Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Το ρούβλι ενισχύεται και απογειώνει τις τιμές

Η απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να γίνονται σε ρούβλια οι πληρωμές φυσικού αερίου από 48 «εχθρικές χώρες», μεταξύ των οποίων και οι 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των τιμών αλλά και σε σημαντική ανατίμηση του ρουβλιού.

H τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) εκτινάχθηκε πάνω από τα 132 ευρώ πριν τις 17.00, εν μέσω ανησυχιών ότι η απαίτηση αυτή του Πούτιν μπορεί να εντείνει την ενεργειακή κρίση. Στη συνέχεια, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου υποχώρησαν και στις 17.20 διαμορφώνονταν περί τα 120 ευρώ με ημερήσια άνοδο 22%.

Ράλι κάνει και η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, η οποία διαμορφωνόταν κοντά στα 122 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 5,5% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, πάντως, αποδίδεται από το Reuters στη διαταραχή των εξαγωγών αργού από τη Ρωσία και το Καζακστάν μέσω του αγωγού της Κασπίας (CPC).

Ο Πούτιν διέταξε την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να αναπτύξει σε μία εβδομάδα έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει τις πληρωμές σε ρούβλια. 

Η ρωσική κρατική εταιρεία αερίου Gazprom δεν απάντησε, αν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που έχει με πελάτες της επιτρέπουν τη μετατροπή τους σε ρούβλια.

Το 58% των εξαγωγών αερίου της Gazprom τιμολογούνταν σε ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2021, ενώ το 39% σε δολάρια.

Από τη δήλωση του Πούτιν, πάντως, φαίνεται ότι η Ρωσία δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στους όρους των υφιστάμενων συμβολαίων. «Παράλληλα, θέλω να τονίσω ότι η Ρωσία ασφαλώς θα συνεχίσει να παρέχει φυσικό αέριο, σύμφωνα με τις ποσότητες, τις τιμές και τους μηχανισμούς τιμολόγησης», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Το ρούβλι ανατιμήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Μαρτίου αμέσως μετά την ανακοίνωση του Πούτιν και η ισοτιμία του διαμορφωνόταν στα 107,8 ρούβλια ανά ευρώ.

Η άνοδος της ισοτιμίας του οφείλεται στο ότι για να πληρωθεί το αέριο σε ρούβλια, θα πρέπει αυτά να τα αγοράσουν οι 48 χώρες που θεωρούνται από τη Ρωσία «εχθρικές», στηρίζοντας έτσι την ισοτιμία του που καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτησή του.

Το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου, η Gazprom εξήγαγε κατά μέσο όρο 500 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα σε χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Από τις ποσότητες αυτές, τα 384 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα κατευθύνθηκαν στην Ευρώπη.

Η ετυμηγορία της ΕΕ

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συζητήσουν το αίτημα της Ρωσίας ότι οι «μη φιλικές χώρες» θα πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής που θα ξεκινήσει αύριο στις Βρυξέλλες, όπως είπε ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Αυτό μπορεί να συζητηθεί», είπε η πηγή αυτή. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες ενδέχεται επίσης να εξετάσουν αν το αίτημα της Μόσχας θα μπορούσε να απειλήσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έδωσε μία εβδομάδα στις ρωσικές αρχές προκειμένου να επεξεργαστούν το νέο σύστημα σε ρούβλια.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ