Eντυπωσιακή ανάκαμψη 8,3% με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στα 181 δισ. ευρώ πετυχε η ελληνική οικονομία το 2021, με τον πόλεμο όμως στην Ουκρανία να ρίχνει πια βαριά σκιά στην πορεία του τρέχοντος έτους.
Στο δ' τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% σε σχέση με το γ' τρίμηνο. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε 7,7% καθώς τόσο οι επενδύσεις και οι εξαγωγές όσο και η κατανάλωση αυξήθηκαν με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,8% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2020.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 24,1% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2020.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 24,1% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 63,2%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 33,2% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 29,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 43,4%.
Ανησυχία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
H ανησυχία για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην ελληνική οικονομία προκαλεί αίσθημα αυτοσυγκράτησης στο οικονομικό επιτελείο καθώς οι αβεβαιότητες είναι μεγάλες ενώ οι ανάγκες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης καθίστανται όλο και μεγαλύτερες.
Για το ΑΕΠ του 2021, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας σε δηλώσεις του χθες τόνισε πως είχαμε αξιοποιήσει τους πρόδρομους δείκτες που φαίνονται να είναι πολύ θετικοί .Ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για ΕΝΦΙΑ, λιπάσματα και κτηνοτρόφους, συνολικά είναι 350 εκατ. ευρώ εκτός προϋπολογισμού του 2022.
«Το κρίσιμο σημείο είναι πως θα εξελιχθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2022 και ποια θα είναι η εξέλιξη στον πόλεμο για να προσδιορίσουμε ακριβώς το διαθέσιμο ύψος και το που θα γίνουν εκταμιεύσεις πόρων», είπε. Εξήγησε πως είναι πολύ νωρίς, θα πρέπει να «περιμένουμε μερικές εβδομάδες» είπε.
Προβληματισμός για την πορεία των εσόδων
Πλέον ισχυρός είναι ο προβληματισμός για την πορεία και των εσόδων με δεδομένο το ότι η ενεργειακή κρίση θα συνεχίσει να ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για αρκετούς μήνες ακόμη και στο θετικό σενάριο μιας γρήγορης εκτόνωσης του πολέμου.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ.Σταικούρας ανέφερε ότι «ενώ πριν η εκτίμηση ήταν πως οι τιμές θα πέσουν το 2ο τρίμηνο του 2022 και μετά θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για ολόκληρο το έτος με αποτέλεσμα την εξάντληση των πόρων των δημοπρασιών το 3ο τρίμηνο, πλέον το βασικό σενάριο είναι πως οι σημερινές τιμές ενέργειας θα παραμείνουν για όλο το 2022 σε αυτά τα επίπεδα. Αυτό σημαίνει πως ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να δώσει πολύ περισσότερα χρήματα. Γι αυτό και χρειάζεται άμεσα ευρωπαϊκή λύση για το θέμα».
Με το κύμα ακρίβειας να γονατίζει τα νοικοκυριά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χορηγήσει μια έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση στους οικονομικά ασθενέστερους. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του Μαρτίου όταν θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για το δημοσιονομικό χώρο με τον πρωθυπουργό να διευκρινίζει ότι οι εξαγγελίες θα αφορούν τους πιο αδύναμους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!