Ανάσα από την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων περιμένουν να πάρουν έμποροι και επιχειρήσεις, που ύστερα από δύο παρατεταμένα lockdown στη διάρκεια του τελευταίου έτους και μία «κουτσουρεμένη» εορταστική περίοδο, βίωσαν δραματική μείωση του τζίρου τους, γεγονός που αντανακλάται πλέον και στους οικονομικούς δείκτες, δημιουργώντας πρόσθετο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας.
Το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα από σήμερα Δευτέρα, θα λειτουργήσει ως πολλαπλό κρας τεστ για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τον εμπορικό κόσμο, αλλά και τους λοιμωξιολόγους, που επισημαίνουν ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και όλα είναι αναστρέψιμα, παρά τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων το τελευταίο διάστημα.
Η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί στόχο ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι ότι μετά από σχεδόν ένα χρόνο περιοριστικών μέτρων και lockdown, οι δείκτες οδέυουν προς το «κόκκινο», γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό καθώς οι αντοχές της οικονομίας φτάνουν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας θα μπορούσε να αποδειχθεί ολέθριο.
Τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουν αρχίσει να καταστρώνουν το πλάνο της «επόμενης μέρεας», γεγονός που αποτυπώνεται και από τις δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, κκ Σταϊκούρα και Γεωργιάδη αντίστοιχα, τις τελευταίες ημέρες. Πλάνο που περιλαμβάνει σχεδιασμό για το πότε θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου η εστίαση, ένα σχέδιο ρύθμισης των χρεών που προκάλεσε ο κορονοϊός, μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων, τι θα συμβεί με επιστρεπτέες και αναστολές εργασίας, κλπ.
Ειδικά για τον «γρίφο» της εστίασης, τα πάντα θα κριθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες που θα υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις από την επαναλειτουργία της αγοράς. Στην περίπτωση που οι δείκτες για νέα κρούσματα, νοσηλευόμενους και διασωληνωμένους εμφανίσουν αν όχι μείωση αλλά στην καλύτερη σταθεροποίηση, τότε θα μπορεί να ανοίξει η ουσιαστική συζήτηση για το άνοιγμα του κλάδου (όπως επίσης και για επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων), κάτι που ωστόσο δεν αναμένευαι να συμβεί πριν από το Φεβρουάριο. Αυτό που οι ειδικοί και η κυβέρνηση θέλουν να διασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση είναι ότι η πίεση προς το σύστημα Υγείας δεν θα υπερβεί τις «κόκκινες γραμμές» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποτροπή τη συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Για τον εμπορικό κόσμο, η επαναλειτουργία των καταστημάτων είναι η «μητέρα των μαχών», καθώς θα επιδοθούν σε αγώνα δρόμου για να καλύψουν όσο μεγαλύτερο μέρος από τα «σπασμένα» της προηγούμενης περιόδου. Έχοντας αντιληφθεί πόσο εύθραυστη είναι η επαναλειτουργία της αγοράς, οι ίδιοι διαμηνύουν ότι η τήρηση των υγειονομικών μέτρων θα είναι αυστηρή προκειμένου να μην υπάρχουν δυσάρεστες επιπτώσεις. Εναποθέτουν δε τις ελπίδες τους στην συγκυρία των Χειμερινών Εκπτώσεων, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι έστω και με τα υφιστάμενα μέτρα θα κατορθώσουν να πιάσουν κατά το ήμισυ το τζίρο της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, ένα ποσό δηλαδή της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!