Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Καμπανάκι για την εφαρμογή της σύμβασης κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα

Σοβαρές ανησυχίες για την αντιμετώπιση από την Ελλάδα της διαφθοράς κάνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την τέταρτη φάση εφαρμογής της σύμβασής του κατά της ξένης δωροδοκίας.

Ο Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ καλωσόρισε τα βήματα για την ένταξη και των περιπτώσεων ξένων δωροδοκιών στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Διαφθοράς, αλλά σημειώνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ανίχνευσης περισσότερων τέτοιων κρουσμάτων.

Καλεί δεν την Ελλάδα να εφαρμόσει τη νέα νομοθεσία για τους προστατευόμενους μάρτυρες, οι οποίοι καταγγέλλουν ξένες δωροδοκίες, και να παράσχει σαφή και εκτεταμένη προστασία τους από αντίποινα.

Ο ΟΟΣΑ εκφράζει την ανησυχία του από τη συνεχιζόμενη έλλειψη ερευνών και διώξεων για περιπτώσεις ξένων δωροδοκιών και σημειώνει ότι, αν και η Σύμβασή του ισχύει εδώ και 24 χρόνια, δεν υπάρχει ακόμη καμία καταδίκη για δωροδοκία αναφορικά με διεθνείς συναλλαγές.

Ανάγκη να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες

Αναφέρεται στη συγχώνευση της Εισαγγελικής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς στην αντίστοιχη Υπηρεσία για το Οικονομικό Εγκλημα το 2021, σημειώνοντας ότι θα παρακολουθήσει στενά τις προσπάθειές της στη βελτίωση της έρευνας και δίωξης για τις περιπτώσεις αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Εργασίας τονίζει τη σημασία ενίσχυσης των ασφαλιστικών δικλείδων για την προστασία της σχετικής διαδικασίας «από το να υπόκειται σε αθέμιτη επιρροή από ανησυχίες πολιτικής φύσης».

Ο ΟΟΣΑ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι το αδίκημα της ξένης δωροδοκίας υποβαθμίστηκε σε πλημμέλημα με την αναθεώρηση του οινικού κώδικα το 2019, προσθέτοντας ότι «αν και αυτή η τροποποίηση ανακλήθηκε στα τέλη του 2019, έχει μακροχρόνιες συνέπειες, για παράδειγμα όλες οι καταγγελίες για ξένες δωροδοκίες υπόκεινται πλέον σε χρονικούς περιορισμούς».

Ανησυχία εκφράζεται, επειδή οι κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων εξακολουθούν να μην είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές και στην πραγματικότητα έχουν μειωθεί από κάποιες απόψεις.

Δεν προβλέπεται ευθύνη των νομικών προσώπων

Μία άλλη ανησυχία αφορά το γεγονός ότι στο νομικό πλαίσιο της Ελλάδας δεν προβλέπεται η ευθύνη νομικών προσώπων για ξένη δωροδοκία ή συναφή αδικήματα, ενώ ο ΟΟΣΑ εκφράζει τη λύπη του για μία τροπολογία του 2021, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει πρώτα να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη κάποιου φυσικού προσώπου προκειμένου να υποβληθούν κυρώσεις σε νομικό πρόσωπο.

Η έκθεση σημειώνει τις καλές πρακτικές που έχουν την προοπτική να ενισχύουν την εφαρμογή της σύμβασης του ΟΟΣΑ από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων αναφέρει την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και μία συντονιστική επιτροπή με τη συμμετοχή αρκετών αρχών εφαρμογής σε σχέση με τη διαφθορά και άλλα αδικήματα.

Η Ομάδας Εργασίας καλωσορίζει τις προσπάθειες των ελληνικών εισαγγελικών Αρχών να συνεχίσουν τις έρευνες για συναφή αδικήματα στις περιπτώσεις που οι κατηγορίες για ξένη δωροδοκία είναι χρονικά περιορισμένες, λόγω της υποβάθμισής του σε πλημμέλημα τον Ιούνιο του 2019.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ