Γαλλία το 2020 και 12,2% για την Ισπανία έναντι 6% για τη Γερμανία, πολύ πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, που επιτρέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, οι κανόνες του οποίου έχουν ανασταλεί για το 2021. 

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει το 116% του ΑΕΠ στη Γαλλία και το 160% στην Ιταλία έναντι λίγο πάνω από το 70% για τη Γερμανία και το 60% για την Ολλανδία.

Παρά τις προστριβές, η Γερμανία και μαζί άλλες χώρες με χαμηλό ποσοστό χρέους - η λεγόμενη ομάδα των «φειδωλών» -  δέχθηκαν το περασμένο καλοκαίρι την έκδοση για πρώτη φορά κοινού ευρωπαϊκού χρέους για τη χρηματοδότηση ενός σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ.

«Κόκκινες γραμμές» ξεπεράστηκαν, με την Κομισιόν να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να χαλαρώσουν το ζωνάρι για να επανεκκινήσει η ανάπτυξη. 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ