Θετικό αντίκτυπο φαίνεται ότι είχαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση για την στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ωστόσο, κοινή είναι η άποψη ότι στην περίπτωση που δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις διεθνείς αγορές και δεν αναληφθεί κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων σε εθνικό επίπεδα.
Μάλιστα, την εφοδιαστική αλυσίδα και του καταναλωτές πετρελαίου τους περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη, την οποία διαδέχθηκε την αρχική ευφορία, που έφερε η μερική αποκλιμάκωση των τιμών στα πρατήρια, αλλά και η οριζόντια μείωση των τιμών του diesel κίνησης στην αντλία κατά 15 λεπτά.
Η αρνητική εξέλιξη έχει να κάνει με την μεγάλη άνοδο της τιμής του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές μετά από μία παρατεταμένη πτωτική περίοδο οκτώ ημερών.
Την ίδια στιγμή οι παράγοντες της αγοράς είδαν με θετικό μάτι την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης.
Β. Κορκίδης: Παρεμβάσεις με μέτρο
Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην «Η» o πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης «τα μέτρα είναι "λελογισμένα" σε κόστος και εντός δημοσιονομικών πλαισίων, που δεν θέτουν σε κίνδυνο την μέχρι σήμερα οικονομική πορεία της χώρας».
Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι παρεμβάσεις από το οικονομικό επιτελείο σε πρώτη ανάγνωση στοχεύουν στους ασθενέστερους με έκτακτη ενίσχυση πριν το Πάσχα, αλλά σε μια δεύτερη ανάγνωση, αποκαλύπτουν πέραν του κοινωνικού τους χαρακτήρα, την στοχευμένη στήριξη ολόκληρου του οικονομικού ιστού με τρεις προτεραιότητες στο κόστος στέγασης, μεταφορών και διατροφής, με ειδική μέριμνα για τα αρτοποιεία».
Παράλληλα σημειώνει ότι «είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον επιχειρηματικό κόσμο προσλαμβάνει η σημαντική αύξηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, για την στήριξη των μικρομεσαίων ως επί το πλείστων επιχειρήσεων, η συνέχιση της επιδότησης του φυσικού αερίου, η μείωση της τιμής του πετρελαίου για τις αγροτικές επιχειρήσεις και τους αγρότες. Από τον κρατικό προϋπολογισμό η βενζίνη θα επιδοτείται με 22 λεπτά το λίτρο και 27 λεπτά το λίτρο για τους νησιώτες. Επίσης επιδοτείται για τον Απρίλιο η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης, εσωτερικής καύσης diesel που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά και θεωρείται απαραίτητη για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τη μείωση στην τελική τιμή να ανέρχεται στα 15 λεπτά το λίτρο».
Παράλληλα ο Β. Κορκίδης καταλήγει ότι «η εξαγγελία και εξειδίκευση των μέτρων είναι κατανοητό πως δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες όλων, αλλά τουλάχιστον περνάει το μήνυμα πως νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο, δεν δίνουν μόνοι και αβοήθητοι αυτόν τον πανευρωπαϊκό πόλεμο ακρίβειας, που απαραιτήτως απαιτεί πανευρωπαϊκή λύση, ώστε να μην διαρραγεί η εφοδιαστική αλυσίδα μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ».
Γ. Χατζηθεοδοσίου: Επιβεβλημένο το πακέτο μέτρων
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γ. Χατζηθεοδοσίου, αναφέρει ότι «το νέο πακέτο στήριξης ήταν επιβεβλημένο, καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός καταναλωτών –η συντριπτική πλειοψηφία θα έλεγα - δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει λογαριασμούς ρεύματος, θέρμανσης, να αγοράσει κάποια βασικά αγαθά και παράλληλα να στηρίξει την αγορά. Κάτι που έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων».
Στις αντλίες οι μειώσεις, αλλά άλμα στις διεθνείς τιμές
Μετά από καθυστέρηση αρκετών ημερών, σήμερα φάνηκαν στον τελικό καταναλωτή οι μειώσεις στα καύσιμα, οι οποίες σε μέσα επίπεδα ήταν της τάξεως των 10 λεπτών περίπου, σε όλα τα είδη καυσίμων.
Στον αντίποδα, πάντως, είχαμε την μεγάλη άνοδο στην διεθνή τιμή του πετρελαίου που άγγιξε το 10%, υπερβαίνοντας τα 107 δολάρια το βαρέλι, έναντι 97 δολαρίων που ήταν χθες. Μία εξέλιξη μάλλον μη αναμενόμενη και σίγουρα αρνητική σε μία περίοδο που είχε εδραιωθεί μία πτωτική πορεία.
Η άνοδος αυτή ήρθε μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι οι αγορές θα μπορούσαν να χάσουν 3 εκατ. Βαρέλια ημερησίως αργού ρωσικού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων, από τον Απρίλιο.
Η απώλεια των εν λόγω προμηθειών θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση της ζήτησης του 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως, που έχει προκληθεί από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων, αναφέρει η ΙΕΑ.
Τέλος να σημειωθεί ότι η τιμή φυσικού αερίου αν και βρέθηκε πάνω από τα 110 ευρώ την μεγαβατώρα, εντούτοις εν συνεχεία μετριάστηκαν τα κέρδη στα 106 ευρώ, ενώ νέα πτώση είχε σήμερα και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!