Τη σύσταση μίας task force για κοινές αγορές φυσικού αερίου στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης προανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σημερινή ανακοίνωσή της, ενώ παρουσίασε νομοθετική πρόταση για την ασφάλεια της προμήθειας ενέργειας τον επόμενο χειμώνα που προβλέπει την υποχρέωση των χωρών – μελών να γεμίσουν τουλάχιστον έως το 80% τις αποθήκες φυσικού αερίου, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 90% τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, η Κομισιόν παρουσίασε μία σειρά προτάσεων για παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση της νέας οξυμένης ενεργειακής κρίσης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι προτάσεις ή επιλογές (options), όπως τις αναφέρει η Κομισιόν, με τα υπέρ και τα κατά τους, θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, με τους 27 ηγέτες να είναι αυτοί που θα αποφασίσουν σχετικά.
Οι προτάσεις αυτές προβλέπουν παρεμβάσεις στη λιανική αγορά και στη χονδρική αγορά ενέργειας, μεταξύ των οποίων υπάρχει και η πρόβλεψη για τη σύσταση ενός φορέα που θα πουλά με επιδότηση σε τιμές χαμηλότερες από την αγορά σε ειδικές κατηγορίες καταναλωτών . Ειδικότερα:
- Για τη λιανική αγορά, οι επιλογές στοχεύουν στην άμεση στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών και την τροποποίηση του πλαισίου για την κρατική βοήθεια, ώστε να επιτραπεί η άμεση στήριξη επιχειρήσεων με τη μορφή επιχορηγήσεων, στήριξης ρευστότητας και βοήθειας για το αυξημένο κόστος αερίου και ρεύματος.
- Οι χώρες – μέλη μπορούν να εξετάσουν τη σύσταση ενός φοράς που θα αγοράζει ρεύμα με ευνοϊκούς όρους και θα το διαθέτει σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών κάτω από τις τιμές της αγοράς, επιδοτώντας τη διαφορά των χαμηλότερων λιανικών τιμών από τις χονδρικές τιμές.
- Αμεση παρέμβαση στη χονδρική αγορά ενέργειας, αποζημιώνοντας οικονομικά τους παραγωγούς ρεύματος που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα για να μειώσουν τις τιμές τους
- Αμεση παρέμβαση με πλαφόν στη χονδρική αγορά ενέργειας με επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, με την καθιέρωση μίας τιμής αναφοράς και αποζημίωση των παραγωγών για τη διαφορά.
- Την καθιέρωση πλαφόν για τη μέγιστη τιμή που θα μπορούν να χρεώνουν συγκεκριμένοι παραγωγοί ρεύματος, ανάλογα με το σε ποιες πρώτες ύλες βασίζονται.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι δεν υπάρχει εύκολη απάντηση για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του ρεύματος, δεδομένων των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των κρατών – μελών όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα, τον σχεδιασμό της αγοράς και τα επίπεδα διασύνδεσής τους.
Υπενθυμίζεται πως οι Βρυξέλλες έχουν ήδη συνομιλίες με τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου (Νορβηγία, ΗΠΑ, Κατάρ, Αλγερία) και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε προχθές Δευτέρα με τους διευθυντές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων (E.ON, Shell, Vattenfall, Eni, TotalEnergies...) για την εξέταση μελλοντικών συνεργασιών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!