H Ρωσία θέλει να συνεχίσει την προσφορά φυσικού αερίου στους Ευρωπαίους πελάτες της, παρά την απαίτησή της για πληρωμές σε ρούβλια, δήλωσε ο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με το Bloomberg, περιορίζει τους φόβους ότι η στροφή στις πληρωμές σε ρούβλια μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή των προμηθειών από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η μεταβολή αυτή δεν είναι πιθανό να επηρεάσει τις προμήθειες.
Χάμπεκ: Το βασικό σημείο είναι ότι διατηρούνται τα συμβόλαια
«Για εμάς, όσον αφορά την απειλή ή την ανακοίνωση ή το σχέδιο του Πούτιν – κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς να το χαρακτηρίσει πλέον – για πληρωμές σε ρούβλια, το βασικό σημείο είναι ότι διατηρούνται τα συμβόλαια», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) εκτινάχθηκε μετά τη δημοσίευση του διατάγματος του Πούτιν για τον μηχανισμό που θα γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια στα 127 ευρώ η μεγαβατώρα. Στη συνέχεια, ωστόσο, υποχώρησε αλλά κινείτο πάνω από τα 120 ευρώ έως τις 7 το βράδυ.
Οι φόβοι για ενδεχόμενη διακοπή του ρωσικού αερίου, λόγω των απειλών για πληρωμές σε ρούβλια, είχαν ωθήσει σε άνοδο των τιμών τις τελευταίες ημέρες.
Η δήλωση Γάλλου αξιωματούχου
Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας ανέφερε ότι ο νέος μηχανισμός δεν αλλάζει τις πληρωμές, όπως αυτές προβλέπονται στα συμβόλαια, οι οποίες θα συνεχισθούν όπως πριν. Ωστόσο, ο ίδιος είπε ότι η Γαλλία ετοιμάζει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το αέριο, δεδομένων των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν.
Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ο οποίος συζήτησε το θέμα με τον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, δήλωσε σήμερα ότι «σε κάθε περίπτωση, παραμένει ότι οι εταιρείες που θέλουν θα μπορούν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ».
«Νομίζω ότι τελικά η Ρωσία ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι ενόσω το αέριο της πληρώνεται έγκαιρα και πλήρως (ανεξάρτητα από το νόμισμα που χρησιμοποιείται), το αέριο θα συνεχίσει να ρέει. Η Ευρώπη θα έχανε τις προμήθειες αερίου από τη Ρωσία αυτό δεν θα συνέβαινε επειδή θα τις έκοβε η Μόσχα αλλά επειδή δεν θα είχε πληρώσει», ανέφερε εταίρος στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!