Τον συντονισμό των ενεργειών τους και των προτάσεών τους πρόκειται να κάνουν στη σημερινή τηλε-συνάντησή τους οι χώρες του Νότου για τα ζητήματα που αφορούν στην αγορά της ενέργειας και ειδικότερα τη συγκράτηση των τιμών στο φυσικό αέριο.
Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία είναι στην ίδια πλευρά και επιδιώκουν κοινές πρωτοβουλίες, απαιτώντας ευρωπαϊκές απαντήσεις στο κοινό πρόβλημα.
Κοινός τόπος είναι η γνώση ότι οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις είναι πεπερασμένες και η πεποίθηση ότι η αγορά αερίου έγινε θύμα κερδοσκοπίας. Κάτι που αποδείχθηκε από την πτώση της τιμής που είχε το φυσικό αέριο κατά 50%, όταν ανακοινώθηκε η πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού για πλαφόν στις τιμές.
Ο Μάριο Ντράγκι, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναζητήσουν κοινές θέσεις ώστε να γίνει πιο ισχυρή η φωνή τους στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν ενόψει της Συνόδου Κορυφής εξετάζει σημαντικές παρεμβάσεις, κάτι που ζητούν οι χώρες του Νότου, αλλά αντιδρούν σε αυτές χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες μικρότερες χώρες του Βορρά. Η άποψη τους είναι ότι οι ακραίες τιμές στη χονδρική του φυσικού αερίου είναι φαινόμενο παροδικό, επομένως δεν χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των αγορών.
►Διαβάστε και: Σοκ από ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα το μεγαλύτερο θύμα μιας διακοπής στη ροή ενέργειας από Ρωσία
Ποιες αλλαγές είναι στο τραπέζι
Η Κομισιόν εξετάζει τις δυνατότητες για κάποιες τεχνικές παρεμβάσεις στην αγορά TTF με στόχο τον εξορθολογισμό των τιμών.
Στο επίκεντρο είναι ο περιορισμός της επίδρασης των χρηματιστηριακών αγορών στην τιμή του φυσικού αερίου, δηλαδή η κερδοσκοπία στον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου της Ευρώπης, τον ολλανδικό TTF. Και ένας άξονας είναι οι συμμετέχοντες να συναλλάσσονται με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με φυσική παράδοση.
Δηλαδή, να μην μπορεί κάποιος να συμμετέχει στο χρηματιστήριο αν διαθέτει μόνο τον τίτλο, χωρίς να έχει στα χέρια του και την ανάλογη ποσότητα.
Επίσης, εξετάζεται η αποσύνδεση της τιμολόγησης του ρεύματος από τις διακυμάνσεις του φυσικού αερίου, θέμα που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο και σε αυτό υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από τις χώρες του Βορρά που δεν θέλουν αλλαγές στο σημερινό μοντέλο, θεωρώντας την κρίση προσωρινή.
Σε όσα από τα παραπάνω επιτευχθεί συμφωνία, μαζί με άλλα εξειδικευμένα μέτρα, πρόκειται να παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα από την Κομισιόν, σε μια κίνηση συμπλήρωσης της γνωστής εργαλειοθήκης. Παράλληλα προχωρά και η συζήτηση για το πώς θα ληφθούν κεντρικές αποφάσεις στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου.